Φοντάνα ντι Τρέβι Ρώμη
Fontana di Trevi, Shutterstock

Τι συμβαίνει με τα κέρματα που ρίχνουν οι τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι και ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο;

Αν έχετε επισκεφθεί τη Ρώμη, πιθανότατα έχετε ρίξει ένα νόμισμα στη διάσημη Φοντάνα ντι Τρέβι. Κάθε χρόνο πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ καταλήγουν στο νερό του εντυπωσιακού μνημείου του 18ου αιώνα.

Αλλά πού πάνε όλα αυτά τα χρήματα;

Για πάνω από μια δεκαετία, τα απροσδόκητα κέρδη – που συλλέγονται από μια ομάδα κάθε λίγους μήνες – συνεισφέρουν σε έναν πολύ καλό σκοπό.

Γιατί οι άνθρωποι πετούν κέρματα στη Φοντάνα ντι Τρέβι;

Χτισμένη μεταξύ 1732 και 1762, η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της Ρώμης . Σχεδιάστηκε από τον Nicola Salvi και αντιπροσωπεύει την εξημέρωση των νερών.

Απέναντι σε μια μνημειώδη πρόσοψη από γιγάντιες κορινθιακές παραστάδες, ο ποταμός θεός Ωκεανός καβαλάει ένα άρμα με κοχύλι που το σέρνουν θαλάσσια άλογα. Το ένα από τα πλάσματα είναι πειθήνιο ενώ το άλλο σηκώνεται άγρια, αντιπροσωπεύοντας τους αντιθετικούς χαρακτήρες της θάλασσας. Σύμφωνα με την παράδοση, οι τουρίστες στέκονται με την πλάτη τους στραμμένη προς το μνημείο και ρίχνουν ένα νόμισμα στον αριστερό τους ώμο με το δεξί τους χέρι στο νερό. Το τελετουργικό έγινε διάσημο από την ταινία του 1954 «Three Coins in the Fountain» και υποτίθεται ότι εγγυάται την επιστροφή του επισκέπτη στην Αιώνια Πόλη .

Φοντάνα ντι Τρέβι Ρώμη

Πόσα χρήματα ρίχνονται στη Φοντάνα ντι Τρέβι;

Κάθε μέρα, περίπου 3.000 ευρώ σε κέρματα καταλήγουν στη Φοντάνα ντι Τρέβι. Αυτό σημαίνει ότι έως και 1,5 εκατομμύριο ευρώ ρίχνονται στα νερά της κάθε χρόνο.

Τι γίνεται με τα χρήματα που πετάγονται στη Φοντάνα ντι Τρέβι;

Μια-δυο φορές το χρόνο, η πόλη στέλνει μια ομάδα για να συγκεντρώσει τα χρήματα αυτά που στην πραγματικότητα είναι μια περιουσία!

Οι εργάτες χρησιμοποιούν βούρτσες στο άκρο των μακριών πόλων για να σκουπίσουν τα νομίσματα σε σωρούς και στη συνέχεια χρησιμοποιούν έναν εύκαμπτο σωλήνα αναρρόφησης για να βγάλουν τα χρήματα από το νερό. Στη συνέχεια, τα κέρματα τοποθετούνται υπό το βλέμμα της αστυνομίας.

Το 2001, ο δήμαρχος αποφάσισε ότι τα χρήματα έπρεπε να συγκεντρωθούν για μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση για να σταματήσουν οι συχνές απόπειρες ανθρώπων να κλέψουν νομίσματα από το σιντριβάνι. Από τότε, τα χρήματα που καταλήγουν στο σιντριβάνι δωρίζονται κάθε χρόνο στην καθολική φιλανθρωπική οργάνωση της Ρώμης Caritas.

Ήταν μια τεράστια ώθηση για τη φιλανθρωπική οργάνωση και το ποσό αποτελεί πλέον το 15% του ετήσιου προϋπολογισμού της .

Η ομάδα χρησιμοποιεί τα χρήματα για να βοηθήσει τους φτωχούς και άπορους της πόλης. Χρηματοδοτεί φαγητό, καταφύγια αστέγων , δωρεάν σούπερ μάρκετ και άλλα έργα. Προορίζονται επίσης για τη συντήρηση ενός συγκροτήματος στα περίχωρα της Ρώμης που στεγάζει οίκο ευγηρίας, καντίνα και οδοντίατρο για κατοίκους της πόλης που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ