Γιατί ζουν περισσότερο οι Έλληνες στα ορεινά χωριά; Ποιο γονίδιο προστατεύει την καρδιά τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες…

Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες βρήκαν γιατί οι Έλληνες που ζουν σε ορεινά και απομονωμένα χωριά, έχουν μακροζωία με καλή υγεία.

Όπως λένε, βρήκαν ένα γονιδίωμα, κοινό ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν στα χωριά, το οποίο προστατεύει την καρδιά από «κακά» λιπαρά και την χοληστερίνη.

«Παρά το γεγονός ότι, τρέφονται συχνά με ζωικό λίπος, οι άνθρωποι στον Μυλοπόταμο της Κρήτης, δεν πάσχουν από καρδιοαγγειακές νόσους.
Και αγαπούν το τυρί», επισημαίνει το ρεπορτάζ.

 

Τι το ξεχωριστό έχουν τα ελληνικά χωριά;

Στα ορεινά χωριά όπως τα Ζωνιανά και τα Ανώγεια, οι κάτοικοι φημίζονται για τη μακροζωία τους. Προβλήματα στην καρδιά, εμφράγματα και εγκεφαλικά είναι σπάνια, παρά το γεγονός ότι τρώνε συχνά αρνί (πολύ λίπος) και τοπικό κρητικό τυρί.

«Κανονικά, αυτού του είδους η διατροφή θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία», αναφέρει το ρεπορτάζ.
Και αυτό γιατί η διατροφή με κορεσμένα λιπαρά, ανεβάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικών.

Επίσης, οι κάτοικοι των χωριών αυτών εμφανίζουν διαβήτη τύπου 2, με τον ίδιο ρυθμό με τον γενικό πληθυσμό της Ελλάδας, αλλά δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν τις συνηθισμένες συνέπειές του, όπως διαβητική νεφροπάθεια.

Tο ελληνικό νησί με τα κοραλλιογενή τοπία που «άφησε»πίσω του το ηφαίστειο!!!(photo)

Διαβάστε ακόμα:  Η Αλόννησος και το υποβρύχιο μουσείο της πρωταγωνιστούν σε εκπομπές και αφιερώματα της ιαπωνικής τηλεόρασης

Αποτέλεσμα εικόνας για ορεινά χωρια

Τι διαφορετικό έχουν τα γονίδιά τους

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger ήθελαν να μάθουν τι διαφορετικό έχουν τα γονίδια τους, που τους προστατεύει από καρδιοαγγειακές νόσους.
Ανακάλυψαν ένα νέο παράγοντα γενετικής φύσης, που έχει την ιδιότητα να προστατεύει την καρδιά.
Συνδέεται δηλαδή με τα χαμηλά επίπεδα «κακών» λιπαρών και χοληστερίνης.
Αυτός ο παράγοντας είναι ουσιαστικά μοναδικός στον πληθυσμό αυτών των δύο χωριών. Από τους χιλιάδες των Ευρωπαίων που έχει αναλυθεί το DNA τους, εντοπίστηκε το αντίστοιχο γονιδίωμα, μόνο σε έναν άνδρα στην Τοσκάνη.

Στην έρευνα συμμετείχαν αρχικά 250 κάτοικοι της περιοχής.
Αναλύθηκε το DNA τους και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα σε ακόμη 3.000 άτομα.

Στη λίστα του travel & leisure με τα πιο ρομαντικά μέρη στον κόσμο υπάρχει ένα ελληνικό νησί!Και δεν είναι η Σαντορίνη!(photo)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η ανακάλυψη τους βοηθά να κατανοήσουν πώς λειτουργούν τα γονίδια στην προστασία από ασθένειες ή πότε θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.
Ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά να μελετηθούν.
Μπορεί αυτό το γονιδίωμα να εντοπίστηκε μόνο στους κατοίκους αυτών των χωριών, δεν γνωρίζουν όμως πώς προέκυψε.
Μπορεί να είναι ο τρόπος ζωής, μπορεί να είναι το περιβάλλον, ή μπορεί να έχει περάσει από γενιά σε γενιά.

πηγή:valueforlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ