Ελάτε μαζί μας να γευτούμε την πολυπολιτισμική γαστρονομία της Ξάνθης!
Ενημερώθηκε στις 27 Μαρτίου 2019, 12:53

Η έντονη πολυπολιτισµικότητα της Ξάνθης έχει αποτυπωθεί σε κάθε στοιχείο της πόλης, και φυσικά δεν θα άφηνε ανεπηρέαστη τη γαστρονοµία της.

Η παρουσία στην ελληνική πόλη, πολλών εθνοτήτων (Τούρκοι, Ποµάκοι, Ροµά, Μικρασιάτες, Αρµένιοι, Πόντιοι, Καππαδόκες) έχουν αφήσει το στίγµα τους και έχουν συµβάλει στη διαµόρφωση της γαστρονοµίας, γεγονός που αντανακλάται στις γεύσεις και τα αρώµατα της τοπικής κουζίνας.

Πιάτα όπως ρεθύβια µε κολοκύθα και µπαχαρικά, αρνί µε γιουφτάδες (ένα είδος χυλοπίτες), παστουρµαδόπιτες, πρασοκρεατόπιτες, τσιγεροσαρµάδες (αρνίσια εντόσθια µε µυρωδικά και µπαχαρικά), χοιρινό ή κοτόπουλο µε λάχανο τουρσί, κοτόπουλο µε κουσκούς, λαχανοντολµάδες και όσπρια λαδερά. Επίσης, τα διαφόρων ειδών κεµπάπ είναι οι must try παραδοσιακές γεύσεις. Δοκιµάστε σίγουρα, Ξανθιώτικα αφράτα στραγάλια, φρέσκο ψάρι και τον περίφηµο καβουρµά µε προέλευση από τον Πόντο.

Ελάτε μαζί μας να γευτούμε την πολυπολιτισμική γαστρονομία της Ξάνθης!
Παραδοσιακό κεμπάπ
Ελάτε μαζί μας να γευτούμε την πολυπολιτισμική γαστρονομία της Ξάνθης!
Παραδοσιακός τσιγεροσαρμάς

Από την άλλη ξεχωριστή µνεία αξίζει στα φηµισµένα ξανθιώτικα γλυκά από σαραγλί, νούγκα, λουκούµια και καριόκες µέχρι αυθεντικά ανατολίτικα γλυκά και σιροπιαστά (µπακλαβά, κανταΐφι, εκµέκ, σαραγλί, καρυδόπιτα, σάµαλι, ρεβανί), σεκέρ παρέ από σιµιγδάλι και φρέσκο βούτυρο, σουτζούκ λουκούµ (µακρόστενο γλύκισµα µε καρύδια), καζάν ντιπί, ταβούκ γκιοσού, κιουνεφέ, µουχαλεµπί, σεκέρ παρέ και σιροπιαστό γκελίν µποχτσά.

Ελάτε μαζί μας να γευτούμε την πολυπολιτισμική γαστρονομία της Ξάνθης!
Σουτζούκ Λουκούμ
Ελάτε μαζί μας να γευτούμε την πολυπολιτισμική γαστρονομία της Ξάνθης!
Μπακλαβάς
Ελάτε μαζί μας να γευτούμε την πολυπολιτισμική γαστρονομία της Ξάνθης!
Τουλούμπες

Τοπικά Προϊόντα

Η ευρύτερη περιοχή έχει πλούσια αγροτική παραγωγή σε όσπρια, φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα πατάτες, σπαράγγια, µανιτάρια ενώ πλέον θα βρείτε και πρώτης ποιότητας τρούφες. Εκτός από την αγροτική παραγωγή πυλώνες της τοπικής οικονοµίας είναι η κτηνοτροφία, η γαλακτοκοµία, η αλιεία πέστροφας στο ποτάµι αλλά και το ψάρεµα στο Θρακικό πέλαγος και τα φηµισµένα θρακιώτικα αλλαντικά, όπως ο καβουρµάς και ο παστουρµάς.

Ελάτε μαζί μας να γευτούμε την πολυπολιτισμική γαστρονομία της Ξάνθης!
Παστουρμάς και Καβουρμάς

Το καλό φαγητό θα συνοδεύσετε µε εξίσου καλό κρασί καθώς η περιοχή παράγει αξιόλογα κρασιά µε οινοποίηση γηγενών ποικιλιών όπως Ροδίτης, Αθήρι, Ασύρτικο, Ξινόµαυρο, Νεγκόσκα αλλά και άλλων ποικιλιών όπως Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc. Επίσης, γευστικό και ποιοτικό είναι το τσίπουρο, το ούζο και η µπύρα που παράγονται.

Κτήµα Βουρβουκέλη

Ελάτε μαζί μας να γευτούμε την πολυπολιτισμική γαστρονομία της Ξάνθης!

Ένας συνδυασµός στοιχείων, που καταλήγει σε µια υπέροχη ποικιλία χρωµάτων, αρωµάτων και γεύσεων… τα κρασιά του Κτήµατος Βουρβουκέλη υπόσχονται να σας µαγέψουν µε την ποιότητα και τη γεύση τους! Η ιστορία του ξεκίνησε από την αγάπη της οικογένειας για την ιστορική περιοχή των Αβδήρων και το κρασί. Η ανέγερση του παραδοσιακού οινοποιείου ολοκληρώθηκε το 2005 και επαναφέρε την περιοχή στο οινικό προσκήνιο.

Ελάτε μαζί μας να γευτούμε την πολυπολιτισμική γαστρονομία της Ξάνθης!

Η οινοπαραγωγική µονάδα Βουρβουκέλη είναι οικογενειακή µε ιδιαίτερα επιµεληµένη παραγωγή, ενώ έχει ήδη 10 ετικέτες στο ενεργητικό της, µεταξύ αυτών Άβδηρος, Παµίδι, Μαυρούδι και Λαγάρα, ενώ έχει λάβει και σηµαντικές διακρίσεις. To οινοποιείο είναι επισκέψιµο, µε οργανωµένη ξενάγηση και wine tasting, ενώ υπάρχουν διαθέσιµες και παλαιές σοδειές του.

Info:
Κτήµα Βουρβουκέλη, 20ο χλµ. Ξάνθης – Αβδήρων, Άβδηρα, Τ. 25410 51580
www.vourvoukeli.gr

Solar beer

Ελάτε μαζί μας να γευτούμε την πολυπολιτισμική γαστρονομία της Ξάνθης!

Το Ηλιακό Μικροζυθοποιείο Ξάνθης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016, αλλάζοντας το τοπίο στην παραγωγή µπύρας! Η εταιρεία παράγει φρέσκες και αφιλτράριστες µπύρες, αποκλειστικά από τοπικές πρώτες ύλες, συνεργαζόµενη µόνο µε τοπικές επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη µνεία πρέπει να γίνει στον τρόπο παραγωγής, η οποία πραγµατοποιείται εξ ολοκλήρου µέσω ηλιακών panels, στοχεύοντας παράλληλα στη µείωση των αποβλήτων, µε την επαναχρησιµοποίηση τους σε άλλες µορφές. Με γνώµονα την παραγωγή των προϊόντων της µε τον µικρότερο δυνατό αντίκτυπο για το περιβάλλον, µας προσφέρει 3 ποιοτικές ετικέτες, την ξανθιά «Θέρος», την Red Ale «Γαία» και την Bohemian dunkel «Έρεβος», που ικανοποιούν κάθε γούστο!

Info:
3oχλµ. Ξάνθης – Καβάλας, M. 6936 142935
www.solarbeer.gr, FB: Ηλιακό Μικροζυθοποιείο Ξάνθης

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ