Με αφετηρία και… τέρµα το Ιόνιο και µέσο ένα ιστιοπλοϊκό, ξεκινάµε ένα µοναδικο ταξίδι! ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ, Ρίχνουµε άγκυρα στα πιο γραφικά λιµάνια, ανακαλύπτουµε παραδεισένιες παραλίες που δεν θα γνωρίζαµε ΑΛΛΙΩΣ και αφήνουµε χώρο στις βαλίτσες µόνο… για εικόνες ανεκτίµητες!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΙΓΚΟΥ ([email protected])

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:AΡXEIO

Αν και παρεξηγηµένο, καθώς ταυτίζεται από πολλούς µε διακοπές πολυτελείας, το ταξίδι µε το ιστιοπλοϊκό προσφέρει µια µοναδική εµπειρία, «σταµατάει» σχεδόν το χρόνο και µας συστήνει µέρη και εικόνες που δεν θα γνωρίζαµε αλλιώς! Προσφέρει τη δυνατότητα να επισκεφτούµε απόµερες παραλίες, µακριά από το θόρυβο και την πολυκοσµία, και όχι µόνο… Τι πιο ωραίο από το να εξερευνήσουµε τα γραφικά λιµάνια του Ιονίου δια θαλάσσης, να δούµε µέρη σαν βγαλµένα από όνειρο και να βουτήξουµε σε σµαραγδένια νερά;

shutterstock_74475649

Η περιπλάνηση στο Ιόνιο, ιδανικό προορισµό για ιστιοπλοΐα, ξεκινά είτε από την Κέρκυρα είτε από τη Λευκάδα, που διαθέτουν τις πιο οργανωµένες µαρίνες και όπου δραστηριοποιούνται αρκετά εξειδικευµένα γραφεία που προσφέρουν αυτού του είδους τις υπηρεσίες. Οι τιµές ενοικίασης εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως την παλαιότητα, τον τύπο, το µήκος του σκάφους και, φυσικά, την περίοδο. Ενδεικτικά, η χρέωση για µία εβδοµάδα κυµαίνεται από €800 (για ένα σκάφος χωρητικότητας 4 ατόµων) µέχρι €5.000, περιλαµβάνοντας τεχνική υποστήριξη, φόρους, καθαρισµό του σκάφους και ενδεχόµενο εξοπλισµό που θα χρειαστείτε. Το πρόγραµµα µπορούµε να το διαµορφώσουµε όπως θέλουµε, αν και βέβαια το γραφείο µπορεί να µας προτείνει διαδροµές. Ανάλογα µε το σηµείο απ’ όπου θα ξεκινήσουµε, η θαλάσσια διαδροµή θα είναι αντίστοιχη, µε το Ιόνιο όµως να απλώνεται πάντα µπροστά µας, έτοιµο να αποκαλυφθεί..! Από την Κέρκυρα, τη µαρίνα των Γουβιών, οι συνηθέστεροι (λόγω απόστασης) προορισµοί είναι Παξοί, Αντίπαξοι,Πάργα, Σύβοτα και Διαπόντια νησιά (και όχι απαραίτητα όλοι). Αν, βέβαια, έχετε πάνω από εβδοµάδα το σκάφος, µπορείτε να φτάσετε µέχρι την Ιθάκη και το βόρειο τµήµα της Κεφαλονιάς. Αν, από την άλλη, το ταξίδι ξεκινήσει από τη µαρίνα της Λευκάδας, προορισµοί σας θα είναι η Ιθάκη, η Κεφαλονιά, το Μεγανήσι, η Πρέβεζα, ο Αστακός, χωρίς να αποκλείεται (αν επίσης υπάρχει αρκετός χρόνος) να βάλετε πλώρη προς τους Παξούς και τους Αντίπαξους. Ας ξεκινήσουµε, λοιπόν, το ταξίδι!

Κέρκυρα

poli

Είτε είναι η αφετηρία είτε ο τελικός προορισµός µας, οι επιλογές είναι πολλές. Αν λοιπόν δεν αναχωρήσουµε από το λιµάνι των Γουβιών κατευθείαν… νότια (για Παξούς), θα πάµε βόρεια,… αφού φυσικά πρώτα βρούµε έστω και λίγο χρόνο να επισκεφτούµε την Παλιά Πόλη, µε τα γραφικά σοκάκια και την αρχοντική οµορφιά! Άλλωστε, από τη µαρίνα των Γουβιών απέχει µόλις 7 χλµ. Αφού απολαύσουµε τη βόλτα στην ξηρά,… ξεκινάµε τη διαδροµή και χανόµαστε στον ορίζοντα, εκεί που ο ουρανός γίνεται ένα µε τη θάλασσα και µοιάζει σαν να ταξιδεύουµε στο άπειρο. Σε όλη τη διαδροµή, ρίχνουµε άγκυρα όπου µας αρέσει,… σταµατάµε σε γραφικά λιµάνια, απολαµβάνουµε το µπάνιο µας και κάνουµε βουτιές σε απόµερες και παρθένες παραλίες µε γαλαζοπράσινα νερά, θεόρατα βράχια, καυτές αγκαλιές από λευκή άµµο, τοπία σαν βγαλµένα από παραµύθι, σε µια συνεχιζόµενη πορεία συλλογής εµπειριών και οµορφιάς. Μέχρι που φτάνουµε στα Διαπόντια νησιά. Οι περισσότεροι αγνοούν αυτές τις τρεις κουκκίδες στο χάρτη, αλλά είναι το δυτικότερο άκρο της Ελλάδας και κρυφοί παράδεισοι για όσους επιζητούν πλήρη αποµόνωση. Οι πιο ψαγµένοι και εκλεκτικοί, οι σικ ιστιοπλόοι τα έχουν ανακαλύψει καιρό τώρα και κάθε καλοκαίρι τα τιµούν µε τα πολυτελή yachts τους. Η Ερεικούσα, το Μαθράκι και οι Οθωνοί, διατηρώντας την αυθεντική οµορφιά τους και κόντρα στον µαζικό τουρισµό, διατίθενται ασυζητητί για διακοπές… µοναχικές…

poli2

xalikounas-2 copy

Πού θα µείνετε
Στο Siorra Vittoria στη Παλιά Πόλη, ένα υπέροχο boutique hotel µε υψηλά standars διαµονής. Από €85/δίκλινο µε πρωινό. (Στέφανου Πάδοβα 36, Παλιά Πόλη  Κέρκυρας, τηλ. 26610 36300, www.siorravittoria.com)

Πού θα φάτε
• Στο all time classic Rex, για αυθεντικές κερκυραϊκές σπεσιαλιτέ και παραδοσιακές νοστιµιές. Από €20/άτοµο, καθηµερινά 12:00-00:00. (Καποδιστρίου 66, τηλ. 26610 39649, www.restaurantrex.gr)

• Στο Sapori e Vini, για δηµιουργικά µεσογειακά πιάτα σε ένα άκρως ειδυλλιακό περιβάλλον. Από €25/άτοµο, καθηµερινά από τις 19:00. (Σολωµού 1, τηλ. 26610 81785, κιν. 6977 595674, www.saporievini.gr)

• Αν, πάλι, θέλετε πιο παραδοσιακές γεύσεις, κατευθυνθείτε στο ταβερνάκι της Μαρίνας, για καλοµαγειρεµένο «µαµαδίστικο» φαγητό. Από €15/άτοµο, καθηµερινά 12:00-00:00. (Αγ. Σοφίας & Βελισσαρίου, Σπηλιά, τηλ. 26611 00792, κιν. 6981 656001)

• Και αφού φάτε, ένα καφεδάκι ή ένα ποτάκι είναι απαραίτητο, χωρίς να αποµακρυνθείτε από τη βάση σας! Στη µαρίνα των Γουβιών υπάρχει το εξαιρετικό Skippers café. Εκτός από τα µοναδικά cocktails και τον µυρωδάτο καφέ, την παράσταση κλέβει η θέα στα ιστιοπλοϊκά! Από τις 07:00 (κιν. 6937 109752).

Secrets…
Απέναντι από την  Κέρκυρα είναι τα πανέµορφα  Σύβοτα. Αν θέλουµε να πλεύσουµε προς τα κει, εκτός από τους καταπράσινους κολπίσκους, τη µαγεία µονοπωλεί ο Μούρτος, µε τα κρυστάλλινα νερά.

Hot tip
Επιλέξτε την πανέµορφη non stop διαδροµή:  Κέρκυρα-  Παξοί-Λάκκα-Λογγός-Γάιος- Μογγονήσι (µαγευτική παραλία, αµµώδης, ιδανική για σκάφη και προστατευµένη από τον καιρό…)
Info: Λιµεναρχείο  Κέρκυρας:
τηλ. 26613 65200, Μαρίνα Γουβιών: τηλ. 26610 91900

_MG_4731

Παξοί

512_MG_0244

Σε απόσταση 7 µιλίων νότια της Κέρκυρας, 8 από τις ακτές της Ηπείρου και 12 από την  Πάργα, «επιπλέει» µια καταπράσινη κουκκίδα µε γαλαζοπράσινα νερά και εντυπωσιακές σπηλιές, γραφικά ψαροχώρια, ονειρώδεις παραλίες και χαρακτηριστικές επτανησιακές γωνιές: οι  Παξοί. Ένας µικρός τροπικός παράδεισος καταµεσής του Ιονίου, του οποίου κάθε γωνιά µοιάζει λες και ξεπήδησε από πίνακα ζωγραφικής… Ένα αγκυροβόλι όλων όσοι γνωρίζουν τι σηµαίνει πραγµατική οµορφιά ενός τόπου…! Στην είσοδο του Γάιου µας καλωσορίζουν τα δυο κατάφυτα νησάκια, της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου. Το δεύτερο, µάλιστα, έτσι όπως είναι τοποθετηµένο, σχηµατίζει ένα εντυπωσιακό φιορδ, ενώ πάνω του υπάρχει το Ενετικό Κάστρο, σε σχέδια του Λεονάρντο ντα Βίντσι!

201_MG_9703

Το γραφικό αυτό λιµάνι, η ψυχή των Παξών, είναι µια από τις αγαπηµένες επιλογές των σκαφάτων, κυρίως Ιταλών. Τα παραταγµένα ιστιοπλοϊκά στη µαρίνα δηµιουργούν µια glamorous essence, για την οποία λίγα µέρη µπορούν να υπερηφανεύονται…  Παξοί, όµως, δεν είναι µόνο ο Γάιος. Μόλις 5,5 χλµ. βορειότερα βρίσκεται ο παραλιακός οικισµός του Λογγού, που µε µεγάλη πιστότητα προσεγγίζει τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού επτανησιακού χωριού. Με καθαρά δικό του, «πελαγίσιο» στυλ και φιλόξενους ανθρώπους, είναι µια θαυµάσια επιλογή για όσους ξέρουν να εκτιµούν την ηρεµία και το καλό φαγητό, αφού φηµίζεται για τις εξαιρετικές του ταβέρνες.

 

Συνεχίζοντας, στο βορειότερο άκρο, 8 χλµ. από τον Γάιο, συναντάµε τη Λάκκα, έναν οικισµό χτισµένο στο βάθος ενός κλειστού κόλπου. Το µικρό πλην ξεχωριστό αυτό χωριουδάκι (εκεί συναντάµε και πολλά σπίτια ξένων) συνιστά αγαπηµένο αγκυροβόλι για ιστιοπλόους. Σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Λάκκας και ακολουθώντας το µονοπάτι στην αριστερή πλευρά του λιµανιού, διακρίνονται οι όµορφες παραλίες Χαραµί και Κανόνι. Λατρεµένοι προορισµοί των ιστιοπλόων είναι, επίσης, το Αχάι και το Γαλάζιο, στο δυτικό τµήµα του νησιού.

ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ

408_MG_0084

Ήρθε, όµως, η ώρα να σαλπάρουµε για τον υπέροχο γείτονα των Παξών, τους Αντίπαξους, σε απόσταση µόλις 3 ναυτικών µιλίων από το λιµάνι του Γάιου, ένα νησί που φηµίζεται για τις µαγευτικές παραλίες του, που του έχουν χαρίσει τον χαρακτηρισµό της «ελληνικής Γαλάζιας Λίµνης»! Οι µόνιµοι κάτοικοι είναι ελάχιστοι, αλλά πολύ φιλόξενοι. Η πραγµατική µαγεία, σαν να έχει ξεπηδήσει από καλοκαιρινό όνειρο, είναι το Βουτούµι, µε την εξωτική οµορφιά, που θεωρείται από τις ωραιότερες παραλίες του κόσµου, µε το πράσινο να αγγίζει σχεδόν το κύµα… Η δεύτερη πιο γνωστή, η Βρίκα. Στο βάθος ενός πανέµορφου όρµου, χαρακτηρίζεται από τη βλάστηση που φτάνει µέχρι τη θάλασσα και τα λευκά βότσαλα, που, σε συνδυασµό µε τα υπέροχα νερά, δίνουν µια εξαιρετική όψη. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν µια δυο ταβέρνες µε καλό φαγητό και υπέροχη θέα! Από την άλλη, αν προτιµάµε πιο… µοναχικές βουτιές, ρίχνουµε άγκυρα στο µικρό, βοτσαλωτό Σαρακήνικο, στο νοτιοδυτικό τµήµα, µε τα δέντρα και εκεί να αγκαλιάζουν σχεδόν το νερό…

665_MG_0529

650_MG_0506

Πού θα µείνετε

Για να ξαποστάσετε εκτός σκάφους,… το Paxos Club Hotel απέχει µόλις 1 χλµ. από τον Γάιο. Από €80/δίκλινο µε πρωινό. (τηλ. 22620 32450, www.paxosclub.gr)

Πού θα φάτε

• Στον Γάιο, στο Carnayo (τηλ. 26620 32376), µία ανάσα από το λιµάνι, για να απολαύσετε ολόφρεσκα ψάρια!

• Επίσης στον Γάιο, στην ταβέρνα Απάγκιο, ένα πολύ όµορφο πατάρι µε θέα στην είσοδο του λιµανιού (τηλ. 26620 32521). Ειδικεύεται στο ψάρι, αλλά δεν απουσιάζουν και οι πάρα πολύ καλές προτάσεις σε κρέας.

• Στη Λάκκα, στο Akis Fish Restaurant (τηλ. 26620 31315), µια οικογενειακή ταβέρνα που ακολουθεί τα χνάρια της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.

• Στον Λογγό, η παραδοσιακή ταβέρνα Βασίλης (τηλ. 26620 31587) σερβίρει πεντανόστιµες γεύσεις.

• Αν, πάλι, επιθυµήσετε έναν καφέ ή ένα ποτό έξω από το ιστιοπλοϊκό, στην όµορφη περαντζάδα του λιµανιού του Γάιου, στη δεξιά άκρη, θα βρείτε το Deep Blue Yachts Café (τηλ. 26620 32185), ενώ ιδανικό για το βραδινό σας ποτό είναι το Καληµέρα (τηλ. 26620 32318).

DSC01313

Secrets…

Ξεκινήστε από τον Λογγό, ρίξτε άγκυρα για να χαρείτε το µπάνιο σας ανοιχτά από τις κοντινές παραλίες Κήπο, Κηπιάδι, Μαρµάρι και Λεβρεχιό (όλες µε βότσαλο) και τα κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά τους… Αργότερα, απολαύστε εν πλω το ηλιοβασίλεµα…

Hot tip
Ο γύρος του νησιού µε σκάφος. Γνώρισε από κοντά την… άγρια οµορφιά των Παξών. Στη δυτική πλευρά, από τα βόρεια προς τα νότια, θα δούµε τους Πλάνους, τον όρµο του Ερηµίτη, µε τους επιβλητικούς γκρεµούς και την υπέροχη παραλία, τις σπηλιές στο Αχάι, τον εντυπωσιακό βράχο Ορθόλιθο, που στέκει πάνω στο νερό, τη λίθινη Καµάρα και την ερηµική, όσο και θαυµάσια αµµουδιά Γαλάζιο (όνοµα και πράγµα!).
Info Λιµεναρχείο Παξών: τηλ. 26620 32259
Λευκάδα

IMG_4270

Ο τέλειος καµβάς για έµπνευση,… το νησί των ποιητών και των λογίων, καταπράσινο αλλά και µπλε, µε οµορφιά σχεδόν ασύλληπτη και µε τα πεύκα να υποκλίνονται στα κύµατα,… ένας τόπος ετερολογικός, όπου η παλετική πολυχρωµία νερών και φύσης υπερισχύει του λευκού της ονοµασίας του: Είναι η Λευκάδα! Είτε ξεκινώντας από τη µαρίνα της (στο βόρειο µέρος) είτε… καταλήγοντας σ’ αυτή, εξερευνούµε δια θαλάσσης σηµεία του χάρτη µαγικά και ονειρεµένα! Δηµοφιλές και ξακουστό και το κοσµοπολίτικο Νυδρί (µε οργανωµένη µαρίνα), ιδανικό για περαντζάδα και καλό φαγητό. Αλλά και ορµητήριο ανεφοδιασµού πριν κατευθυνθούµε στα εκπληκτικά Πριγκιπονήσια, που, σπαρµένα το ένα κοντά στο άλλο, απέναντι από τις νοτιοανατολικές ακτές της Λευκάδας, είναι µια σειρά από µικρά καταπράσινα νησάκια, που συµπληρώνουν την οµορφιά της εικόνας (Μαδουρή, Μεγανήσι, Σκορπιός, Σκορπίδι, Χελώνι, Κάλαµος, Καστός, Σπάρτη, Θηλειά και Κυθρός). Αν, πάλι, πλεύσουµε περιµετρικά των ακτών της Λευκάδας, πού να πρωτοβουτήξουµε; Παραλίες όπως η Βασιλική, το Πόρτο Κατσίκι, οι Εγκρεµνοί, ο Άγιος Νικήτας και το Αγιοφύλλι, είναι µόνο κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές και χαρακτηριστικές των Επτανήσων, µε νερά τόσα καθαρά και γαλανά που σχεδόν προκαλούν δέος.

IMG_5294

PANORAMIKO 2

Πού θα µείνετε
Στο όµορφο και παραδοσιακό Red Tower Hotels & Apartments κοντά στο Νυδρί. Από €55/δίκλινο µε πρωινό. (Νικιάνα, τηλ. 26450 92951, www.redtower.gr)

Πού θα φάτε
• Στο Συµπόσιο στο Νυδρί, για αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και καλό κρασί. (τηλ. 26450 92175)
• Πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας στο Pirates, που αποτελεί ορόσηµο για κάθε ταξιδιώτη, στο κέντρο της Λευκάδας στο λιµάνι, από νωρίς το πρωί µέχρι αργά το βράδυ! (www.piratescafe.gr)

IMG_5255

Secrets…
Εξερευνήστε τη «µυστική» παραλία της Λευκάδας, που ακόµα γνωρίζουν λίγοι. Το όνοµά της, Κρυονέρι… Με τα πιο γαλάζια νερά του… κόσµου και µια από τις πιο ερωτικές εικόνες του νησιού.

Hot tip
Σαλπάρετε από το Νυδρί και απολαύστε τα απόµερα ερηµικά λιµανάκια στο Γένι και το Δεσίµι…
Info Λιµεναρχείο Λευκάδας: τηλ. 26450 22322
Λιµεναρχείο Νυδριού:
τηλ. 26450 92509,
Μαρίνα Λευκάδας:
τηλ. 26450 26645

Μεγανήσι

21

_DSC2569

Η αποκάλυψη…! Είναι δίπλα στη Λευκάδα και τα τελευταία χρόνια τείνει να εξελιχθεί σε κοσµοπολίτικο προορισµό, κυρίως λόγω του διάσηµου «γείτονα» Σκορπιού. Παρόλο που για τους περισσότερους, πάντως, παραµένει άγνωστο, αυτό το νησί είναι αγαπηµένο για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας, που αναζητούν αγκυροβόλιο στους απάνεµους κόλπους του ! Μάλιστα, µετά τη δηµιουργία της νέας, σύγχρονης µαρίνας στο Βαθύ, το Μεγανήσι πλέον µπορεί και προσφέρει όλες τις απαραίτητες ανέσεις για τον ελλιµενισµό σκαφών (ρεύµα, νερό, internet). Μπορούµε, όµως, να δέσουµε και σε δύο ακόµα κόλπους, τα Σπήλια και τον Αθερινό – και εκεί θα βρούµε ρεύµα και νερό. Πολλές και πεντακάθαρες παραλίες, µε τις πιο εντυπωσιακές να βρίσκονται µέσα στα βαθιά καταπράσινα φιορδ στη βόρεια πλευρά του νησιού. Ξεχωρίζουµε το Πόρτο Ελιά, τον Μπάλο και τα Αµπελάκια, ενώ η νότια υπερηφανεύεται για τους µικρούς κόλπους και τις σπηλιές που σχηµατίζονται στις βραχώδεις ακτές.

IMG_0468

Πού θα µείνετε
Αν αφήσετε την καµπίνα σας,… κατευθυνθείτε στο λιµάνι στο Different Studios (τηλ. 26450 22170, κιν. 6948 553144), όπου θα βρείτε καθαρά και περιποιηµένα δωµάτια.

Πού θα φάτε:
• Στο Porto Vathi, µια οικογενειακή ταβέρνα στο λιµάνι στο Βαθύ (τηλ. 26450 51125), µε νόστιµα, µαγειρευτά φαγητά, φτιαγµένα µε αγνά υλικά.
• Επίσης στο Βαθύ, στην ταβέρνα O Stavros (τηλ. 26450 51111), για παραδοσιακά καλοµαγειρεµένα πιάτα και φρέσκα ψάρια.

daglas tasos

Secrets…
Από το Μεγανήσι µπορούµε να «πεταχτούµε» στο λιµάνι του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία, όπως επίσης και στο επόµενο χωριό, µετά τον Αστακό, τον Μύτικα. Από εκεί, σε απόσταση αναπνοής, συναντάµε δύο παρθένα καταπράσινα µικρά νησιά, τον Καστό και τον Κάλαµο. Σχεδόν άγνωστα ακόµα, αλλά σίγουρα δεν θα αργήσουν να µας απασχολήσουν…

Hot tip
Φεύγοντας από το Μεγανήσι, ρίχνουµε άγκυρα στα ανοιχτά του Σκορπιού (µην πλησιάσετε στην παραλία, δεν επιτρέπεται!) και κάνουµε τις βουτιές µας µε θέα το διάσηµο νησί!

Info Λιµεναρχείο Νυδριού: τηλ. 26450 92509 Λιµεναρχείο Αστακού: τηλ. 26460 41052
Δήµος Μεγανησίου: τηλ. 26453 61300

Κεφαλονιά

IMG_5058

Στη διαδροµή µας, φτάνουµε στην Κεφαλονιά,… και είµαστε τυχεροί, καθώς τη συναντάµε στο βόρειο τµήµα της, εκεί που το ενδιαφέρον µονοπωλεί το Φισκάρδο. Κοσµοπολίτικο, µε αρχοντική φιλοξενία και το γραφικό του λιµάνι, όπου σίγουρα θα δούµε δεµένα πολυτελή σκάφη, κυρίως µε ιταλικές σηµαίες… Είναι ο προορισµός των απανταχού ιστιοπλόων! Αν και το πιθανότερο είναι να δέσουµε εκεί, σίγουρα υπάρχουν και άλλα µέρη στο νησί που αξίζει να τα εξερευνήσουµε! Η Κεφαλονιά κρύβει πολλούς ακόµα κόλπους και λιµάνια, µε παραλίες παρθένες, µαγευτικές, µε νερά σχεδόν διαφανή,… που ξεκινούν αµέσως µόλις ανοιχτούµε από τον όρµο του Φισκάρδου – και πολλές µε πρόσβαση µόνο εν πλω (ευτυχώς για µας). Παραλίες όπως οι Πετανοί, η Πλατιά Άµµος (στην οποία πηγαίνοντας µε το σκάφος αποφεύγουµε και τα 400 σκαλιά…), η Κουτσουπιά, το Δαφνούδι, το Φωκί είναι µόνο κάποιες από αυτές που έχει να επιδείξει η Κεφαλονιά, µε γαλαζοπράσινα νερά και τοπία που ειλικρινώς κόβουν την ανάσα… Για το λόγο αυτό, υπάρχει και η επιλογή, αν αποφασίσετε να µείνετε στο νησί, να ξεκινήσετε το γύρο του! Απολαύστε τη διαδροµή και τον ήλιο και, όπου σας κάνει κέφι, ρίξτε άγκυρα και βουτήξτε! Άλλωστε, µόνο ονειρεµένα τοπία θα συναντήσετε…

Myrtos 07

_DSC3098

Πού θα µείνετε

Αν αφήσετε την καµπίνα σας,… µια υπέροχη πρόταση στο Φισκάρδο για διανυκτέρευση είναι το Agnantia Hotel Apartments, µε την αρχοντική φινέτσα και την επτανησιακή διακόσµηση. Από €120/δίκλινο µε πρωινό. (Τσελεντάτα, τηλ. 26740 51801, www.agnantia.com).

Πού θα φάτε

• Στη γνωστή ταβέρνα της Τασίας στο λιµάνι του Φισκάρδου (τηλ. 26740 41205, 26740 41110), για να απολαύσουµε καλοµαγειρεµένη ελληνική κουζίνα και παραδοσιακά κεφαλονίτικα πιάτα.

• Στην Ίριδα, επίσης στο λιµάνι του Φισκάρδου (τηλ. 26740 41343), µε διαφορετική κουζίνα, πιο µοντέρνα, µε πιάτα όπως ασπρόµαυρες ταλιατέλες µε καβούρι και πολλές ακόµα εκλεκτές προτάσεις.

Secrets…

Αν η Κεφαλονιά σε αυτό το ταξίδι καταφέρει να µονοπωλήσει τις διακοπές σας, µην αµελήσετε να πάτε στη Βάτσα, µια µικροσκοπική αµµώδη παραλία, µέχρι πρόσφατα άγνωστη στους περισσότερους, πολύ κοντά στο Ληξούρι, ιδανική για προσέγγιση µε σκάφος. Εξίσου υπέροχο και το Δαφνούδι, από τις πιο όµορφες της βόρειας Κεφαλονιάς. Και αφού µιλάµε για µυστικά,… δεν θα παραλείψουµε την επίσκεψη στους Βαρδιανούς, που µοιάζουν σαν να ελέγχουν την είσοδο και την έξοδο από τον κόλπο Αργοστολίου-Ληξουρίου. Πρόκειται για έρηµα νησάκια που αποτελούν το ιδανικό σηµείο για µοναχικές βουτιές και απόλυτη γαλήνη.

shutterstock_118068574

Hot tip
Αν, φτάνοντας στο λιµάνι του Φισκάρδου, αντικρίσετε τη µαρίνα φουλ, µην απογοητευτείτε! Είναι πολύ πιθανό, αφού είναι αγαπηµένος «σκαφάτος» προορισµός και εξαιρετικά δηµοφιλής. Δέστε σε κάποιον από τους µικρούς διπλανούς κολπίσκους, απ’ όπου θα µπορέσετε να επισκεφτείτε το Φισκάρδο µε τα πόδια. Εναλλακτικά, αράξτε αρόδου κοντά στο λιµάνι και απολαύστε βουτιές µε µαγευτική θέα!
Info Λιµεναρχείο Κεφαλονιάς: τηλ. 26710 92509

IMG_6274

Ιθάκη

IMG_5281

Πόσους µύθους να αντέξει ένα νησί και πόσο να συνεχίσει να γοητεύει; Αν πρόκειται για την Ιθάκη, πολλούς και για πάντα… Συνδυάζοντας αρµονικά την ιστορία µε το φυσικό κάλλος και τον παραδοσιακό χαρακτήρα, είναι must go προορισµός. Η ανεξήγητη ενέργειά της σπρώχνει τους ιστιοπλόους στο λιµανάκι της πρωτεύουσας του µικρού νησιού, το γραφικό Βαθύ, που η γνωριµία µας µαζί του θα γίνει εξαρχής από τη θάλασσα. Ό,τι αντικρίζουµε φτάνοντας, αυτό είναι…! Κάθε καλοκαίρι κατακλύζεται από κότερα… Το ίδιο, βέβαια, και το παραθαλάσσιο Κιόνι, το πιο γραφικό χωριό και meeting point των απανταχού ιστιοπλόων. Μονοπωλεί την κίνηση η κεντρική περαντζάδα στο λιµάνι, µε αρκετές ταβερνούλες. Αν περπατήσουµε στη δεξιά πλευρά του, θα δούµε τµήµα από το πέτρινο σπίτι όπου ζούσε ο Καραϊσκάκης, ενώ από εκεί ο δρόµος συνεχίζει προς αποµονωµένους κολπίσκους! Στο τέλος, και λίγο πριν το µάτι χαθεί στο γαλάζιο του Ιονίου, διακρίνονται τρεις καλοδιατηρηµένοι ανεµόµυλοι, σήµα κατατεθέν. Φεύγοντας από την Ιθάκη, καταλαβαίνουµε τι ήταν αυτό που έκανε τον Οδυσσέα να αναζητά µε κάθε τρόπο το δρόµο της επιστροφής…!

IMG_5266

Πού θα µείνετε
Για όσους προτιµούν να περάσουν τη νύχτα τους εκτός ιστιοπλοϊκού, το boutique hotel Perantzada Art Hotel στο Βαθύ είναι από τις πιο ιδιαίτερες προτάσεις. Από €130/δίκλινο µε πρωινό. (Οδυσσέα Ανδρούτσου, Βαθύ, τηλ. 26740 23914, www.perantzadahotel.com)

Πού θα φάτε
• Στους Μύλους στο Κιόνι (τηλ. 26740 31789), µια γραφική ψαροταβέρνα, όπου θα απολαύσετε παραδοσιακές γεύσεις.
• Περάστε µια βόλτα από το όµορφο café bar Σπαβέντο στο Κιόνι (τηλ. 26740 31427), για καφέ από το πρωί µέχρι δροσιστικά κοκτέιλ
αργά το βράδυ.

IMG_4386

Secrets…
Υπάρχουν µικροί κολπίσκοι µε κρυστάλλινα νερά κοντά στο Βαθύ, όπως οι Αφάλες και ο Σχίνος, για να απολαύσουµε βουτιές σε… µυθικές παραλίες, που όµοιές τους δύσκολα θα βρούµε οπουδήποτε στον κόσµο!

Hot tip
Μη φύγετε αν δεν πάτε στο Γιδάκι, µια παραλία ανεπιφύλακτα διαφορετική από τις άλλες, στη νότια πλευρά. Ξεχωρίζει για την απλότητά της, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι η οµορφότερη της Ιθάκης!
Info Λιµεναρχείο Ιθάκης:
τηλ. 26740 32629

Sailing tips

IMG_4810

• Οργανώστε την εκδροµή τουλάχιστον 2-3 µήνες νωρίτερα για να βρείτε καινούρια ιστιοπλοϊκά.
• Στην τιµή δεν περιλαµβάνονται τα καύσιµα (περίπου €130 την εβδοµάδα), το φαγητό σας και ο skipper (από €120-150 την ηµέρα).
• Εφόσον κάποιος από την παρέα διαθέτει πιστοποιηµένες γνώσεις ιστιοπλοΐας, ο skipper δεν είναι απαραίτητος.
• Πριν από κάθε απόπλου, θα πρέπει να καταβληθεί ένα ποσό ως εγγύηση, το οποίο όµως θα επιστραφεί στο ακέραιο, αν δεν διαπιστωθούν ζηµιές στο σκάφος κατά την επιστροφή του στη µαρίνα.
• Θυµηθείτε να πάρετε σεντόνια ή ό,τι άλλο κρίνετε απαραίτητο, αν δεν θέλετε να χρησιµοποιήσετε αυτά που σας παρέχει το σκάφος.
• Μην ξεχάσετε πριν τον απόπλου να εφοδιάσετε το ψυγείο και γενικά το σκάφος µε ό,τι νοµίζετε ότι θα χρειαστείτε εν πλω.
• Πάρτε µικρή βαλίτσα, µε τα εντελώς απαραίτητα, αφενός γιατί δεν θέλετε να γεµίσει ο χώρος µε πράγµατα και αφετέρου γιατί δεν θα σας χρειαστούν!

Πού να απευθυνθείτε:

Μαρίνα Λευκάδας

• Manos Yachting
Τιµή: Από €1.500 ως €4.000/εβδοµάδα, skipper €140/ηµέραΜαρίνα Λευκάδας, τηλ. 22940 46882, κιν. 6942 663392, www.manosyachting.com

• MG Yachts
Τιµή: Από €1.000 ως €6.000/εβδοµάδα, skipper €150/ηµέρα
Κεντρικό: Μακαρίου 2, Αθήνα, τηλ. 210 9830153, 26450 23492,
www.mgyachts.grΜαρίνα Γουβιών, Κέρκυρα

• AD Yachts sales and Charters
Τιµή: Από €1.050 ως €7.800/εβδοµάδα, skipper €150/ηµέρα
(υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης ηµέρας -συγκεκριµένη διαδροµή- µε κόστος από €450 µαζί µε τον skipper, ποτά και κάποια σνακ)Μαρίνα Γουβιών, τηλ. 26610 99419, www.adyachtsales.com

• Cosmos Yachting
Τιµή: από €1.450 ως €4.500/εβδοµάδα, skipper €150/ηµέρα
(υπάρχει δυνατότητα και για τριήµερη ενοικίαση, υπό προϋποθέσεις)
Κεντρικό: Λεωφόρος Ελευθερίας 7, Άλιµος, τηλ. 210 9851385,
22610 43630,
κιν. 6946 4453936,
www.cosmos-yachting.gr

• Athenian Yachts
Τιµή: Από €1.200 ως €7.500/εβδοµάδα, skipper €140/ηµέρα
Κεντρικό: Λεωφόρος Ποσειδώνος 1-2, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9811820, 210 9838411,
www.athenian-yachts.gr

Πηγή:ICONS TRAVELLERS

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ