Λιμνοθάλασσα καλοχωρίου Θεσσαλονίκη

Πόσοι από εσάς γνωρίζετε πως μπορείτε σε δέκα λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης να βρεθείτε σε έναν μοναδικό υγροβιότοπο; Έναν άγνωστο παράδεισο στην άκρη της πόλης με μοναδικό φυσικό κάλλος σε κάθε γωνιά!

- Advertisement -

Λίγο έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης υπάρχει η πανέμορφη Λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου που προσφέρει μοναδικές εικόνες φυσικού κάλλους στους επισκέπτες της. Εδώ μπορείτε να παρατηρήσετε άγρια πουλιά, να απολαύσετε μοναδικά τοπία, να περιηγηθείτε σε κόσμους άγνωστους, να κάνετε τον περίπατό σας και να βγάλετε εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου Θεσσαλονίκη

Η “άγνωστη” Λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου

Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου είναι ένας νέος υγροβιότοπος, που δημιουργήθηκε σταδιακά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, ως αποτέλεσμα της καθίζησης του εδάφους, που προκλήθηκε από την υπεράντληση νερών, καλύπτοντας σήμερα μία έκταση 2.260 στρεμμάτων. Στη δημιουργία της συνέβαλε και η κατασκευή του παράκτιου αναχώματος, το 1976, για την προστασία του οικισμού του Καλοχωρίου από ενδεχόμενες πλημμύρες.

Λιμνοθάλασσα καλοχωρίου

Αποτελεί τη βόρεια πύλη του Εθνικού Πάρκου και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έναν παράκτιο υγροβιότοπο με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Παρότι βρίσκεται στις παρυφές ενός μεγάλου αστικού κέντρου και δέχεται σημαντικές πιέσεις, είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές του Εθνικού Πάρκου, φιλοξενώντας μεγάλους αριθμούς πουλιών αλλά και γενικότερα μια σπάνια χλωρίδα και πανίδα όλες τις εποχές του χρόνου.

Φλαμίνγκο στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου

Ευκαιρία να γνωρίσετε και τη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας!

Συχνά καταφεύγουν στη λιμνοθάλασσα μεγάλοι αριθμοί φοινικοπτέρων, των γνωστών φλαμίνγκο, που βρίσκουν άφθονη τροφή στα αβαθή νερά της. Η λιμνοθάλασσα προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες, με τα πουλιά να τρέφονται στα νερά της και στο βάθος το αστικό τοπίο και οι γερανοί του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου κοντά στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, στις απέραντες, σχεδόν γυμνές από υψηλή βλάστηση, οριζόντιες εκτάσεις του υγρότοπου βόσκουν ένα από τα τελευταία κοπάδια νεροβούβαλων που ζουν στην Ελλάδα.
Εδώ, λοιπόν, στη δυτική πλευρά του Θερμαϊκού κόλπου, όπου εκβάλλουν τέσσερα ποτάμια (ο Γαλλικός, ο Αξιός, ο Λουδίας και ο Αλιάκμονας) υπάρχει ένας ανεξερεύνητος οικολογικός θησαυρός!

Φλαμίνγκο

Η φύση και η άγρια ζωή δηλώνουν σθεναρά την παρουσία τους και προσφέρουν την πιο κοντινή στην πόλη της Θεσσαλονίκης απόδραση στη φύση!

Δείτε το υπέροχο βίντεο:

Σας αποκαλύπτουμε τα 18 ωραιότερα σημεία της Θεσσαλονίκης!

Οι οµορφιές αυτής της πόλης διαδέχονται η µία την άλλη και όλες µαζί συνωμοτούν για να µας εκπλήξουν…. όσες φορές κι αν την επισκεφθούµε! Εμείς σας παρουσιάζουμε τα 18 ωραιότερα σημεία της Θεσσαλονίκης μέσα από υπέροχες εικόνες και σας προτείνουμε να επισκεφθείτε μετά τη λήξη της πανδημίας το υπέροχο χωριό της Χαλκιδικής, μια ανάσα από την πόλη, τον περίφημο Παρθενώνα!

Λευκός Πύργος

_DSC1930

To «Διαµάντι» της Λεωφόρου Νίκης στέκει εκεί αγέρωχο από το 1535, όταν και κατασκευάστηκε από τους Οθωµανούς. Χρησιµοποιήθηκε για αιώνες ως φυλακή και τόπος εκτελέσεων, εξ ου και ο χαρακτηρισµός «πύργος του αίµατος». Όσο για τον χαρακτηρισµό «λευκός», η επικρατέστερη θεωρία υποστηρίζει ότι οφείλεται σε έναν Εβραίο κατάδικο, τον Nathan Guidili, που ασβέστωσε τον πύργο το 1891 ως αντάλλαγµα της ελευθερίας του. Mέχρι το 1912 ο εβραϊκός πληθυσµός τον αναφέρει ως «Torre Blanca» και οι Τούρκοι ως «Beyaz Kule», δηλαδή, «Λευκό Πύργο». Το σήµα κατατεθέν της πόλης έχει να σας πει ακόµα περισσότερα αν επισκεφθείτε τη µόνιµη έκθεση που στεγάζει, υπό την αιγίδα του Βυζαντινού Μουσείου, και βέβαια αν ανεβείτε ψηλά στον εξώστη, απ’ όπου η θέα θα σας γοητεύσει!

Λεωφόρος Νίκης

_DSC1178

Ο παλµός της πόλης χτυπά όλες τις ώρες της ηµέρας δυνατά στην επιβλητική παραλιακή λεωφόρο της, που ξεκινά από το λιµάνι, περνάει µπροστά από την πλατεία Αριστοτέλους και λίγο µετά τον Λευκό Πύργο δίνει τη θέση της στη Νέα Παραλία – η οποία πλέον καταλήγει, µετά από 3 χλµ., στο Μέγαρο Μουσικής. Μεγαλοπρεπείς πολυκατοικίες, αναρίθµητες επιλογές για καφέ, φαγητό, ποτό, αλλά και φιλοξενία, έχουν έναν κοινό παρονοµαστή: την απεριόριστη θέα στον Θερµαϊκό Κόλπο.

50 προορισμοί που ονειρευόμαστε για το 2021!

Εγνατία Οδός

IMG_0351edt

Το πιστεύετε ότι κάτω από την παχιά της άσφαλτο… κρύβεται ιστορία περίπου δύο χιλιετιών, από τότε που οι Ρωµαίοι κατασκεύασαν µια εµπορική και στρατιωτική οδό για να συνδέσουν το Δυρράχιο στην Αδριατική θάλασσα µε το Βυζάντιο (Κωνσταντινούπολη) µέσω Θεσσαλονίκης; Σήµερα αποτελεί τον κύριο οδικό άξονα της πόλης, και µάλιστα τον µόνο που είναι διπλής κατευθύνσεως, µε µια διαδροµή που ξεκινά από την Πλατεία Δηµοκρατίας και καταλήγει στο Πανεπιστήµιο Μακεδονίας (περνώντας από την πασίγνωστη Καµάρα). Κατά µήκος της, τα ξενοδοχεία, τα old fashioned καταστήµατα και όχι µόνο δίνουν ένα ζωηρό χρώµα στον σηµαντικότερο οδικό άξονα της πόλης.

Πλατεία Αριστοτέλους

_DSC5086_1

Η πιο ξακουστή πλατεία της Θεσσαλονίκης δεν κοιµάται ποτέ. Και απογειώνει τη διάθεση των περαστικών της όλες τις εποχές του χρόνου χάρη στην πληθωρική οµορφιά που αντανακλάται από χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονήµατα, όπως το Ολύµπιον και το Helectra Palace, αλλά και τις αµέτρητες επιλογές που προσφέρει, από cafés και γουστόζικα bars µέχρι εµπορικά καταστήµατα. Αν διψάτε για περαντζάδα, window –και όχι µόνο– shopping… ή καφεδάκι στην ντόπια φιλοσοφία του «χαλαρά…», είναι ό,τι πρέπει να έρθετε εδώ το πρωί ή το απόγευµα, ή και το βράδυ για ένα πρώτο ποτό! Και για όσους ψάχνουν τις ιστορικές λεπτοµέρειες, µάθετε ότι αυτή η πλατεία διαδραµάτισε σηµαντικό ρόλο στην αναµόρφωση της πόλης µετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917, ενώ διαµορφώθηκε µε βάση τα σχέδια του πρωτοποριακού Γάλλου αρχιτέκτονα Εµπράρ.

Λιµάνι

DSC_6447

Το παλιό λιµάνι της πόλης έχει αυτό το πλεονέκτηµα που χαρακτηρίζει κάθε διαχρονική αξία: την αίγλη που παραµένει ζωντανή και προσαρµόζεται στο αδυσώπητο πέρασµα του χρόνου. Οι βιοµηχανικοί όγκοι, η έντονη καλλιτεχνική διάθεση –µε «ραχοκοκαλιά» το Μουσείο Κινηµατογράφου και το Μουσείο Φωτογραφίας, αλλά και τους εκθεσιακούς χώρους–, τα ψαγµένα στέκια και, βέβαια, η ζωογόνος ενέργεια που δίνουν οι φοιτητές που αράζουν εδώ συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό.

Άγαλµα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

_DSC4714

Πώς θα ήταν δυνατόν ένας Μέγας Αλέξανδρος να βρίσκεται µακριά από την ετεροθαλή αδελφή του, τη Θεσσαλονίκη…; Η Θεσσαλονίκη τιµά και µε το παραπάνω τον µεγάλο Μακεδόνα στρατηλάτη, καθώς το άγαλµά του κοντά στον Λευκό Πύργο είναι το µεγαλύτερο στην Ελλάδα, για την ακρίβεια  έχει ύψος 6,15 µέτρα, ενώ φέρει την υπογραφή του γλύπτη Ευ. Μουστάκα, που το δηµιούργησε το 1974. Εσείς, λοιπόν, δεν έχετε παρά να έρθετε ένα πρωινό εδώ για να το φωτογραφίσετε, εν µέσω των σκεϊτάδων που συχνάζουν εδώ και των αµέτρητων περαστικών…

Οµπρέλες

IMG_0097

Στην παραλία της Θεσσαλονίκης,… βρέξει χιονίσει, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα, αφού εδώ θα βρείτε τις πασίγνωστες «Οµπρέλες», ένα εξαιρετικό δηµιούργηµα του καλλιτέχνη Γιώργου Ζογγολόπουλου, που χαίρει διεθνούς αναγνώρισης από το 1995, όταν και πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βενετία, για τα 100 χρόνια του θεσµού της Μπιενάλε. Από το 1997 στέκει αγέρωχο στην παραλία της Θεσσαλονίκης, θυµίζοντας τη «χρυσή χρονιά» που η πόλη ήταν «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Κι αν θέλετε να αιχµαλωτίσετε κάτι από τη µαγεία τους, ελάτε βράδυ που φωτίζονται µοναδικά και ινσταγκραµάρετε… µε την άνεσή σας!

Διαβάστε ακόμα:Ένα σπάνιο φαινόμενο: Ανακαλύψτε τη “μικρή Καππαδοκία” της Κοζάνης – Απόκοσμο τοπίο στην Ελλάδα!

Νέα Παραλία

_DSC1411

Όλη η νεολαία δίνει εδώ ραντεβού, ενώ οι µεγάλοι ξαναγίνονται µικροί, νιώθοντας τη «φρεσκάδα» της πόλης να ανθίζει σε αυτή την περιοχή… Ένας ποδηλατόδροµος µοναδικός για τα ελληνικά δεδοµένα, ψαράδες, παιδιά, ενώ νέοι και ηλικιωµένοι κάνουν την περαντζάδα τους…

Το σύγχρονο αρχιτεκτονικό σκηνικό, µε «φόντο» τη θάλασσα και το πράσινο, οφείλεται στην ανάπλαση που πραγµατοποιήθηκε µε βάση την πρωτοποριακή µελέτη των Πρόδροµου Νικηφορίδη και Bernard Cuomo. Κάπως έτσι,… Θεσσαλονίκη απέκτησε νέο πρόσωπο και µια ολόκληρη περιοχή (από το Makedonia Palace µέχρι το Μέγαρο Μουσικής) έγινε πρότυπο διαµόρφωσης παραλιακού µετώπου σε ευρωπαϊκή κλίµακα!

_DSC1430

Νέα Κρήνη- Μαρίνα Αρετσούς

Όλα τα ωραία τελειώνουν γρήγορα, κι αν µια ωραία διαµονή στη Θεσσαλονίκη φτάνει στο τέλος της, τότε την τελευταία ηµέρα, ή µια Κυριακή, ελάτε στη Νέα Κρήνη, στα ανατολικά, για θαλασσινούς µεζέδες! Θα τους απολαύσετε στις ουκ ολίγες ψαροταβέρνες της περιοχής (µε πιο διάσηµες τη «Μαύρη Θάλασσα» και το «Μαϊάµι»). Μετά, µια βόλτα στη µαρίνα της Αρετσούς, για έναν καφέ στα παραλιακά στέκια, επιβάλλεται. Στο δρόµο για τη Νέα Κρήνη, στο Καραµπουρνάκι, θα δείτε ένα θαυµάσιο νεοκλασικό, το «Παλατάκι» ή Κυβερνείο. Χτίστηκε το 1950 για να αποτελέσει έδρα του Υπουργού Βορείου Ελλάδος. Το 1963 παραχωρήθηκε στη βασιλική οικογένεια, η οποία όµως λέγεται ότι το χρησιµοποίησε µόνο για µία διανυκτέρευση…

Άγιος Δηµήτριος

IMG_9931

Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να δείτε ένα πραγµατικά µοναδικό χριστιανικό µνηµείο, από τα σηµαντικότερα όλης της Ελλάδας! Σε αυτό τον εµβληµατικό παλαιοχριστιανικό ναό, µε την τεράστια ιστορία, φυλάσσονται τα λείψανα του αγίου που είναι ο προστάτης και πολιούχος της Θεσσαλονίκης – γνωστός και ως «Μυροβλήτης» (κατά την παράδοση, από τον τάφο του ανέβλυζε µύρο). Η γιορτή του έχει ταυτιστεί µε την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους, αφού ακριβώς στις 26 Οκτωβρίου 1912 ο ελληνικός στρατός εισήλθε στην πόλη.

Αγία Σοφία

_DSC1911

Τι να πει κανείς για την επιβλητική οµορφιά και, βέβαια, την ανεκτίµητη αξία αυτής της παλαιοχριστιανικής βασιλικής µε τρούλο, που χτίστηκε τον 8ο αιώνα στη θέση παλαιότερου ναού και αποτελεί το σηµαντικότερο δείγµα βυζαντινής ναοδοµίας της εποχής της! Υπήρξε καθολικός καθεδρικός την περίοδο της Δ΄ Σταυροφορίας, ενώ οι Τούρκοι τη µετέτρεψαν σε τζαµί. Αν ο δρόµος σάς βγάλει εδώ, οπωσδήποτε περάστε να τη θαυµάσετε, και επίσης κρατήστε στη µνήµη σας ότι οι βυζαντινές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης είναι Μνηµείο της Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO!

Πύργος του ΟΤΕ

KIM_3793

Αυτό το επιβλητικό σύµβολο της µοντέρνας διάστασης της πόλης έχει ύψος 76 µέτρα, κατασκευάστηκε το 1970 και χρησιµοποιήθηκε για πολλά χρόνια ως περίπτερο του ΟΤΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – απ’ όπου δανείζεται και την ονοµασία του. Επιθυµείτε να δείτε τη Θεσσαλονίκη να λούζεται µε τα ονειρεµένα χρώµατα της δύσης, λίγο προτού ανάψει φώτα και δώσει σκυτάλη στη νύχτα…; Τότε ανεβείτε στο καφέ, απολαύστε µια δροσερή µπύρα, µε θέα 360 µοιρών, ενώ παράλληλα θα περιστρέφεστε!

Λουτρά «Παράδεισος»

IMG_9738

Φανταστείτε ότι κάπως έτσι ήταν τα… spa της τούρκικης παράδοσης, για την οποία τα λουτρά αποτελούσαν ένα αναπόσπαστο κεφάλαιο της κοινωνικής ζωής. Τα συγκεκριµένα αποτελούν ίσως το καλύτερο σωζόµενο δείγµα σε ολόκληρη την Ελλάδα! Χτίστηκαν το 1444, µε υλικά που αποσπάστηκαν και από χριστιανικές εκκλησίες, και µην απορήσετε αν ακούσετε Θεσσαλονικείς να τα αποκαλούν «Μπέι Χαµάµ». Λειτούργησαν ως λουτρά µέχρι και το 1968, ενώ

Αψίδα του Γαλέριου

KIM_9753

Στη διασταύρωση Εγνατία & Γούναρη δεσπόζει ένα ακόµα εµβληµατικό µνηµείο της πόλης. Ο λόγος για την Αψίδα του Γαλέριου, γνωστή ως «Καµάρα». Πρόκειται για το σωζόµενο µέρος από το συγκρότηµα που οικοδόµησε ο καίσαρας Γαλέριος στις αρχές του 4ου µ.Χ. αιώνα για να γιορτάσει τις νίκες του κατά των Περσών! Πλησιάστε το όσο πιο κοντά µπορείτε για να περιεργαστείτε τις εξαιρετικές ανάγλυφες παραστάσεις του, που σκεπάζουν «στωικά» τους πεσσούς του, ή δώστε εδώ το ραντεβού σας, όπως συνηθίζουν ουκ ολίγοι φοιτητές της πόλης, για να θυµηθείτε τα καλύτερά σας χρόνια!

Άνω Πόλη

shutterstock_192131441

Αν έχετε φίλο Θεσσαλονικιό και σας προτείνει να ανηφορίσετε προς την Άνω Πόλη, δεχθείτε οπωσδήποτε! Ειδικά το βράδυ, που τα ξακουστά «Κάστρα» αναδεικνύονται µε τον προσεγµένο τους φωτισµό. Η θέα από τον Πύργο του Τριγωνίου σε όλη την πόλη κόβει την ανάσα, ενώ στην περιοχή δεσπόζουν και άλλα µνηµεία, όπως η Μονή Βλατάδων, η πλατεία Τερψιθέας µε τον οθωµανικό τουρµπέ και το Κουλέ Καφέ. Το καλύτερο κρατήστε το για το τέλος: ένα τσίπουρο και πεντανόστιµα µεζεδάκια σε ένα από τα ατµοσφαιρικά ουζερί!

Ροτόντα

IMG_0007edt

Tο µνηµείο αυτό χτίστηκε τον 4ο µ.Χ. για τον Ρωµαίο καίσαρα Γαλέριο µε σκοπό να αποτελέσει Πάνθεον ή µαυσωλείο, όµως πέθανε και το κτίσµα έµεινε για χρόνια ανεκµετάλλευτο µέχρι που µετατράπηκε σε χριστιανικό ναό του Αγίου Γεωργίου, ενώ τον 16ο αιώνα οι Οθωµανοί το έκαναν τζαµί. Σεισµοί του 7ου αιώνα και όχι µόνο στέρησαν ένα πολύ µεγάλο κοµµάτι του. Ευτυχώς, όµως, διασώζονται περίτεχνα ψηφιδωτά που θεωρούνται αντιπροσωπευτικότατα δείγµατα της πρωτοχριστιανικής περιόδου.

Λαδάδικα

DSC_2638

Κόσµος πάει κι έρχεται, πιρούνια καρφώνουν λογής λογής µεζέδες, γέλια από παρέες µπλέκονται µε τις µουσικές που «γλιστρούν» µέσα από ουζερί, µεζεδοπωλεία, bars και clubs. Οι νύχτες στα λιθόστρωτα γραφικά σοκάκια αυτής της γειτονιάς, δίπλα στο λιµάνι, µοιάζουν µε γιορτή! Τουλάχιστος στην προ πανδημίας εποχή, αν και το ίδιο θα γίνει και στο μέλλον! Κι αν αναρωτηθείτε από πού βαστά η ονοµασία τους, η απάντηση είναι: από το εµπόριο λαδιού που γινόταν εδώ στις αρχές του 20ού αιώνα. Αυτό το… under «χρώµα» οφείλεται στο παρελθόν τους, καθώς πριν από το 1990 το… «κάθε κάµαρα κελί» που ανέδιδε «βαριά παλικαρίσια αναπνοή»… ήταν που χαρακτήριζε την περιοχή. Το παρελθόν τους, λοιπόν, σε συνδυασµό µε τη σηµερινή «προχωρηµένη» αισθητική τα καθιστά hot spot της πόλης, ειδικά φέτος που τα βρήκαµε σε ακόµα πιο υψηλά vibes!

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ