θορυβώδης πόλη Αθήνα οδός Ερμού

Ο πολύς θόρυβος στις πόλεις προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς της υγείας και μια νέα έρευνα του ΠΟΥ που ήρθε στο φως περιλαμβάνει 5 ελληνικές πόλεις στις πιο θορυβώδεις της Ευρώπης!

- Advertisement -

Η ηχορύπανση είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, αφού επηρεάζει κατά πολύ την υγεία των κατοίκων.

Αθήνα θορυβώδης πόλη Πλάκα σοκάκια
Η περιοχή της Πλάκας ακόμα δεν έχει επηρεαστεί από την ηχορύπανση του κέντρου.

Μάλιστα, τα στοιχεία από τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην υγεία μας είναι ανησυχητικά, καθώς αποτελεί, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον δεύτερο μεγαλύτερο κίνδυνο μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση, μειώνοντας σημαντικά το προσδόκιμο της ζωής μας.

Οι 5 πιο “θορυβώσεις” ελληνικές πόλεις

Ο ΠΟΥ διεξήγαγε έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας φέρνουν 5 ελληνικές πόλεις στη λίστα με τις πιο θορυβώδεις της Ευρώπης. Αυτές είναι οι Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Λαμία.

Μάλιστα, στην Αθήνα, το 60% του πληθυσμού εκτίθεται ημερησίως, κατά μέσο όρο, σε ήχους άνω των 75 dB που είναι το όριο της “θορυβώδους κατάστασης”, που από εκεί και πάνω υπάρχει κίνδυνος για την υγεία. Μάλιστα, πρόσφατα το National Geographic αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι σε κίνδυνο με ερημοποίηση του εδάφους.

Θεσσαλονίκη θορυβώδης πόλη παραλία
Η Θεσσαλονίκη είναι ανάμεσα στις 5 πιο θορυβώδεις ελληνικές πόλεις.Η μακροχρόνια έκθεση στον θόρυβο είναι επιβλαβής για την υγεία του οργανισμού των ανθρώπων στις μεγαλουπόλεις, καθώς ευθύνεται για την εμφάνιση διάφορων παθήσεων όπως σοβαρά ισχαιμικά επεισόδια, εμφράγματα, κρίσεις υπέρτασης.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πηγή του θορύβου για τον αστικό πληθυσμό στις μεγαλουπόλεις θεωρείται κυρίως αυτός που προέρχεται από την οδική κυκλοφορία, όπερ σημαίνει πως η 5 αυτές ελληνικές πόλεις έχουν σοβαρό θέμα.

- Advertisement -

Οι καλύτερες πόλεις για να ζεις στην Ελλάδα

H Κως με 251 βαθμούς και τα Χανιά με 203 βαθμούς είναι οι καλύτερες πόλεις για να ζεις στην Ελλάδα, η Αθήνα βρίσκεται στην τελευταία θέση και η Πάτρα στην προτελευταία.

Κως, καλύτερη πόλη ελληνική για να ζεις έρευνα
Η Κως είναι από τις καλύτερες πόλεις για να ζει κάποιος.

Η ασφάλεια, η υγειονομική περίθαλψη, η αγοραστική δύναμη, η κυκλοφοριακές συνθήκες, η ρύπανση, τα εισοδήματα και οι τιμές ακινήτων μεταξύ των παραγόντων που υπολόγισε ο δημιουργός του, Infographic Sergiu George.

Πώς υπολογίστηκε η ποιότητα ζωής

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από το numbeo.com, την μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο με user-generated περιεχόμενο για πόλεις και χώρες από όλο τον κόσμο. Τα δεδομένα που λαμβάνει η πλατφόρμα προέρχονται από στοιχεία που συλλέγονται από ερωτηματολόγια σε χρήστες στην πλατφόρμα και όχι από τα επίσημα στοιχεία κυβερνήσεων.

Οι 7 παράγοντες στους οποίους βασίζεται η έρευνα

Ασφάλεια

Στοιχεία όπως ποιο είναι το επίπεδο εγκληματικότητας και πόσο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Ποια η αντίληψη που έχουν οι πολίτες για την ασφάλεια τη μέρα και τη νύχτα και κατά πόσο θεωρούν ότι θα πέσουν θύματα επίθεσης ή κλοπής.

Υγειονομική περίθαλψη

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με την επάρκεια του ιατρικού προσωπικού και την ποιότητα του ιατρικού εξοπλισμού, την ταχύτητα ολοκλήρωσης των εξετάσεων, την ακρίβεια και την αντιμετώπιση ασθενών.

Τιμές καταναλωτή

Ενδεικτικές τιμές για καταναλωτικά αγαθά όπως προϊόντα από παντοπωλεία, εστιατόρια, μεταφορές & επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όχι όμως ενοικίων και τιμών ακινήτων.

Χανιά λιμάνι η καλύτερη πόλη για να ζεις έρευνα
Τα Χανιά είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, ιδανικός τόπος για να ζει κάποιος.

Αγοραστική δύναμη

Εάν ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) εστιάζει στην απόλυτη τιμή των καταναλωτικών αγαθών, η αγοραστική δύναμη δείχνει την ικανότητα του πληθυσμού να τα αγοράσει.

Μετακίνηση – Κυκλοφοριακό

Ένας από τους πιο  ενδιαφέροντες δείκτες για το ερωτηματολόγιο, καθώς μετατοπίζει αρκετά την κατάταξη των χωρών με χαμηλό εισόδημα. Είναι ένας σύνθετος δείκτης του χρόνου που δαπανάται για μετακινήσεις, αλλά και της δυσαρέσκειας για τον χρόνο που αναλώθηκε και της εκτίμησης της κατανάλωσης CO2.

Ρύπανση

Ο δείκτης αυτός αφορά την αντίληψη για την ποιότητα του νερού και του αέρα που αναπνέουν οι πολίτες, καθώς επίσης την προσβασιμότητα σε πόσιμο νερό, την ηχορύπανση, τους δημόσιους χώρους πρασίνου και το επίπεδο καθαριότητας και διάθεσης σκουπιδιών.

Τιμή ακινήτου σε σχέση με τα εισοδήματα

Η μέτρηση αφορά την δυνατότητα αγοράς διαμερίσματος με προσιτή τιμή ανάλογα με το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών.

Η θέση της Ελλάδας

Βάσει των παραπάνω δεικτών η Ελλάδα έχει καλή ποιότητα ζωής και η βαθμολογία που φτάνει είναι οι 133 μονάδες. Ανά πόλη, πρώτη έρχεται η Κως με 251 μονάδες και ακολουθούν τα Χανιά με 203. Η Αθήνα βρίσκεται στην τελευταία θέση για την ποιότητα ζωής της με 82 μονάδες μετά την Πάτρα που έχει 115 μονάδες.

Αν βγάζαμε ένα συμπέρασμα θα λέγαμε ότι η ποιότητα ζωής στην επαρχία ανεβάζει την γενική ποιότητα ζωής στη χώρα, αφού η Αθήνα έχει μονάδες πολύ κάτω του μέσου όρου για τη χώρα.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ