μετακίνηση εκτός νομού

Αν και από τη Δευτέρα 19 Απριλίου άνοιξε σταδιακά ο τουρισμός και οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα χωρίς την υποχρέωση να μείνουν σε καραντίνα εφόσον πληρούν τους όρους δηλαδή είναι είτε εμβολιασμένοι είτε έχουν αρνητικό τεστ Covid 72 ωρών, για εμάς, τους πολίτες δηλαδή αυτής της χώρας τα πράγματα δεν φαίνεται ότι είναι τόσο απλά.

«Όχι» από την κυβέρνηση για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα

Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται ακόμα ωστόσο οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελείας Πελώνη δεν αφήνουν περιθώρια για το ενδεχόμενο διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα,  παρά το γεγονός πως το προηγούμενο διάστημα είχε καλλιεργηθεί κλίμα προς αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά είπε «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ρισκάρουμε μία μεγάλη έξοδο για το Πάσχα».

Ωστόσο όμως το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση είχε αφήσει να φανεί ότι πρόθεσή της ήταν να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για το Πάσχα. Εξάλλου το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαϊου είναι δεδομένο ενώ ήδη από τις 19/04 καταφθάνουν οι πρώτοι τουρίστες χωρίς καραντίνα στην χώρα και θα ήταν πολύ δύσκολο η κυβέρνηση να πείσει και να εξηγήσει στους πολίτες γιατί εκείνοι δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν στα χωριά τους και να πρέπει να παραμείνουν σε lockdown. Αλλά τελικά όπως φαίνεται δεν θα είναι και τόσο δύσκολο…

Όπως επισήμανε, η κ. Πελώνη «Θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ρισκάρουμε μία μεγάλη έξοδο για το Πάσχα με την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί».

Στη συνέχεια σημείωσε πως μια μαζική μετακίνηση σε άλλες περιοχές από την Αττική, μπορεί να προκαλούσε επιβάρυνση ενώ υποστήριξε πως «προσβλέπουμε σε ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι».

Σχετικά με την Ανάσταση, δήλωσε ότι θα γίνει στις 9 το βράδυ και το πιο ασφαλές θα είναι να μαζευτούν μέχρι δύο οικογένειες σε κάθε σπίτι. Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για τις μετακινήσεις, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει και η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, δηλαδή από τις 9:00 το βράδυ που είναι τώρα να πάει ίσως στις 11:00.

Τελικά δηλαδή και αυτό το Πάσχα θα το περάσουμε στα μπαλκόνια ή (οι πιο τυχεροί) στους κήπους τους περιμένοντας το δεδομένο αν και αμφίβολο «άνοιγμα» στα μέσα Μαΐου…

Σε ότι αφορά στο άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων, η κ. Πελώνη επεσήμανε πως στόχος είναι με ασφάλεια να ανοίγουν οι δραστηριότητες. Προσθέτοντας ότι στα μέσα Μαΐου, και συγκεκριμένα στις 14 Μαΐου, προσανατολίζεται το άνοιγμα του τουρισμού με πρωτόκολλα.

Ο «συμβιβασμός» με τις εκκλησίες

Στην εξίσωση από την αρχή των συζητήσεων είχε προστεθεί και το θέμα με την εκκλησία καθώς οι ιεράρχες δεν δέχονταν να παραμείνουν κλειστοί οι ναοί. Το θέμα φαίνεται να διευθετήθηκε μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στην οποία συζητήθηκε το πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα. Μετά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για Πάσχα με «μέτρα και περισσότερη ελευθερία» βάζοντας παράλληλα «φρένο» στις προσδοκίες για Πάσχα στο χωριό. «Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε ένα συμψηφισμό, ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας» δήλωσε συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε ό,τι αφορά την περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή, ο ίδιος ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί γύρω από τους ναούς. Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από το Μαξίμου, η συζήτηση ανάμεσα στον Ιερώνυμο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη «πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα» και «είχε ως αντικείμενο τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων».

Αναφορικά με την Ανάσταση η κυβέρνηση αποφάσισε την αλλαγή της ώρας της Ανάστασης, η οποία θα γίνει στις 21:00 προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία όπως δείχνουν τα πράγματα θα παραταθεί μάλλον μέχρι τις 22:30 ή 23:00. Η αλλαγή της ώρας της Ανάστασης είναι ακόμα μια απόφαση αμφιλεγόμενη.

Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τη συνεδρίαση της επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, όπου αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιο όλα τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως διαμορφώνονται.

Συμπερασματικά…

Φυσικά και η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας είναι πολύ κακή καθώς τα στοιχεία που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, είναι αποθαρρυντικά, τα κρούσματα καθημερινά πάρα πολλά ενώ έχουν καταγράφει αρνητικά ρεκόρ διασωληνωμένων και θανάτων, παράγοντες, οι οποίοι σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία, καθιστούν τρόπον τινά λογική την απαγόρευση για «Πάσχα στο χωριό».

Για αυτούς τους λόγους, ίσως δεν θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα η συζήτηση αυτή για το Πάσχα και τις μετακινήσεις αλλά από την άλλη κανείς δεν μπορεί πια να παραβλέψει και τις αντοχές των πολιτών, ειδικά μετά από όλο αυτό το πολύμηνο lockdown που μάλιστα αποδείχτηκε δυστυχώς αναποτελεσματικό. Και από την άλλη είναι άδικο, αν όχι προκλητικό, να μετακινούνται στη χώρα μας ελεύθερα ξένοι τουρίστες αλλά εμείς όχι και επιπλέον να στέλνουμε ακόμα sms ή και να κλεινόμαστε από τις 21:00 στο σπίτι. Γι’ αυτό και τα σενάρια που μιλούσαν για την άρση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων το τελευταίο καιρό ήταν έντονα, ενώ δεν ήταν λίγοι οι ειδικοί και όχι μόνο, που πρότειναν τη μετακίνηση από νομό σε νομό υπό προϋποθέσεις -αντίστοιχες με αυτές που απαιτούνται από τους τουρίστες που έρχονται στη χώρα (ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί, αρνητικό τεστ), πράγμα που φαινόταν λογικό και πιο σωστό συγκριτικά τουλάχιστον με τα νέα δεδομένα που έχουμε από τη Δευτέρα για τους ξένους ταξιδιώτες στη χώρα μας. Αντ’ αυτού όμως καλούμαστε να περάσουμε και αυτό το Πάσχα -σχεδόν- όπως το περσινό, κάνοντας «ακόμα λίγη» υπομονή γιατί… «προσβλέπουμε σε ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι».

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ