Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον το θέμα της αποκατάστασης ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της Κρήτης, του Φρουρίου Φραγκοκάστελλου.

Ξεκινούν εργασίες συντήρησης, φωτογραφίες: wikipedia

Υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, η απόφαση για ένταξη του έργου αποκατάστασης με τίτλο «Στερεωτικές εργασίες και αποκατάσταση νότιου στρατώνα, στο Φρούριο Φραγκοκάστελλο Σφακίων» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» (ΕΣΠΑ), με χρηματοδότηση 980.000 ευρώ.

- Advertisement -

Η υπογραφή ένταξης του έργου έγινε παρουσία του δημάρχου Σφακίων, Γιάννη Ζερβού, της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένης Παπαδοπούλου και του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για θέματα Ανάπτυξης, Δημήτρη Μιχελογιάννη.

Στη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ δήμου Σφακίων, Πολυτεχνείου Κρήτης, Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και Περιφέρειας Κρήτης που χρηματοδότησε τη σχετική μελέτη ώστε το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του, ο κ. Αρναουτάκης.

Εκατοντάδες κάστρα στην άμμο για ένα παγκόσμιο ρεκόρ

«Εάν προχωρήσουμε όλοι μαζί μέσα από τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει, βλέπουμε ότι ωριμάζουν έργα και μπορούμε να τα εντάξουμε στα ευρωπαϊκά προγράμματα ή σε ανταγωνιστικά, και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων των φορέων της Κρήτης μαζί με την Περιφέρεια να μπορούμε να φέρνουμε πόρους στο νησί μας» τόνισε.

Το φρούριο του Φραγκοκάστελλου είναι του 14ου αιώναΤο φρούριο του Φραγκοκάστελλου είναι του 14ου αιώνα

«Το έργο έρχεται να αναδείξει το ιστορικό φρούριο του Φραγκοκάστελλου, τους μύθους, να αναδείξει τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής και έτσι θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση δημιουργικά για τον τόπο μας, για το δήμο μας» επισήμανε, από την πλευρά του, ο κ. Ζερβός, υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες για ανάδειξη του φρουρίου ξεκίνησαν επί δημαρχίας του σημερινού αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολλάκη.

Διαβάστε ακόμα:  Το ελληνικό νησί που εκθειάζουν οι Ιταλοί και προτείνουν για καλοκαιρινές διακοπές

«Το φρούριο του Φραγκοκάστελλου είναι του 14ου αιώνα, είναι πάρα πολύ σημαντικό μνημείο, εμβληματικό όχι μόνο για τα Σφακιά και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, αλλά για όλη την Κρήτη και επιπλέον και για τον ελλαδικό χώρο, λόγω του μεγέθους του και της εξαιρετικής κατάστασης διατήρησής του» σημείωσε η κ. Παπαδοπούλου.

Το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου πάνω από τη νότια πύλη του ΦραγκοκάστελλουΤο λιοντάρι του Αγίου Μάρκου πάνω από τη νότια πύλη του Φραγκοκάστελλου

Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο της παρέμβασης, το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων «παθολογίας», αλλά και ζητημάτων ανάδειξης του φρουρίου Φραγκοκάστελλου Σφακίων.

Βρέθηκε πολεμικό αεροπλάνο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανοιχτά της Ρόδου

Οι εργασίες που προβλέπεται να υλοποιηθούν αφορούν την αποκατάσταση του υφιστάμενου κελύφους με ανακτήσεις, λιθοσυρραφές και αρμολογήματα, την αποκατάσταση των μεσοπατωμάτων και τη στέγαση των πύργων, την ανακατασκευή του νότιου στρατώνα, καθώς και τη δημιουργία νέων χωρών υγιεινής και φυλακίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ