eurostar

Αναστέλλονται τα τρένα Λονδίνο-Άμστερνταμ της Eurostar για 6 μήνες. Η συγκεκριμένη υπηρεσία πρόκειται να ανασταλεί από τον Ιούνιο του 2024 για 6 μήνες.

- Advertisement -

Η σιδηροδρομική γραμμή του Eurostar από το Άμστερνταμ προς το Λονδίνο θα ανασταλεί για 6 μήνες από το επόμενο έτος, ενώ αρχικά λεγόταν ότι η αναστολή θα ήταν 12 μηνών.

Αυτό οφείλεται στις εργασίες ανακαίνισης στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της ολλανδικής πρωτεύουσας. Οι εργασίες στο σταθμό Amsterdam Centraal θα μειώσουν τον διαθέσιμο χώρο για τη διενέργεια ελέγχων ασφαλείας μετά το Brexit.

Αυτό σημαίνει ότι τα τρένα της Eurostar από το Άμστερνταμ προς το Λονδίνο θα ανασταλούν από τον Ιούνιο του 2024 έως τον Ιανουάριο του 2025. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν θα υπάρχουν απευθείας σιδηροδρομικές μεταφορές μεταξύ καναλιών προς το Άμστερνταμ.

Γιατί αναστέλλονται τα τρένα Άμστερνταμ-Λονδίνο της Eurostar;

Κατά τη διάρκεια των εργασιών στο Amsterdam Centraal, θα υπάρχει έλλειψη χώρου για την ολοκλήρωση των ελέγχων διαβατηρίων και αποσκευών για την υπηρεσία του Eurostar στο Λονδίνο.

Αυτό σημαίνει ότι οι τέσσερις καθημερινές υπηρεσίες που εκτελούν δρομολόγια από το Άμστερνταμ στο Λονδίνο δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους ασφαλείας μετά το Brexit .

Τα σχέδια για προσωρινή μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων ασφαλείας δεν πέτυχαν.

Σε δήλωση των Ολλανδικών Σιδηροδρόμων αναφέρεται: «Δυστυχώς, έπρεπε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι παρά τις προσπάθειες, θα υπάρξει μια περίοδος κατά την οποία δεν θα υπάρχει απευθείας τρένο για το Λονδίνο από το Άμστερνταμ.

«Αυτό είναι πολύ απογοητευτικό γιατί έχουμε εργαστεί σκληρά τα τελευταία χρόνια για να κάνουμε το Eurostar στο Λονδίνο μια ελκυστική εναλλακτική λύση για το αεροπλάνο. Είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρόβλημα στην επίλυση του.

«Αν υπήρχε μια απλή λύση, θα την είχαμε ήδη προγραμματίσει. Δυστυχώς, μετά από διάφορες έρευνες, αυτή η απλή λύση φαίνεται να μην υπάρχει.

Ένας νέος τερματικός σταθμός θα κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια του κλεισίματος, ο οποίος, ανέφερε η δήλωση, “θα επιτρέψει σε πολλούς περισσότερους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν απευθείας από το Άμστερνταμ στο Λονδίνο. Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε το Eurostar μια ακόμη πιο ελκυστική εναλλακτική λύση για το αεροπλάνο για πολλούς περισσότερους ταξιδιώτες”.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για ταξίδια μεταξύ Άμστερνταμ και Λονδίνου;
Ελλείψει απευθείας γραμμής Eurostar μεταξύ Άμστερνταμ και Λονδίνου, είναι πιθανό οι επιβάτες να στραφούν σε πτήσεις για να πραγματοποιήσουν το ταξίδι.

«Γνωρίζω ότι αυτό το αποτέλεσμα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους επιβάτες και τη φιλοδοξία να αντικατασταθούν οι πτήσεις μικρών αποστάσεων με τρένα», δήλωσε προηγουμένως η υπουργός Περιβάλλοντος Vivianne Heijnen.

Η Amsterdam Centraal μπορεί επί του παρόντος να εξυπηρετήσει έως και 250 επιβάτες ανά τρένο προς το Λονδίνο.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στο Λονδίνο από το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ κατά τη διάρκεια της αναστολής θα πρέπει να συνδεθούν από τα υπεραστικά τρένα στο δίκτυο Eurostar στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, αυτός ο σταθμός έχει χαμηλότερη χωρητικότητα (160 επιβάτες), γεγονός που θα μπορούσε να τον καταστήσει μια μη βιώσιμη εναλλακτική.

Τα έργα στο Amsterdam Centraal έχουν στόχο να βελτιώσουν την άνεση, την ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα για τους επιβάτες, σύμφωνα με τον Heijnen. Ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο επιδιώκει τη μεταφορά του διεθνούς τερματικού σταθμού στο Amsterdam Zuid, νότια της πόλης, έως το 2036.

Για όσους εξακολουθούν να θέλουν να ταξιδεύουν μόνο με τρένο, μπορείτε να συνδεθείτε με το Eurostar και άλλες σιδηροδρομικές υπηρεσίες ανωτέρων σταθμών στο Παρίσι ή τις Βρυξέλλες. Το European Sleeper που κυκλοφόρησε πρόσφατα προσφέρει υπηρεσία από τις Βρυξέλλες στο Άμστερνταμ.

Πώς επηρεάστηκε η Eurostar από το Brexit;

Νωρίτερα φέτος, η Eurostar τερμάτισε τις υπηρεσίες της από το Λονδίνο στη Disneyland του Παρισιού λόγω της γραφειοκρατίας που σχετίζεται με το Brexit.

Από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί που προσφέρουν υπηρεσίες από το Λονδίνο έπρεπε να εισάγουν ελέγχους διαβατηρίων και αποσκευών. Αυτό απαιτεί επιπλέον προσωπικό, χρόνο και χώρο στους σταθμούς.

Καθώς η εφαρμογή του συστήματος εισόδου/εξόδου στην ΕΕ καθυστερεί και η περιορισμένη χωρητικότητα σε τερματικούς σταθμούς σε όλη την Ευρώπη, η Eurostar αναστέλλει τις υπηρεσίες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2022, η μέγιστη χωρητικότητα μειώθηκε κατά 30% λόγω των συνοριακών ελέγχων του Brexit .

Εάν διακοπούν τα τρένα προς την Ολλανδία, τα δρομολόγια της Eurostar στο Ηνωμένο Βασίλειο θα φτάσουν μόνο στη Λιλ, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ