Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
24 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΈκτακτο: Σε σκληρό lockdown το χωριό Ραπτόπουλο Ευρυτανίας από σήμερα για "σοβαρό...

Έκτακτο: Σε σκληρό lockdown το χωριό Ραπτόπουλο Ευρυτανίας από σήμερα για “σοβαρό κίνδυνο δημόσιας υγείας”

Έκτακτα μέτρα για το χωριό Ραπτόπουλο στην Ευρυτανία “για επιτακτικούς λόγους” και “σοβαρό κίνδυνο δημόσιας υγείας” επιβλήθηκαν από σήμερα τα οποία θα έχουν ισχύ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου καθώς στο χωριό έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα κορονοϊού.

Σε 7 ημέρες καραντίνα μπαίνει με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας το χωριό Ραπτόπουλο, στα Άγραφα της Ευρυτανίας, που σημαίνει ότι για αυτές τις 7 ημέρες (μέχρι δηλαδή 15 Δεκεμβρίου), οι κάτοικοι του χωριού τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό. 

- Advertisement -

Η απόφαση να επιβληθεί αυτό το σκληρό lockdown στο χωριό ελήφθη χθες το βράδυ, Τετάρτη 09/12 σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο θάλαμο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας .

Lockdown: Tι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας – Θα συνεχιστούν τα SMS; Νέες ανακοινώσεις…

Για να αποφασιστεί η επταήμερη καραντίνα και ο κατ’ οίκον περιορισμός των πολιτών ελήφθη υπόψη το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή του Δήμου Αγράφων της Π.Ε Ευρυτανίας και συγκεκριμένα στο χωριό Ραπτόπουλο

Έτσι λοιπόν: “Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, αποφασίσθηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19”.

Για τις επόμενες επτά ημέρες και έως τις 15 Δεκεμβρίου, λοιπόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, θα ισχύσει στο Ραπτόπουλο:

  • Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός των ορίων της γεωγραφικής ενότητας των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου τους. 
  • Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Αγράφων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του χωριού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  •  Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

Στις 15 Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί η άρση ή η παράταση των μέτρων.

Η αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και  ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του χωριού Ραπτόπουλο.

Να σημειωθεί ωστόσο, ότι ενώ στο Ραπτόπουλο τα κρούσματα προφανώς είναι πολλά για να επιβληθεί καραντίνα, από τα τεστ που έκαναν οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στα κοντινά χωριά του δήμου Αγράφων (Γρανίτσα, Λεπιανά, Παλαιοκατούνα, Ιτέα Αγράφων, Δαφνούλα και Βούλπη) ΔΕΝ εντοπιστήκαν θετικά κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή, εκτός του συγκεκριμένου χωριού.

Ραπτόπουλο Ευρυτανίας

Διαβάστε επίσης τι ισχύει μέχρι στιγμής στη μετακίνηση από νομό σε νομό την εορταστική περίοδο. Ποιοι εξαιρούνται

Τουλάχιστον μέχρι αύριο Παρασκευή 11/12 που περιμένουμε τη νέα ενημέρωση

Μετακίνηση από νομό σε νομό Χριστούγεννα

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την μετακίνηση από νομό σε νομό κατά την εορταστική περίοδο προκύπτουν περαιτέρω διευκρινήσεις για την μετακίνηση εκτός περιφέρειας. Συγκεκριμένα:

Για τις μετακινήσεις εκτός νομού την εορταστική περίοδο:

Αν και θεωρείται δεδομένο πως δεν θα επιτρέπονται γενικά από νομό σε νομό, και σίγουρα ΔΕΝ προβλέπονται μετακινήσεις σε εξοχικά ωστόσο θα υπάρξει, ευελιξία για την «επανένωση» οικογενειών, η οποία δεν αφορά μόνο τους φοιτητές που λόγω του lockdown παραμένουν αυτή τη στιγμή στην πόλη όπου σπουδάζουν αλλά ισχύει και για ανθρώπους που δουλεύουν σε διαφορετικές πόλεις από εκεί όπου βρίσκεται η οικογένειά τους (το μέτρο θα ισχύει έως 7 Ιανουαρίου).

Ωστόσο επικοινωνήσαμε νωρίτερα με την Τροχαία για επιβεβαίωση των παραπάνω και με ποιες προϋποθέσεις ισχύει η “επανένωση” οικογενειών και μας ενημέρωσαν ότι μέχρι στιγμής για τη μετακίνηση από νομό σε νομό, ισχύουν κανονικά αυτά που ίσχυαν, δηλαδή γίνεται για λόγους υγείας (με χαρτί γιατρού), εφάπαξ κατοικίας και εργασίας και ότι δεν έχουν λάβει ακόμη κάποια επιπλέον ενημέρωση. Ωστόσο μας είπαν, ότι αναμένουν πως θα υπάρξουν εξαιρέσεις και νέα ενημέρωση από τις 14 Δεκεμβρίου που θα ανοίξει και το λιανεμπόριο.about:blank

Από την άλλη, ο Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μικρή χαλάρωση των μέτρων όσον αφορά το ωράριο και τη διεύρυνσή του.

Μετακίνηση από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα

Τι θα ισχύσει με τις πτήσεις για Ελλάδα τα Χριστούγεννα; Τι επιδιώκουν οι αεροπορικές εταιρείες

Χαρακτηριστικά είπε, «Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας, πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, που τώρα είναι από τις 21:00. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διεύρυνση που θα ισχύσει το διάστημα των γιορτών, που θα είναι και ανοιχτή η αγορά, που ως φαίνεται θα είναι από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.

Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».

Ειδικά για τις Εκκλησίες είπε πως θα γίνουν ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες ώστε να ληφθούν αποφάσεις».

Lockdown: Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες αίρονται οι περιορισμοί ενόψει Χριστουγέννων

Lockdown Αθηνα

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,287LikesΚάντε Like
88,422 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ