Φραγκάδες Ζαγόρι

Με κοινό τους παρονοµαστή τον σεβασµό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, µε έµφαση στην πέτρα και το ξύλο και την ήπια τουριστική ανάπτυξη, τα ορεινά χωριά του Ζαγορίου δεν θεωρούνται τυχαία από τους πιο δηµοφιλείς  προορισµούς για κάθε εποχή του χρόνου και σε κάθε ευκαιρία. Εδώ θα ξεφύγουμε από τα γνωστά και θα ταξιδέψουμε σε ένα χωριό που είναι άγνωστο στους περισσότερους, αν και είναι ένα από τα παλιότερα της περιοχής και χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός. Ο λόγος για τους Φραγκάδες.

Οι Φραγκάδες

Οι Φραγκάδες είναι ένα από τα παλαιότερα Ζαγοροχώρια. Βρίσκονται στις νότιες πλαγιές της Τύμφης, 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, χτισμένοι σε υψόμετρο 960 μέτρων. Το χωριό είναι περιτριγυρισμένο με πυκνά δάση δίνοντας την εντύπωση ενός εξώστη με εκπληκτική θέα προκαλώντας δέος στον επισκέπτη.
Στους Φραγκάδες βρίσκονται περίπου 130 αρχοντικά χτισμένα με πέτρα από τους περίφημους κτιστάδες της Ηπείρου. Μάλιστα υπήρχαν και δύο σχολεία που όπως έλεγαν οι κάτοικοι ήταν “ένα για τα παιδιά κι ένα για τα κορίτσια”.

 Φραγκάδες Ζαγορίου

Αν και το χωριό φέρεται να ιδρύθηκε περίπου το 600 μ.Χ. σύμφωνα με την τοπική παράδοση το όνομά του οφείλεται σε κάποιον Αντώνιο Φράγκο που στις 23 Δεκεμβρίου του 1384 δολοφόνησε στη περιοχή αυτή τον Σέρβο ηγεμόνα των Ιωαννίνων Θωμά Πρελούμπο. Τα επόμενα χρόνια η ιστορία του χωριού ακολούθησε εκείνη της ευρύτερης περιοχής του Ζαγορίου.

Οι Φραγκάδες είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός. Κυριότερο αξιοθέατο του οικισμού είναι η πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, χαρακτηριστικό δείγμα Ζαγορίτικής αρχιτεκτονικής.

Άγιος Δημήτριος, Φραγκάδες Ζαγορίου
Άγιος Δημήτριος
Άγιος Δημήτριος, Φραγκάδες Ζαγορίου
Άγιος Δημήτριος

Οι Φραγκάδες στον χάρτη και η ενδεικτική διαδρομή από τα Ιωάννινα – από την πόλη ο οικισμός απέχει 53,7 χιλιόμετρα, οδικώς περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, λόγω του δρόμου:

Φραγκάδες χάρτης

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ