Χριστούγεννα Φιλανδία

Αν και η Φιλανδία δεν είναι από τις χώρες εκείνες που σκέφτεται κάποιος αμέσως για διακοπές… ωστόσο τα Χριστούγεννα είναι η εποχή της και συγκεκριμένα η καλύτερη επιλογή είναι το Ροβανιέμι, το παραμυθένιο χωριό του Άγιου Βασίλη η πρωτεύουσα της Λαπωνίας.

- Advertisement -

Άλλωστε σε ποιο άλλο μέρος του κόσμου θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσατε τον Άγιο Βασίλη για να του δώσετε το.. γράμμα σας χέρι με χέρι;

Και όχι μόνο αυτό… ξωτικά, καλικάντζαροι, άπειρο φυσικό κάλλος, σαφάρι με μηχανοκίνητο έλκηθρο (snowmobile), χιονισμένα δάση, παγωμένες λίμνες, το βόρειο σέλας (το φαινόμενο λαμβάνει χώρα τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο) με λίγα λόγια μια εμπειρία αλλιώτικη από τις άλλες…

χωριό Άγιου Βασίλη

Λαπωνία: Η άγνωστη παγωμένη γωνιά του πλανήτη

Αυτά όμως μέχρι πέρσι για από φέτος λόγω των αυστηρών μέτρων, οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα και εκείνοι που μπορούν υποχρεούνται σε καραντίνα δύο εβδομάδων!

Τα Χριστούγεννα μπορεί να πλησιάζουν, αλλά το χωριό του Άγιου Βασίλη στη βόρεια Φινλανδία πέφτει “θύμα” της πανδημίας του κορονοϊού καθώς φέτος δεν θα υπάρχουν τα πλήθη τουριστών που γέμιζαν κάθε χρόνο στο Ροβανιέμι.

Η Φινλανδία έχει υιοθετήσει μερικούς από τους αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ευρώπη παρά τα χαμηλά ποσοστά μολύνσεων, γεγονός που σημαίνει ότι οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες δεν μπορούν να εισέλθουν στη χώρα και εκείνοι που μπορούν υποχρεούνται σε καραντίνα δύο εβδομάδων.

Το βόρειο τμήμα της Φινλανδίας, όπου πολλές επιχειρήσεις βασίζονται στους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή για να συναντήσουν τον Άγιο Βασίλη, να θαυμάσουν το Βόρειο Σέλας και όλα τα άλλα όμορφα που προαναφέραμε, έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από τη μείωση του αριθμού των επισκεπτών.

Έλκιθρο Φιλανδία

Τον Αύγουστο του 2020 ο αριθμός των ξένων επισκεπτών ήταν κατά 78% μειωμένος σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας τουρισμού από τον δημόσιο οργανισμό Business Finland.

Ο οργανισμός τουρισμού «Επισκεφθείτε το Ροβανιέμι» μέσω της διευθύντριας του Σάνα Καρκάινεν, διαπιστώνει ότι για τις τοπικές επιχειρήσεις θα υπάρχει πρόβλημα, Τα Χριστούγεννα θα έρθουν, αλλά πόσο χαρούμενα θα είναι, μένει να φανεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο τουριστικό πρακτορείο Safarctica, το οποίο διοργανώνει περιηγήσεις με snowmobile και κολύμπι στους πάγους, ο διευθυντής πωλήσεων Άντιι Αντικάινεν εκτιμά ότι οι κρατήσεις θα μειωθούν αυτό τον χρόνο κατά 50% με 80%. «Πιο κοντά στο 80% θα είναι η μείωση», λέει.

Με τον Άγιο Βασίλη να χαιρετάει τα παιδιά πίσω από μια οθόνη απόπλέξιγκλας και τα ξωτικά να φοράνε μάσκες, τα Χριστούγεννα ήδη έρχονται «σε μικρές δόσεις».

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και απασχολούν περίπου το 8% των κατοίκων της περιοχής έχουν ήδη ξεκινήσει τις απολύσεις και πολλοί δεν θεωρούν ότι η εορταστική περίοδος μπορεί να σωθεί αν η κυβέρνηση δεν άρει σύντομα κάποιους από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

«Αυτή τη στιγμή η απάντησή μου θα ήταν ότι τα Χριστούγεννα ματαιώνονται», λέει ο Χάρι Μάλινεν, ο οποίος διαχειρίζεται το χειμερινό κέντρο αναψυχής Apukka Resort στο Ροβανιέμι.


Αν και την άνοιξη η Φιλανδία γλύτωσε τα χειρότερα με το αυστηρό lockdown που επέβαλε τώρα όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έχει και πάλι ανοδική πορεία, και η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.


Λαπωνία: Η άγνωστη παγωμένη γωνιά του πλανήτη

Χιονισμένα τοπία, φυσική ομορφιά που κόβει την ανάσα, χάσκι, τάρανδοι και snowmobiles, είναι μόνο λίγα από αυτά που μπορεί να απολαύσει κανείς στην Σουηδική Λαπωνία.

Η Λαπωνία βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα της Σκανδιναβίας και μοιράζεται ανάμεσα στη Νορβηγία, τη Φιλανδία, τη Ρωσία και τη Σουηδία. Η Σουηδική Λαπωνία είναι η «βασίλισσα του χιονιού», χωρίζεται σε εννέα διαμερίσματα και αποτελείται από οροσειρές με κοιλάδες και πανέμορφες λίμνες.

Βιετνάμ: Σμαραγδένια νερά,καταπράσινα βουνά,πολιτιστικό ενδιαφέρον & ιδιαίτερη κουζίνα

Είναι επίσης το σπίτι των αυτοχθόνων της Σκανδιναβίας Sami. Με τη συγκλονιστική φυσική ομορφιά της, το βόρειο Σέλας να δεσπόζει το χειμώνα και τον ήλιο του μεσονυκτίου να μεσουρανεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Το βλέμμα χάνεται στις ατελείωτες εκτάσεις με το απάτητο χιόνι, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν βόλτες με έλκηθρα και να ψαρέψουν άγριο σολομό και πέστροφες στα παγωμένα νερά των ποταμών.

Έλκιθρο, Χριστούγεννα στη Φιλανδία

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ