Γιατί οι πιλότοι δεν τρώνε το ίδιο φαγητό με τους επιβάτες;

Οι αεροπορικές εταιρείες γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πλήρωμα πτήσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τρώει το ίδιο γεύμα με αυτό των επιβατών. Μάλιστα, ο πιλότος δεν τρώει ποτέ το ίδιο φαγητό με τον συγκυβερνήτη. Και φυσικά υπάρχει σοβαρός λόγος για αυτό.

Οι πιλότοι καταναλώνουν το δικό τους φαγητό που ετοιμάζεται ειδικά για εκείνους, προκειμένου να περιορίσουν την περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης. Την ίδια ώρα ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης τρώνε συνήθως διαφορετικά γεύματα για να μην νοσήσουν και οι δύο υπό τον ίδιο φόβο.

- Advertisement -

Όλα αυτά γίνονται για τη προφύλαξή τους ώστε να μπορούν να είναι σε θέση να πιλοτάρουν το αεροπλάνο με ασφάλεια.

Top secret: 10 μυστικά που κάθε πιλότος θα ήθελε να μοιραστεί μαζί σου

Πιλότος φαγητό

Το θέμα απασχόλησε την Telegraph έχοντας κατά νου το εξής: Είναι η απειλή μιας τροφικής δηλητηρίασης αρκετά αξιόπιστη ώστε οι αεροπορικές εταιρείες να προσφέρουν στους πιλότους διαφορετικό μενού μεταξύ τους; Και αυτοί και το πλήρωμα καμπίνας τρώνε το ίδιο φαγητό με τους επιβάτες;

«Ο κυβερνήτης είναι υπεύθυνος να εξασφαλίσει ότι, όπου είναι δυνατόν, οι χειριστές πιλότων να έχουν διαφορετικά γεύματα κατά την πτήση», δήλωσε εκπρόσωπος της Virgin Atlantic. «Εάν και οι δύο πιλότοι ζητήσουν το ίδιο γεύμα, το πλήρωμα θαλάμου επιβατών πρέπει να το γνωστοποιήσει στον κυβερνήτη ο οποίος θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το αίτημα».

Επομένως, εάν υπάρχει ένα ιδιαίτερο κάρυ στο μενού και κανένας πιλότος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την εναλλακτική λύση, μπορεί να φάει ακόμα το ίδιο γεύμα. Υπάρχει όμως ένα δίχτυ ασφαλείας. «Οι πιλότοι στους ελέγχους πρέπει να πάρουν τα γεύματά τους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές», λέει η Virgin. Αυτό έχει νόημα για δύο λόγους. Στο απίθανο γεγονός ότι το νόστιμο jalfrezi (ινδικό πιάτο) είναι χαλασμένο, οι πιλότοι δεν θα αρρωστήσουν ταυτόχρονα.

Διαβάστε ακόμα:  Την παρθενική του πτήση έκανε επιβατικό αεροσκάφος τύπου C919 - Η «απάντηση» της Κίνας σε Boeing και Airbus
Πιλότος - πιλοτήριο

«Τα γεύματα για τους πιλότους διαφέρουν από εκείνα με το υπόλοιπο πλήρωμα, όπως ορίζεται από τους κανονισμούς υγιεινής – αυτή είναι μια προφύλαξη από τυχόν τυχαία τροφική δηλητηρίαση».

Τον Φεβρουάριο του 1975, για παράδειγμα, 196 επιβάτες και μια αεροσυνοδός σε πτήση των Ιαπωνικών Αερογραμμών από το Τόκιο στο Παρίσι αρρώστησαν με σοβαρή τροφική δηλητηρίαση αφού έφαγαν ομελέτες. Το ζαμπόν περιείχε το βακτηρίδια Staphylococci, και όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στην Κοπεγχάγη, 143 αρρώστησαν αρκετά και χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Από καθαρή τύχη, οι πιλότοι δεν κατανάλωσαν το χοιρινό (επέμεναν σε μπριζόλα) και ήταν σε θέση να προσγειώσουν το αεροπλάνο με ασφάλεια. Ενώ κανείς δεν έχασε τη ζωή του, ο μάγειρας που θεωρήθηκε υπεύθυνος διέπραξε αυτοκτονία λίγο αργότερα.

«Καθώς οι πιλότοι και το πλήρωμά μας πετούν εβδομαδιαίως, τρέφονται διαφορετικά από τους επιβάτες μας με σκοπό να υπάρχει κάποια ποικιλία. Αυτά τα γεύματα αποτελούνται από σάντουιτς, σαλάτες, μια επιλογή από ζεστά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο, με επιλογές λαχανικών και κρέατος) καθώς και σνακ, φρούτα, ξηροί καρποί, πατάτες και σοκολάτες», σημειώνει ο εκπρόσωπος της Virgin.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ