Ryanair αεροπλάνο

Είναι εμφανές σε καθημερινό επίπεδο ότι πολλοί κατηγορούν τη Ryanair για διάφορους λόγους, που θα δείτε παρακάτω, αλλά συνεχίζουν να ταξιδεύουν με αυτήν. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως μπορείτε να ταξιδέψετε κι εσείς χωρίς… παρατράγουδα; Δείτε παρακάτω τις χρήσιμες συμβουλές!

Όταν θέλει κάποιος να ταξιδέψει στην Ευρώπη, το πιθανότερο η πρώτη εταιρεία που θα αναζητήσει να είναι η Ryanair. Ακόμα και τώρα, που η εταιρεία έχει αλλάξει την πολιτική της σχετικά με τη βαλίτσα καμπίνας και την επιλογή θέσης. Υπάρχουν πολλοί που τα περισσότερα ταξίδια τους τα κάνουν με τη Ryanair, επιλέγοντας την εταιρεία για τις -συνήθως- πολύ χαμηλές της τιμές. Θεωρείται, επίσης, εκτός από οικονομική, και μια από τις ασφαλέστερες -low cost και μη- αεροπορικές εταιρείες.

Ειδικά αν κάποιος δεν έχει βαλίτσα, μπορεί να μετακινηθεί σε άλλη χώρα με πολύ οικονομικό τρόπο. Παρόλο που πολύ συχνά τα αεροδρόμια που εξυπηρετούν πτήσεις της Ryanair βρίσκονται πολύ μακριά από ό,τι συνήθως, υπάρχουν πολύ καλές επιλογές μετακίνησης που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε στην πόλη.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί που παραπονιούνται συνεχώς για το ότι οι θέσεις είναι πολύ στενές ή για το ότι πρέπει να πληρώσουν για να επιλέξουν πού να κάτσουν ή να για πιουν λίγο νερό, αφού τίποτα δεν προσφέρεται δωρεάν κατά τη διάρκεια της πτήσης. Επίσης, πλέον οι επιβάτες θα πρέπει να πληρώσουν εξτρά για να εκτυπώσουν τις κάρτες επιβίβασης της Ryanair, το ίδιο και για την αποσκευή καμπίνας, κλπ. Αν όμως κάποιος διαβάσει προσεκτικά τα ψιλά γράμματα και την πολιτική της εταιρείας, τα ταξίδια του με τη Ryanair θα είναι παιχνιδάκι!

Στην πραγματικότητα, οι πτήσεις είναι παρόμοιες με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, αλλά πολύ φθηνότερες! Κι αυτός είναι ο βασικός λόγος που παρόλο που την κατηγορούν, οι περισσότεροι επιλέγουν να πετάξουν μαζί της. Συχνά, βέβαια, οι τιμές μετά τις επιπλέον χρεώσεις πλησιάζουν ή και ξεπερνούν αυτές μιας μεγάλης αεροπορικής. Είναι γεγονός ότι τότε καλύτερα να επιλέξετε κάποια άλλη εταιρεία. Αν όμως κλείσετε εγκαίρως κι έξυπνα ή αν πετύχετε κάποια από τις εκπληκτικές προσφορές που βάζει συχνά, τότε η Ryanair είναι η καλύτερη επιλογή!

Ryanair

Πώς να κλείσετε εισιτήρια με τη Ryanair

Είναι γεγονός ότι το να κλείσει κανείς την πτήση του με τη Ryanair μπορεί να φαίνεται κάπως πολύπλοκο. Παρόλο που οι περισσότεροι μπαίνετε στο Skyscanner για να βρείτε τα φθηνότερα εισιτήρια, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι οι πολύ χαμηλές τιμές των εισιτηρίων (π.χ. 4,99 ευρώ) αντιστοιχούν στα φθηνότερα των φθηνότερων εισιτηρίων και δεν περιλαμβάνουν αποσκευή σε μέγεθος καμπίνας, αλλά την κανονική σας τσάντα. Για το λόγο αυτό, μπείτε στην ιστοσελίδα της Ryanair για να τσεκάρετε την τελική τιμή των εισιτηρίων σας και να τα συγκρίνετε με άλλους αερομεταφορείς. Αφού επιλέξετε τις ημέρες της προτίμησής σας, τότε θα διαπιστώσετε ότι τα 4,99 ήταν πολύ καλά για να ήταν αληθινά! Παρόλο που με λίγα χρήματα παραπάνω (περίπου 25 ευρώ), μπορείτε να αγοράσετε βαλίτσα καμπίνας και να επιλέξετε και θέση, εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές για το πώς να εξοικονομήσετε ακόμα περισσότερα χρήματα αν δε σας πειράζει να έχετε τυχαίες θέσεις:

  1. επιλέξτε “συνεχίστε με την τιμή του εισιτηρίου” (continue with value fare)
  2. Συνδεθείτε ή γραφτείτε στο λογαριασμό σας της Ryanair
  3. θα δείτε ένα χάρτη των θέσεων κι αν δε θέλετε να πληρώσετε παραπάνω, επιλέξτε “τυχαία θέση” (random seat allocation)
  4. Τότε θα φτάσετε στη σελίδα επιλογής της αποσκευής καμπίνας (random bag selection page)
  5. Αν σκοπεύετε να έχετε αποσκευές μόνο μαζί σας στο αεροσκάφος, επιλέξτε “Priority & 2 Cabin Bags”. Παρατηρήσατε ότι κοστίζει λιγότερο από τα περίπου 25 ευρώ της κανονικής τιμής; Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προσέξετε τις διαστάσεις της μικρής σας τσάντας και της αποσκευής καμπίνας. Είναι συνήθως μικρότερες από τις συνηθισμένες διαστάσεις των άλλων εταιρειών.
  6. Αν χρειάζεται να τσεκάρετε και βαλίτσα, δεν έχει μεγάλο κόστος αν την επιλέξετε εξτρά (οι τιμές ξεκινούν από 30 ευρώ).

Μετά από αυτά, εσείς πρέπει να κάνετε skip όλες τις σελίδες με κρατήσεις αυτοκινήτων και ταξιδιωτικές ασφάλειες και να μεταβείτε στην πληρωμή των εισιτηρίων σας.

Μην ξεχάσετε να δείτε και τις συμβουλές του Τάσου Δούση για τη Ryanair για φθηνά εισιτήρια!

Όσα πρέπει να ξέρετε για την Προτεραιότητα & 2 αποσκευές vs παραδοτέες αποσκευές

Ryanair επιβίβαση ταξιδιωτών

Αν η βαλίτσα καμπίνας είναι αρκετή για το ταξίδι σας, τότε η επιλογή Priority & 2 Cabin Bags είναι ιδανική για σας, αφού θα έχετε και προτεραιότητα στην ουρά για να μπείτε στο αεροπλάνο πριν από τους περισσότερους. Αυτό σας εξασφαλίζει ότι θα έχετε αρκετό χώρο για να βάλετε τις βαλίτσες σας πάνω από τις θέσεις.

Όσον αφορά τις παραδοτέες αποσκευές, η αποσκευή των 10 κιλών ουσιαστικά έχει τις ίδιες διαστάσεις με την αποσκευή καμπίνας, αλλά κοστίζει γύρω στα 15 ευρώ αντί για 6-10 ευρώ. Επίσης, δεν παίρνετε επιβίβαση προτεραιότητας. Επομένως, αν έχετε μόνο μια μικρή βαλίτσα καμπίνας, καλύτερα επιλέξτε την αποσκευή καμπίνας. Αν έχετε πολύ μεγαλύτερη βαλίτσα, τότε δεν έχετε άλλη επιλογή από το να πάρετε τη βαλίτσα των 20 κιλών με 25 ευρώ και να την παραδώσετε στο check in. Για να μην… ψάχνεστε, διαβάστε τον απόλυτο οδηγό για τις αποσκευές της Ryanair!

Κατεβάστε την εφαρμογή της Ryanair

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κατεβάσετε την εφαρμογή της Ryanair (είναι δωρεάν). Είναι γνωστό το πόσο ενοχλητικό είναι να πρέπει να εκτυπώσετε την κάρτα επιβίβασης όταν ταξιδεύετε. Αν μένετε σε ξενοδοχείο και μπορείτε να το ζητήσετε από την υποδοχή είστε τυχεροί, αλλά θα πρέπει να κλειδώσετε τους κωδικούς σας στα ξενοδοχεία ή δημόσια δίκτυα. Είναι πολύ χρήσιμο να κατεβάσετε την εφαρμογή της εταιρείας, αφού μπορείτε να κάνετε τσεκ-ιν μόνο με αυτό και να απαλλαγείτε από την εκκρεμότητα να εκτυπώσετε τα εισιτήριά σας. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες εξαιρέσεις. Σε χώρες εκτός της ΕΕ υπάρχουν πόλεις στις οποίες και πάλι πρέπει να έχετε εκτυπωμένες τις κάρτες επιβίβασης.

48 ώρες πριν την πτήση

Μέχρι πριν από 10 χρόνια, ακόμα κι αν σκόπευε κανείς να επιλέξει να καθίσει σε τυχαία θέση, το πιθανότερο ήταν να κάτσει δίπλα στην παρέα του, ειδικά αν τσέκαρε νωρίς. Όμως, προκειμένου να ωθήσουν τους επιβάτες να πληρώσουν περισσότερα, σήμερα έχουν φτιάξει αλγόριθμους για να είναι σίγουρο ότι θα κάτσουν ξεχωριστά, συχνά ακόμα και με 10 σειρές ανάμεσα. Επομένως αν δεν ταξιδεύει κάποιος με παιδιά, δεν υπάρχει λόγος να επιλέξει οπωσδήποτε θέσεις. 48 ώρες πριν την πτήση, αν δεν επιλέξει κανείς να αγοράσει τη θέση του, μπορεί να κάνει τσεκ ιν και να έχει μια τυχαία θέση. Αν θέλετε να καθίσετε δίπλα στο σύντροφό σας, τότε μπορεί ο ένας εκ των δυο να πληρώσει και να επιλέξει τη θέση δίπλα του, αν είναι διαθέσιμη.

2 ώρες πριν την πτήση

Είναι πλέον κανόνας ότι οι επιβάτες πρέπει να είναι στο αεροδρόμιο 2 ώρες πριν την πτήση τους, ειδικά αν ταξιδεύουν με τη Ryanair και πρέπει να παραδώσουν αποσκευές. Και σε αυτή την περίπτωση η εφαρμογή της Ryanair θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμη, κι αν έχετε τσεκάρει online, δεν έχετε αποσκευές να δώσετε και έχετε έτοιμες τις κάρτες επιβίβασης στο κινητό σας, τότε μπορείτε να πάτε απευθείας στην πύλη.

Ώρα αποβίβασης

Με τη Ryanair, η ώρα αποβίβασης μπορεί να είναι αρκετά ασυνεπής, αφού τα περισσότερα αεροπλάνα είναι προγραμματισμένα να φτάσουν μια ώρα πριν και να αναχωρήσουν αμέσως. Αυτό σημαίνει ότι οι καθυστερήσεις είναι συχνό φαινόμενο.

Η εμπειρία της πτήσης με τη Ryanair

Δε χρειάζεται να περιμένετε μεγάλη πολυτέλεια όταν έχετε πληρώσει 15 ευρώ για να πετάξετε. Οι θέσεις είναι ανεκτές αλλά παλιές και στενές, αφού τα αεροπλάνα της Ryanair συνήθως είναι μικρότερα από τα συνηθισμένα. Επίσης, αν θέλετε να πιείτε ή να φάτε κάτι, μπορείτε να ζητήσετε το μενού από το πλήρωμα και να πληρώσετε με κάρτα ή μετρητά.

ryanair αγορά αεροσκάφη

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ