Τέχνη Ευρώπη

Από τα 100 χρόνια προσφοράς του Μπάουχαους, μέχρι τους 5 αιώνες από το θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η Γηραιά Ήπειρος φιλοξενεί φέτος εκθέσεις και events για ταξιδιώτες με αιτία! Κάναμε έρευνα και σας παρουσιάζουμε τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις της Ευρώπης!

Κείμενο: Ειρήνη Μιχαλούδη ([email protected])
Φωτογραφίες: Shutterstock

- Advertisement -

Το καλοκαίρι είναι μερικές δρασκελιές μακριά και ένα ταξίδι εντός και εκτός ελληνικών τειχών, είναι μια καλή ευκαιρία για ανανέωση από το βαρύ και μακρόσυρτο χειμώνα. Οι γεύσεις, η ιστορία, ο πολιτισμός και η σύγχρονη καθημερινότητα είναι αυτά που χαρακτηρίζουν έναν τόπο, που αξίζει να γνωρίσει ένας ταξιδιώτης. Τι θα λέγατε αν συνδυάζατε αυτό το ταξίδι με μια πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα έκθεση; Βάλτε στη to do λίστα σας και μερικές στάσεις πολιτισμού που δίνουν τροφή στο πνεύμα το οποίο πάντα διψά για νέες προκλήσεις!

500 Χρόνια Λεονάρντο Ντα Βίντσι (Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία)

500 Χρόνια Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Μουσεία και γκαλερί σε όλη την Ευρώπη «συναγωνίζονται» για να τιμήσουν την 500η επέτειο από το θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Οι περισσότερες εκθέσεις, λαμβάνουν χώρα στην Ιταλία, τη γενέτειρα του πολυμαθή αναγεννησιακού καλλιτέχνη και επιστήμονα, όπως αυτή στο Museo Galileo στη Φλωρεντία που ξεκινά τον Απρίλιο και στο Museo Leonardiano στο Βίντσι, την ιδιαίτερη πατρίδα του κοντά στη Φλωρεντία, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Το έργο και η ζωή του «πατέρα» της Μόνα Λίζα, δοξάζεται και σε εκθέσεις ανά την Ευρώπη όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο (στο Royal Collection Trust), με επιλογή από 500 σχέδια του Ντα Βίντσι. Το φανταστικό εκθεσιακό αυτό θέαμα, θα παρουσιαστεί το ερχόμενο Φθινόπωρο στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, το οποίο στοχεύει να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους 17 πίνακες που αποδίδονται στην ιδιοφυή προσωπικότητα.

Info:
Μουσείο του Λούβρου, 99 rue de Rivolli, Παρίσι, www.louvre.fr
Royal Collection Trust,St James’s Palace, St. James’s, Λονδίνο, www.rct.uk, Διάρκεια έκθεσης: έως 6 Μαΐου 2019.
Museo Leonardiano, Piazza dei Guidi, Φλωρεντία, www.museoleonardiano.it
Museo Galileo: Piazza dei Giudici, Φλωρεντία

BAUHAUS – 100 χρόνια προσφοράς στην τέχνη, Γερμανία

BAUHAUS - 100 χρόνια προσφοράς στην τέχνη, Γερμανία

Τα 100 χρόνια από τη δημιουργία του Bauhaus (Μπάουχαους) γιορτάζει το Βερολίνο. Πρόκειται για το σημαντικότερο Σχολείο των Τεχνών και παραγωγός νεωτερικότητας στον 20ο αιώνα, που ιδρύθηκε από τον Βάλτερ Γκρόπιους με κεντρική φιλοσοφία την δημιουργία ενός συνολικού «έργου τέχνης» στο οποίο θα παντρεύονται όλες οι τέχνες. Η σχολή έκλεισε το 1933 από τη Γκεστάπο.

Η Γερμανία τιμά τη μεγάλη προσφορά του Bauhaus με μια σειρά από εκθέσεις σε όλη τη χώρα. Ανακαλύψτε το προτζεκτ Grand Tour of Modernism που συνδέει το ορόσημο Bauhaus και τη νεωτεριστική αρχιτεκτονική σε 100 τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Γερμανία.
www.bauhaus100.com

Μάθετε και γιατί φέτος είναι η χρονιά του Βερολίνου!

Μουσείο του Πράδο – 200 χρόνια, Ισπανία

Μουσείο του Πράδο, Ισπανία

Το Μουσείο του Πράδο άνοιξε τις πόρτες του στη Μαδρίτη στις 19 Νοεμβρίου 1819 και φέτος γιορτάζει τα 200 χρόνια λειτουργίας του με ειδικές εκδηλώσεις και εκθέσεις. Το Μουσείο φιλοξενεί πάνω από 700 γλυπτά και γύρω στους 8.600 πίνακες ζωγραφικής. Πρόκειται για έργα των Ελ Γκρέκο, Γκόγια, Καραβάτζιο κ.α. Στο Μουσείο εκτίθενται περίπου το ένα τρίτο των πινάκων που κατέχει, έτσι λοιπόν τα εκθέματα εναλλάσσονται.
Calle Ruiz de Alacron 23, Μαδρίτη, www.museodelprado.es

Κουρμπέ – 200 χρόνια από τη γέννησή του, Γαλλία

Κουρμπέ - 200 χρόνια από τη γέννησή του, Γαλλία

Το Ornans, μια γραφική πόλη στον ποταμό Loue στην ανατολική Γαλλία, γιορτάζει την διακοσαετία από τη γέννηση του πιο διάσημου «γιου» της, του ρεαλιστή ζωγράφου, Gustave Courbet (Γκιστάβ Κουρμπέ). Αν βρεθείτε στη χώρα, αξίζει να μάθετε για μια από τις επιβλητικότερες μορφές της Γαλλικής τέχνης του 19ου αιώνα στο Gustave Courbet Museum αλλά και το στούντιο του καλλιτέχνη, και τα δυο στο Ornans.

Ανάμεσα στα events και στις δραστηριότητες για την επέτειο, περιλαμβάνονται εκθέσεις με τα σχέδια του Courbet (έως τις 29 Απριλίου) και μια έκθεση στο Courbet-Ferdinand Hodler (έως 5 Ιανουαρίου 2020). Προς τιμή του καλλιτέχνη, διοργανώνονται και δυο αγώνες ποδηλασίας (17 και 18 Αυγούστου).
Gustave Courbet Museum: 1 Place Robert Fernier, 25290 Ornans, Γαλλία

350 χρόνια Ρέμπραντ, Ολλανδία

350 χρόνια Ρέμπραντ, Ολλανδία

Η Ολλανδία τιμά τον σπουδαιότερο ζωγράφο της και έναν από τους κορυφαίους παγκοσμίως, με αφορμή τα 350 χρόνια από το θάνατό του. Η γενέτειρα του καλλιτέχνη, το έργο του οποίου συμβολίζει τη «Xρυσή εποχή» της Ολλανδίας, προβάλει το πλούσιο έργο του μέσα από μια σειρά εκθέσεων και events μοιρασμένες σε εννέα πόλεις, με κύρια εκείνη στο Rijksmuseum (διάρκειας μέχρι 10 Ιουνίου) στην οποία παρουσιάζεται το πλούσιο έργο του καταξιωμένου ζωγράφου- 22 πίνακες, 60 σχέδια ζωγραφικής και 300 χαρακτικά – η μεγαλύτερη συλλογή που έχει παρουσιαστεί ποτέ σε έκθεση.

Ο Ολλανδός ζωγράφος τιμάται και σε άλλες χώρες, με παρόμοιες εκθέσεις, όπως Γερμανία και Βρετανία.
Rijksmuseum, Museumstraat 1, 1071 XX, Άμστερνταμ,
www.rijksmuseum.nl, Διάρκεια έκθεσης: Έως 10 Ιουνίου 2019

Γνωρίστε την Ολλανδία, τη χώρα του μέλλοντος! 7 λόγοι που θα σε κάνουν να μεταναστεύσεις στη χώρα της τουλίπας!

Λιχτενστάιν: 300 χρόνια από τη “γέννησή” του

Λιχτενστάιν: 300 χρόνια από τη "γέννησή" του

Το Λίχτενσταϊν, σας καλεί στη γιορτή για 300ά γενέθλιά του. Το πριγκιπάτο ιδρύθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1719 και μια έκθεση στο Εθνικό Μουσείο του Λιχτενστάιν αναπαριστά το γεγονός σε μια εκδήλωση που διαρκεί έως τις 23 Ιανουαρίου 2020.

Το Μουσείο Καλών Τεχνών, με τη σειρά του, διοργανώνει μια έκθεση των Princely Collections της Βουλής του Λιχτενστάιν, μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές τέχνης στον κόσμο. Υπάρχει επίσης η ευκαιρία να δείτε τις Πριγκιπικές συλλογές στο Μουσείο Albertina στη Βιέννη (έως 10 Ιουνίου). Τα events θα κορυφωθούν στις 15 Αυγούστου, εθνική εορτή, με πάρτι στο δρόμο στο κέντρο του Vaduz.

Info:
Μουσείο Καλών Τεχνών : Städtle 32, 9490 Vaduz, Λίχτενσταϊν, kunstmuseum.li
Διάρκεια έκθεσης έως Ιανουάριος 2020
Liechtenstein National Museum: Städtle 43, 9490 Vaduz, Λίχτενσταϊν, διάρκεια εκδηλώσεων, έως 23 Ιανουαρίου 2020
Albertina Museum: Albertinaplatz 1,1010, Βιέννη, www.albertina.at, διάρκεια έκθεσης, έως 10 Ιουνίου 2019

Πίτερ Μπρίγκελ – 450 χρόνια από το θάνατό του, Βέλγιο

Πίτερ Μπρίγκελ - 450 χρόνια από το θάνατό του, Βέλγιο

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2019, θα συμπληρωθούν 450 χρόνια από το θάνατο του Φλαμανδού ζωγράφου, σχεδιαστή και χαράκτη, γνωστού για τα τοπία του και τις αγροτικές σκηνές, Πίτερ Μπρίγκελ του πρεσβύτερου. Η αναδρομική στη Βιέννη έχει ολοκληρωθεί, αλλά το Βέλγιο έχει μια πληθώρα εκθέσεων και events προς τιμή του καλλιτέχνη. Στις Βρυξέλλες, η πλήρης συλλογή των έργων του Μπρίγκελ εκτίθεται στο παλάτι του Charles de Lorraine (έως 16 Φεβρουαρίου 2020).

50 χρόνια από την προσγείωση στο φεγγάρι, Ηνωμένο Βασίλειο

50 χρόνια από την προσγείωση στο φεγγάρι

Η 20 Ιουλίου 1969 είναι ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της ανθρωπότητας καθώς για πρώτη φορά ανθρώπινο ον πάτησε στο φεγγάρι. Μουσεία και επιστημονικά κέντρα ανά την υφήλιο προετοιμάζονται να γιορτάσουν το γεγονός με μια σειρά από εκθέσεις και δραστηριότητες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ειδικά στο Εθνικό Κέντρο Διαστήματος (National
Space Centre) στο Λέστερ, οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για την αποστολή του «Apollo 11» στο χώρο του Space Oddities gallery. Αλλά το κύριο γεγονός είναι το Moon Festival στο Λονδίνο, το πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνει διάλεξη της Margaret Atwood για τη μαγεία και το φεγγάρι.

Info:
National Space Centre: Exploration Dr, Λέστερ LE4 5NS
spacecentre.co.uk
Έκθεση έως τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Ρενουάρ – 100 χρόνια από το θάνατό του, Γαλλία

Ρενουάρ - 100 χρόνια από το θάνατό του, Γαλλία

Ο Πιέρ Ογκίστ Ρενουάρ, από τις ηγετικές μορφές του ιμπρεσιονισμού, έφυγε από τη ζωή πριν από 100 χρόνια. Το Eau et Lumière Association, που δημιούργησε τις «12 Διαδρομές Ιμπρεσιονισμών» που συνδέουν τοποθεσίες που ενέπνευσαν 12 Ευρωπαίους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους, κήρυξε το έτος 2019, έτος Ρενουάρ. Οι εραστές της τέχνης, μπορούν να θαυμάσουν τα έργα του κορυφαίου ζωγράφου στο Μουσείο της Μονμάρτης και να επισκεφτούν το Renoir Gardens, όπου κάποτε έζησε ή το Musée de la Grenouillère στο κοντινό Croissy-sur-Seine, τοπία όπου εμπνεύστηκε ο Γάλλος ζωγράφος.

Ο Renoir πέρασε τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του στο Cagnes-sur-Mer στη Γαλλική Ριβιέρα. Το σπίτι του είναι τώρα το εξαιρετικό μουσείο, που περιέχει οικογενειακά έπιπλα, 14 έργα ζωγραφικής και 30 γλυπτά, περιτριγυρισμένα από ελαιόδεντρα και πανοραμική θέα κάτω από το Cap d’Antibes.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ