Κλιμακώνεται η κρίση στις σχέσεις της Φινλανδίας με τη Ρωσία. Το Ελσίνκι ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου απαγορεύει πλήρως την είσοδο Ρώσων τουριστών στο έδαφος της χώρας. Η ανακοίνωση αυτή μάλιστα προέκυψε ενώ έγινε γνωστό ότι αύριο Παρασκευή 30/9 θα υπογραφούν οι συνθήκες προσάρτησης των τεσσάρων ελεγχόμενων από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντονμπάς και Ντονέτσκ

- Advertisement -

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο, δήλωσε ότι «κύριος στόχος της απόφασης είναι η πλήρης αποτροπής εισόδου Ρώσων τουριστών στη χώρα και κατ’ επέκταση της μετάβασής τους μέσω της Φινλανδίας σε άλλες χώρες».

Την 1η Σεπτεμβρίου, η φινλανδική κυβέρνηση είχε μειώσει τον αριθμό ταξιδιωτικών εγγράφων (βίζα) που έδινε σε Ρώσους πολίτες, ακόμη και αν αυτά αφορούσαν τουρισμό, στο ένα δέκατο από τα συνήθη επίπεδα.

Η κίνηση αυτή είχε ερμηνευθεί ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, ωστόσο οι εξελίξεις στο ουκρανικό, η μερική επιστράτευση στη Ρωσία και οι απειλές για χρήση πυρηνικών έχουν αυξήσει την ανησυχία για το μέλλον. Το τελευταίο διάστημα, μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, πολλοί Ρώσοι εισήλθαν σε φινλανδικό έδαφος, εγκαταλείποντας τη χώρα.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ