Καστανιά Ευρυτανίας

Ταξιδεύουμε με το αυτοκίνητο στην όμορφη Ευρυτανία για ένα φθινοπωρινό city break, με φόντο ένα μαγευτικό αλπικό τοπίο, και ανακαλύπτουμε τα παραμυθένια χωριά της, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο γνωστά που να είστε σίγουροι ότι τόσο αυτή την εποχή όπως και όλες τις άλλες είναι μαγευτικά!

Ένα από αυτά τα χωριά που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι όμως πανέμορφο, είναι η Καστανιά, ένα γραφικό ορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 910 μέτρα και ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας στο νομό Ευρυτανίας. Απέχει περίπου 45 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού το Καρπενήσι.

Η εντυπωσιακή θέα, Καστανιά Ευρυτανίας
Καστανιά Ευρυτανίας, βόλτα στο χωριό

Το χωριό βρίσκεται στις καταπράσινες πλαγιές του Παναιτωλικού όρους, μέσα στη φύση σε ένα περιβάλλον γαλήνιο, ιδανικό για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση. Θα κάνετε βόλτα στα στενά δρομάκια του χωριού, θα θαυμάσετε την εντυπωσιακή θέα, θα επισκεφτείτε τις ιστορικές του εκκλησίες (στο χωριό υπάρχουν 8 εκκλησίες) και θα γνωρίσετε τους φιλόξενους κατοίκους.

Καστανιά Ευρυτανίας, στις πλαγιές του Παναιτωλικού όρους
Ενημερωτικές πινακίδες στο χωριό, Καστανιά Ευρυτανίας

Ιστορία

Πιστεύεται πως η Καστανιά, ήταν η γενέτειρα του μοναχού Κυρίλλου Καστανοφύλλη. Μάλιστα, το 1864 έγινε συμπλοκή μεταξύ των κατοίκων της Καστανιάς και εκείνων του χωριού Απόκουρου.

Ακόμα, περίπου 6 χλμ. νοτιοδυτικά του χωριού βρίσκεται η Αποκλείστρα, που θεωρείται πως βρισκόταν το μαντείο του Οδυσσέα. Εκεί, βρήκαν τραγικό θάνατο κάτοικοι του χωριού, όταν κρύφτηκαν από τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη και προτίμησαν τον θάνατο παρά την υποταγή τους στους Τούρκους.

Καστανιά Ευρυτανίας, μνημείο

Εμπειρία – προτεινόμενη διαδρομή

Μη ξεχνάτε ότι η Καστανιά είναι ακόμα ένα από τα (πολλά) όμορφα χωριά της Ευρυτανίας, που σημαίνει ότι η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για ενδιαφέροντα road trips! Συγκεκριμένα αν βρεθείτε στην Καστανιά σας έχουμε την ιδανική διαδρομή για μια αξέχαστη εμπειρία.

Διαβάστε ακόμα:  Ιδέες για εκδρομή: Ταξιδεύουμε σε 4 χωριά δύο ώρες από την Αθήνα για την ιδανική απόδραση!

Προυσός – Τόρνος – Καστανιά – Πρόδροµος – Ροσκά – Άγιος Χαράλαµπος – Σκοπιά

Από το απόκοσµο τοπίο του Προυσού, µέσω της Ε.Ο. Καρπενησίου -Προυσού και σε χρόνο µηδέν (6,2 χλµ.) συναντάτε τον Τόρνο, ένα καλοφτιαγµένο χωριό, πνιγµένο στα έλατα, λες και κρύβεται φωλιασµένο µέσα σε βράχια και γκρεµούς.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το φαράγγι Μικρό Πάντα Βρέχει, µε µικρούς καταρράκτες ακριβώς κάτω από το µοναστήρι του Προυσού.

Επίσης σε απόσταση αναπνοής είναι η Καστανιά, στις καταπράσινες πλαγιές του Παναιτωλικού όρους και ο Πρόδροµος µε τα καλοφτιαγµένα πέτρινα σπίτια µε τα κεραµίδια, τα θεόρατα δέντρα για δροσιά και ίσκιο, τις εκκλησιές… Αν θέλετε να συνεχίσετε τη διαδροµή προς Ροσκά, που αποτελεί το ορµητήριο για το γοητευτικό, επιβλητικό και δυσπρόσιτο φαράγγι Πάντα Βρέχει, που δίνει µια γεύση της αγριάδας της ευρυτανικής φύσης.

Συνεχίστε για τον Άγιο Χαράλαµπο, στις πλαγιές του Τυµφρηστού (υψ. 880 µ.) και µετά καταλήξτε στη Σκοπιά, έναν οικισµό στα 1.120 µ. στο πυκνοκατοικηµένο από έλατα, όρος Οξυά.

Καστανιά Ευρυτανίας, πανοραμική άποψη

Δείτε επίσης

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ