Επιβάτης καταδικάστηκε επειδή έφερε ξυράφι σε πτήση της JetBlue και απείλησε συνεπιβάτιδά του. Ο ίδιος επίσης παραδέχτηκε ότι ήπιε πολλά αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια της πτήσης.

  • Ένας επιβάτης καταδικάστηκε επειδή έφερε ξυράφι σε πτήση JetBlue, απείλησε επιβάτη και αντιμετωπίζει πάνω από ένα χρόνο φυλάκιση.
  • Η Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών έχει παρατηρήσει αύξηση των όπλων που κατασχέθηκαν σε σημεία ελέγχου.
  • Το Γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει για τις συνέπειες εάν τεθούν σε κίνδυνο άλλοι φέρνοντας όπλα στις πτήσεις.

Ένας άνδρας από τη Γιούτα καταδικάστηκε σε φυλάκιση την περασμένη εβδομάδα, αφού κρίθηκε ένοχος ότι πήρε ένα ξυράφι σε μια πτήση που εκτελούσε η JetBlue Airways σχεδόν πριν από δύο χρόνια. Εν μέσω της κίνησης, που περιγράφεται ως «σοβαρή παράβαση», ο επιβάτης φέρεται να τοποθέτησε το όπλο σε απόσταση λίγων εκατοστών από το λαιμό άλλου ατόμου στο αεροπλάνο.

Η ποινή έρχεται καθώς η Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών (TSA) έχει σημειώσει αύξηση στα όπλα, μαχαίρια και άλλα όπλα που σταματούν σε σημεία ελέγχου σε όλη τη χώρα. Το πρακτορείο λέει ότι τα ξυραφάκια επιτρέπονται στις χειραποσκευές, αλλά χωρίς τη λεπίδα που πρέπει να μπει σε παραδοτέα αποσκευή.

Λεπτομέρειες για το συμβάν

Σύμφωνα με την Περιφέρεια του Εισαγγελέα των ΗΠΑ της Γιούτα, ο 42χρονος Merrill Darrell Fackrell καταδικάστηκε πριν λίγες μέρες σε φυλάκιση άνω του ενός έτους μαζί με τρία χρόνια εποπτευόμενης αποφυλάκισης από δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Σε μια δήλωση ενοχής, ο Fackrell, από τις Συρακούσες της Γιούτα, παραδέχτηκε ότι έφερε το ξυράφι στην πτήση 871 της JetBlue από το διεθνές αεροδρόμιο John F. Kennedy στο διεθνές αεροδρόμιο Salt Lake City στις 21 Νοεμβρίου 2022.
Τα έγγραφα του δικαστηρίου αναφέρουν ότι ο Fackrell έφερε στην πτήση ένα ξυραφάκι με ξύλινη λαβή με λεπίδα μίας έως δύο ιντσών. Καθόταν σε ένα κάθισμα παραθύρου δίπλα σε ένα ζευγάρι. Όταν κατηγορήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2022, υποστηρίχθηκε ότι ο Frackell απείλησε τη γυναίκα που καθόταν δίπλα του και παρακολουθούσε μια ταινία με ακουστικά.
Σε εκείνο το σημείο, ο Fackell φέρεται να είπε στη γυναίκα να σταματήσει την ταινία και έβγαλε το ξυραφάκι από την τσάντα χειρός του, τοποθετώντας το λίγα εκατοστά από το δέρμα της γυναίκας στην περιοχή του λαιμού, σύμφωνα με την Εισαγγελία της Περιφέρειας. Καθώς η γυναίκα έψαχνε στο διάδρομο για να ξεφύγει, ο Fackrell φέρεται να άρπαξε τον ώμο της και προσπάθησε να τη σταματήσει.
«Ένας άλλος επιβάτης παρατήρησε το περιστατικό και έπεισε τον Fackrell να αφήσει κάτω το ξυράφι», εξήγησε η Εισαγγελία της Περιφέρειας.

Ο Fackrell παραδέχτηκε επίσης ότι είχε «καταναλώσει αρκετά αλκοολούχα ποτά» κατά τη διάρκεια της πτήσης.

«Για το συμφέρον της ασφάλειας των επιβατών»

Σε μια δήλωση, η Εισαγγελέας των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Γιούτα, Τρίνα Α. Χίγκινς, εξήγησε ότι οι επιβάτες θα αντιμετωπίσουν συνέπειες αν φέρουν όπλο σε πτήση.

«Η μεταφορά ενός επικίνδυνου αντικειμένου / όπλου σε ένα αεροσκάφος είναι σοβαρό παράπτωμα. Κανένας δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο από άλλο επιβάτη κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Για το συμφέρον της ασφάλειας των επιβατών, τα άτομα που φέρουν επικίνδυνο όπλο σε αεροσκάφος θα διωχθούν».
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών και το Αστυνομικό Τμήμα του Σολτ Λέικ Σίτι ερευνούν την υπόθεση. Ακολούθησε ποινική δίωξη από τον βοηθό εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικλ Κένεντι του Εισαγγελέα των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Γιούτα.

Αύξηση των όπλων

Σύμφωνα με την TSA, τα ξυραφάκια επιτρέπονται μέσω των σημείων ελέγχου του αεροδρομίου «χωρίς τη λεπίδα». Πριν από τον έλεγχο ασφαλείας, οι επιβάτες πρέπει να αφαιρέσουν τη λεπίδα και να την τοποθετήσουν στις παραδοτέες αποσκευές τους.
Η υπηρεσία έχει σημειώσει μια αύξηση στα όπλα που αναχαιτίζονται από αξιωματικούς σε σημεία ελέγχου σε όλη τη χώρα. Η πλειονότητα ήταν πυροβόλα όπλα, με σχεδόν 7.000 πιασμένα το 2023. Φέτος, η τάση συνεχίστηκε, με 12 πυροβόλα όπλα να έχουν ήδη αναχαιτιστεί μόνο στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ