Ταβέρνα

Μετά την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης από το National Geographic ως το κέντρο της ελληνικής γαστρονομίας, το γαστρονομικό φεστιβάλ KOUZINA 2020 στην Χαλκιδική έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή τη θέση. Το φεστιβάλ θα κάνει την πρεμιέρα του από τις 3 Ιουλίου έως τον Οκτώβρη. Εμείς σας έχουμε βρει πάντως προσφορά της Aegean για πτήση προς Θεσσαλονίκη από 41 ευρώ τον Αύγουστο, σε περίπτωση που αποφασίσετε να συμμετάσχετε στο γαστρονομικό φεστιβάλ.

- Advertisement -

Πληροφορίες για το Φεστιβάλ

Η γιορτή της γαστρονομίας στην ανατολική Χαλκιδική ξεκινά παρουσιάζοντας στο Παλαιοχώρι τη γιορτή του λάχανου και του φασολιού, η οποία αποτελεί γαστρο-πολιτιστική αναφορά στην τοπική παραγωγή αλλά και στις συνήθειες ενός κόσμου που επιμένει να «στηρίζεται» στο παρελθόν, προκειμένου να δομήσει το μέλλον.

Η εκδήλωση θα καταγραφεί από Έλληνες εκπροσώπους Τύπου, οι οποίοι θα ακολουθήσουν τριήμερο πρόγραμμα περιήγησης στην Ανατολική Χαλκιδική, που -μεταξύ άλλων- θα αναδείξει: το «Ορκύνι Ιερισσού» και τα «Μύδια Ολυμπιάδας» ως επιλογές τοπικής πρωτογενούς παραγωγής.

Ψαρόβαρκα, θάλασσα

Το πρόγραμμα του γαστρονομικού φεστιβάλ Χαλκιδικής

Δρώμενα, προϊόντα, πιάτα, γεύσεις και συνήθειες της ποντιακής και μικρασιάτικης κουζίνας θα αποτυπωθούν από τηλεοπτικές κάμερες Κύπριων εκπρόσωπων Τύπου, οι οποίοι από τις 6 μέχρι και τις 10 Ιουλίου θα λάβουν μέρος σε δραστηριότητες της εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας, με τίτλο: «Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων».

Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου θα παρουσιασθεί και η ναουσέικη ποντιακή γαστρονομία, ενώ αναβιώσεις ποντιακών χορευτικών εθίμων θα μεταφέρουν τη γιορτή από την Ημαθία στη Χαλκιδική, προκειμένου να ανακαλύψουν και να συνδέσουν ομοειδή χαρακτηριστικά των δύο προορισμών.

Αργότερα, στα τέλη Ιουλίου και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, το φεστιβάλ KOUZINA 2020 σε συνεργασία με το Gault & Millau θα παρουσιάσει παραδοσιακά πιάτα της κροατικής κουζίνας. Σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί από τον Δήμο Αριστοτέλη ο ρόλος που θα διαδραματίσει στη βαλκανική χερσόνησο το Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.

Παραδοσιακό κροατικό κέικ
Παραδοσιακό κέικ της Κροατίας

Τιμώμενο προϊόν του φεστιβάλ, το μέλι

Δεδομένου ότι τιμώμενο τοπικό προϊόν είναι το μέλι, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην στις περιπατητικές περιηγήσεις του Γερμανικού τύπου, που θα επισκεφθεί το φεστιβάλ τον Οκτώβρη, που σχετίζονται με τις τοπικές μελισσοκαλλιέργειες. «Δοκιμάστε πιάτα από τις κάρτες των εστιατορίων μας», προτρέπει το πρόγραμμα των κύριων δραστηριοτήτων του KOUZINA 2020, το οποίο εμφατικά προωθεί την ντόπια γαστρονομία, αναδεικνύοντας τις δημιουργίες τοπικών chef. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα των παράλληλων δραστηριοτήτων προωθεί το επιτυχημένο πολιτιστικό σενάριο «τι μπορεί να κάνει κάποιος σε μια ελληνική παραδοσιακή αυλή», τονίζοντας την αυθεντικότητα της παρέμβασης.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ