Αλπικές λίμνες Πίνδου

Η Πίνδος στις βουνοκορφές της κρύβει μία αξέχαστη εμπειρία για όλους και μία πρόκληση για να γνωρίσετε από κοντά τις αλπικές λίμνες της!

- Advertisement -

Είναι τα οροπέδια και οι ορθοπλαγιές, όπου ανάμεσα τους, υδάτινοι μαίανδροι και λιμνούλες, συνθέτουν μια απίστευτη δημιουργία! Είναι, οι λίμνες Φλέγγα πάνω από το Μέτσοβο, οι Αρένες στο Γράμμο και η Βερλίγγα στο όρος Λάκμος .

Λίμνη  Βερλίγγα, Πίνδος
Λίμνη Βερλίγγα

Ανακαλύψτε επίσης τις πηγές Λούρου που σχηματίζουν την ομορφότερη γαλάζια λίμνη της χώρας μας, βγαλμένη από καρτ ποστάλ!

Η ανάβαση σε μία από τις λίμνες της Πίνδου, την Βερλίγγα, αποτελεί πρόκληση!

Με την ψηλότερη κορυφή του Λάκμου, την Τσουκαρέλα στα 2.295 μέτρα, πάνω από την αλπική λίμνη το τοπίο, είναι εκθαμβωτικό!

Η Βερλίγγα, από τον βλάχικο «βρίγκα» που σημαίνει κύκλος, γιατί το νερό στροβιλίζει και δημιουργεί υπέροχους σχηματισμούς. Εκεί, στα 2050 μέτρα υψόμετρο, γεννιέται ο Αχελώος.

Λίμνη  Βερλίγγα

Τα νερά της πηγής, δημιουργούν την λίμνη Βερλίγγα, ενώ στην συνέχεια μετά από σχηματισμούς, μέσα στο οροπέδιο και τα λιβάδια, βρίσκουν συνεχή ροή στις πλαγιές του Λάκμου και δημιουργούν τον Αχελώο.

Δείτε το βίντεο: Ανεβαίνοντας στη λίμνη Βερλίγκα

Μετά το Μέτσοβο ακολουθούμε το δρόμο για Ανήλιο και στη συνέχεια για Χαλίκι. Η διαδρομή δεν είναι εύκολη, χρειάζεται προσοχή στην οδήγηση, όμως το τοπίο αποζημιώνει τον επισκέπτη.

Για την επιστροφή, οι λάτρεις της περιπέτειας στο βουνό, μπορούν να επιλέξουν μια διαφορετική αλλά συναρπαστική διαδρομή, προς το Συρράκο και τους Καλλαρύτες στα Τζουμέρκα.

Μέτσοβο: Χτισμένο αμφιθεατρικά είναι “υπόδειγμα” φυσικής ορεινής ομορφιάς (βίντεο)

Λίμνες Φλέγγα

Με αφετηρία το Μέτσοβο, ακολουθώντας τη διαδρομή προς Μηλιά, ένας χωματόδρομος αποτελεί την αρχή της ορεινής περιήγησης στο Μαυροβούνι, που στην πλάγια του, «κρατάει» τις δίδυμες λίμνες Φλέγγα.

Δείτε το βίντεο

Στα 1.960 μέτρα υψόμετρο, περίπου μιάμιση ώρα πεζοπορικής διαδρομής μέσα στο δάσος, από το ορειβατικό καταφύγιο έως την υποαλπική ζώνη, οι αποτελούν ένα κρυμμένο μυστικό της φύσης. Είναι μια μαγική τοποθεσία στα όρια του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, πάνω από τα δάση της Βάλια Κάλντα.

Λίμνες Αρένες

Μέσα σε ένα δάσος από πανύψηλες οξιές, στην τοποθεσία Μουτσάλια, στο Γράμμο, οι 2 αλπικές λίμνες, οι Αρένες, αποτελούν μια υδάτινη έκπληξη, κάτω από τις γυμνές βουνοκορφές. Υψόμετρο 1.730 μέτρα.

Βρίσκονται ακριβώς στα σύνορα των Νομών Ιωαννίνων και Καστοριάς. Η πρόσβαση στην περιοχή, σχετικά εύκολη από βατό χωματόδρομο. Στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης μετά τον Σαραντάπορο, ακολουθούμε την διαδρομή για το χωριό των μετακινούμενων κτηνοτρόφων την Αετομηλίτσα.

Τζουμέρκα: οι παραδοσιακοί οικισμοί ανάμεσα σε φαράγγια και χαράδρες με την άγρια ομορφιά…

Λίγο πριν τον οικισμό, ο χωματόδρομος στα δεξιά του επαρχιακού δρόμου οδηγεί στις όμορφες Αρένες. Το τοπίο γαληνεύει τον επισκέπτη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που γύρω από τις λίμνες κάνουν πεζοπορία και ποδήλατο βουνού. Ενώ πολλοί είναι αυτοί που στήνουν, ακόμη, και σκηνές για να διανυκτερεύουν στην φύση.

Δείτε το βίντεο

Άξιο αναφοράς είναι ότι σε όλες τις αλπικές λίμνες της Πίνδου, συναντάμε τα σπάνια αμφίβια. Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να συναντήσουμε τους αλπικούς τρίτωνες που θυμίζουν σαλαμάνδρα.

Η “λίμνη της αγάπης” βρίσκεται στο Μέτσοβο και έχει σχήμα καρδιάς!

Μια μοναδική λίμνη για ερωτευμένους, αφού έχει σχήμα καρδιάς, βρίσκεται στο Μέτσοβο και είναι αφιερωμένη στην… αγάπη!

Λίμνη αγάπης Μέτσοβο το φθινόπωρο

Σίγουρα ο τόπος μας είναι γεμάτος φυσικές ομορφιές που μας εντυπωσιάζουν κάθε φορά και περισσότερο. Ωστόσο και μια τεχνητή λίμνη, από τις ωραιότερες λίμνες της Ελλάδας, μπορεί να είναι το ίδιο υπέροχη, ειδικά εάν έχει σχήμα καρδιάς και είναι τρόπον τινά αφιερωμένη στους ερωτευένους.

Η “λίμνη της αγάπης” είναι τεχνητή

Μια τέτοια λίμνη, λοιπόν, υπάρχει στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στο Μέτσοβο των Ιωαννίνων, που τραβά το βλέμμα των επισκεπτών και ξεχωρίζει με το ιδιαίτερο σχήμα της και τα πρασινογάλαζα νερά της.about:blank

Η λίμνη σε σχήμα καρδιάς κατασκευάστηκε για τις ανάγκες του χιονοδρομικού κέντρου Ανηλίου Μετσόβου, Anilio Adventure Park-Sport & Leisure, που αποτελεί ένα από τα νεότερα χιονοδρομικά resorts της χώρας και θεωρείται ένας ιδανικός χειμερινός προορισμός για σκι και άλλες δραστηριότητες. Μάλιστα μπορείτε να απολαύσετε το ολοκαίνουριο chalet στο χιονοδρομικό του Ανήλιου!

Λίμνη αγάπης Μέτσοβο μακρινή χιονισμένη

Μάθετε τα πάντα για την επόμενη φθινοπωρινή σας απόδραση στο στολίδι της Ηπείρου, στο όμορφο Μέτσοβο! (video)

Οι επισκέπτες εδώ μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά της λίμνης όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς είναι πανέμορφη και με το χιονισμένο τοπίο ολόγυρα αλλά και το φθινόπωρο ή την άνοιξη που ενσωματώνεται πλήρως στο πράσινο της περιοχής, οπότε βάλτε την στη λίστα του επόμενου ταξιδιού σας.Έρευνα: 200 ευρωπαϊκά αεροδρόμια κινδυνεύουν με χρεοκοπία!

Δείτε τη λίμνη από ψηλά με drone

Πραγματικά είναι μοναδικές οι εικόνες…

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ