Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
31 C
Athens
ΑρχικήTravelΈνα σπάνιο φαινόμενο: Ανακαλύψτε τη "μικρή Καππαδοκία" της Κοζάνης - Απόκοσμο τοπίο...

Ένα σπάνιο φαινόμενο: Ανακαλύψτε τη “μικρή Καππαδοκία” της Κοζάνης – Απόκοσμο τοπίο στην Ελλάδα!

Συναντάμε ανά τον κόσμο σπάνια φαινόμενα, φυσικά θαύματα και τοπία που εξάπτουν τη φαντασία. Ένα τέτοιο λοιπόν υπάρχει και στην Κοζάνη, γνωστό και ως η “μικρή Καππαδοκία” της Ελλάδας.

Διάφοροι μύθοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το εντυπωσιακό αυτό φυσικό φαινόμενο την “μικρής Καππαδοκίας” της Κοζάνης. Στην πραγματικότητα είναι φυσικές γεωμορφές που προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων χρόνων, ένα φυσικό αξιοθέατο του τόπου.

- Advertisement -
Μπουχάρια Κοζάνης σπάνιο φαινόμενο

Έχουν το σχήμα χωμάτινης κολώνας από άμμους, κροκάλες, μάργες και αργίλους και πιθανή συγκολλητική ύλη από οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Travel ideas: 15+1 λόγοι για να πας στην Κοζάνη!

Την κορυφή των κολόνων αυτών καλύπτει ένας σχιστολιθικός βράχος που «έπαιξε» το ρόλο της ομπρέλας στην εξέλιξη του σχηματισμού. Ανέρχονται σε αριθμό περί τους είκοσι (20) και το ύψος τους ποικίλλει από 3 μέχρι 6 μέτρα.

Μπουχάρια Κοζάνη φυσικό φαινόμενο

Βρίσκονται στο Μικρόβαλτο του Δήμου Καμβουνίων, 40 χλμ. νότια της Κοζάνης. Το όνομα της τοποθεσίας «Μπουχάρια» προέρχεται από το σχήμα τους, καθότι «μπουχάρι» στην τοπική διάλεκτο σημαίνει καμινάδα.

Νοχτάρια Κοζάνη σπάνιο φυσικό φαινόμενο

Ενδιαφέρον στην περιοχή παρουσιάζουν επίσης κωνικοί σχηματισμοί, τα «νοχτάρια», ίδιας προέλευσης και σύστασης με τα «Μπουχάρια», χωρίς όμως το σχιστολιθικό καπέλο, που επεκτείνονται σε μήκος δύο (2) χλμ. του ρέματος της Ποταμιάς, στα όρια του Δήμου Καμβουνίων με την κοινότητα Λιβαδερού.

kap1
Η πρώτη εικόνα για τον επισκέπτη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά του και τον καθηλώνουν. Στο βάθος τα δύο ψηλότερα «Μπουχάρια» οι μεγάλοι «Άτλαντες», πιο πάνω οι «Καρυάτιδες», αριστερά τα «σαγόνια του καρχαρία», ο «φρουρός».
kap2

Στην επόμενη χαράδρα ανακαλύπτει τους «περιπατητές», τα «νοχτάρια-σταλαγμίτες» και άλλα. Το ρέμα της Ποταμιάς στη συνέχεια παρουσιάζει ευχάριστες εκπλήξεις με αποκορύφωμα τη «χαράδρα των δεσποτάδων», ανθρωπογεωμορφές απίστευτης ομορφιάς.

kap3

4 αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις στην Κοζάνη!

Αφού θαυμάσετε το φυσικό αυτό θαύμα της Κοζάνης, κάντε μια βόλτα στην πόλη και σημειώστε στη λίστα σας 4 αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας!

Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο

Σε ένα πανέµορφο κτήριο στο κέντρο της πόλης, το οποίο εξωτερικά υµνεί την παραδοσιακή µακεδονίτικη αρχιτεκτονική, στεγάζεται το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Περνώντας την πόρτα του, το εσωτερικό του εντυπωσιάζει µε τη µοντέρνα του δοµή µε κυρίαρχη την εσωτερική αυλή γύρω από την οποία µία σκάλα οδηγεί τον επισκέπτη σε 6 ορόφους µε συλλογές.

Κοζάνη

Σε αυτές συγκαταλέγονται το ιστορικό και το λαογραφικό τµήµα, τα «καταστήµατα» που παρουσιάζουν την εµπορική ζωή της πόλης διαχρονικά, το χοροστάσι, το εκκλησάκι, καθώς και το παλιό σπίτι µε αντικείµενα που µας µυούν στη διαδροµή της Κοζάνης και την καθηµερινότητα των κατοίκων της στο πέρασµα των χρόνων. (Ίωνος Δραγούµη 9-11, τηλ. 24610 33978, Δευτ.-Παρ. 09.00-14.00 & 17.30-20.00, Σαβ/κα 09.00-14.00, είσοδος €3, www.mouseio-kozanis.gr).

Αρχαιολογική συλλογή

Σε ένα υπέροχο νεοκλασικό, το Παναγιωτίδειο Αρχοντικό, στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή της Κοζάνης µε εξαιρετικά εκθέµατα. Η λειτουργία της πάει πίσω στο 1989 και στα αντικείµενα που διαθέτει περιλαµβάνονται σπουδαία ευρήµατα από τους προϊστορικούς µέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους από διάφορες θέσεις της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ενώ µερικά από αυτά που τραβούν όλα τα βλέµµατα είναι η χρυσή δίδυµη πόρπη από τάφο του 4ου αιώνα π.Χ. από την Απιδέα, τα κτερίσµατα από τάφο στη Νεκρόπολη Κοζάνης, η επιγραφή µε επιστολή του Φιλίππου Ε’ από την Κοιλάδα Κοζάνης και πολλά ακόµα (Δηµοκρατίας 8, καθηµερινά 08:30-15:00).

Βόλτα στο πάρκο της Κοζάνης με τα εξημερωμένα ελάφια!!!(photos)

Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη

Με παρελθόν που ανάγεται στον 17ο αιώνα, η πορεία της ταυτίζεται µε εκείνη της πόλης της Κοζάνης και αποτελεί µία από τις µεγαλύτερες ιστορικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα. Περιλαµβάνει περισσότερα από 120.000 τεκµήρια, εκατοντάδες χειρόγραφα και κειµήλια που φτάνουν µέχρι και τον 11ο αιώνα, πάνω από 10.000 παλαίτυπα, φωτογραφική και αρχαιολογική συλλογή, πίνακες ζωγραφικής, τη βιβλιοθήκη Ψαριανού και συλλογή χαρτών. Από τον Ιανουάριο του 2017 µετεγκαθίσταται σε ένα νέο σύγχρονο κτήριο 6.800 τ.µ., το οποίο φιλοξενεί µεταξύ άλλων αίθουσες αρχείων και συλλογών, µουσείο, αναγνωστήρια, τµήµα δανεισµού και αµφιθέατρο (www.kozlib.gr).

Διαβάστε ακόμα:Οι πιο “περίεργες” εκκλησίες που χτίστηκαν ποτέ στον κόσμο – Ανάμεσα τους και μια ελληνική

Αρχοντικό Λασσάνη

Δεσπόζει στο κέντρο της πόλης και είναι ένα διατηρητέο κτήριο-στολίδι του 1750, όπου έζησε ο λόγιος, πολιτικός, στενός συνεργάτης του Αλ. Υψηλάντη και αγωνιστής του 1821 Γεώργιος Λασσάνης. Η αστική αρχιτεκτονική της εποχής γίνεται φανερή ακόµα και σήµερα σε αυτό το αρχοντικό χάρη στις εργασίες αποκατάστασης, ενώ στους χώρους του στεγάζεται η Δηµοτική Χαρτοθήκη, η οποία φιλοξενεί τη δωδεκάφυλλη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή (1796-1797) και τον τετράφυλλο παγκόσµιο χάρτη του Άνθιµου Γαζή (1800).

Κατάλευκη μαγεία: Κοζάνη, Φλώρινα και Γρεβενά σε κλοιό χιονιά – Υπέροχες εικόνες (Photos)

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,299LikesΚάντε Like
88,202 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ