Γιατί τα καθίσματα στα αεροπλάνα είναι μπλε;

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι στα αεροπλάνα τα καθίσματα είναι σχεδόν πάντα μπλε και υπάρχουν μόνο ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτόν τον άτυπο κανόνα. Κάποιοι υποθέτουν ότι αυτό το χρώμα επιλέχθηκε καθώς θυμίζει τον ουρανό. Αλλά η εξήγηση δεν είναι τόσο απλή.

- Advertisement -

Τα πρώτα μπλε καθίσματα τοποθετήθηκαν σε αεροσκάφη πριν από αρκετές δεκαετίες, και τώρα όλες οι αεροπορικές εταιρείες επιλέγουν ταπετσαρίες αυτού του χρώματος. Σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες, οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν το μπλε χρώμα με την αξιοπιστία και την ασφάλεια, κάτι που είναι πολύ σημαντικό ακόμα και για τους επιβάτες που δεν υποφέρουν από φοβίες για τις πτήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, το 90% των ανθρώπων αποφασίζουν υποσυνείδητα για την ελκυστικότητα μιας επιχείρησης ανάλογα με τα χρώματα της επωνυμίας.

Υπάρχει ένας πρακτικός λόγος για τον οποίο οι αεροπορικές εταιρίες επιλέγουν μπλε καθίσματα – οι βρωμιές και οι γρατζουνιές είναι λιγότερο ορατές σε αυτό το χρώμα και επομένως τα καθίσματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τα καθίσματα που καλύπτονται με ένα άλλο πιο ανοικτό χρώμα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πετάξουν στη διακεκριμένη θέση, οι αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν πιο ανοικτόχρωμη ταπετσαρία εκεί καθώς το ύφασμα ή το δέρμα φθείρεται πιο αργά

μπλε καθίσματα στα αεροπλάνα

Η θέση στο αεροπλάνο που πρέπει να αποφεύγετε

Τα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού τηρούνται από τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι o ιός είναι εδώ και η μετάλλαξη δέλτα μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσα σε ελάχιστο χρόνο, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Αν είστε από εκείνους που ταξιδεύουν με αεροπλάνο εν μέσω πανδημίας, καλό θα είναι να αποφύγετε την πιο επικίνδυνη θέση του αεροσκάφους, που δεν είναι άλλη από τις θέση στον διάδρομο.about:blank

Αν και το κάθισμα στο διάδρομο, προσφέρει μεγαλύτερη άνεση, ειδικά αν είστε ψηλός και θέλετε να απλώσετε τα πόδια σας, καλύτερα να το ξανασκεφθείτε. Οι αεροσυνοδοί και οι φροντιστές περπατούν συνεχώς δίπλα σας, οι επιβάτες επίσης σηκώνονται και περπατούν στο διάδρομο για να «ξεπιαστούν» ή μιλούν με άλλους επιβάτες για να περάσει η ώρα της πτήσης.

Τα στοιχεία λένε, περίπου το 80% των επιβατών στις θέσεις του διαδρόμου μετακινούνται κατά τη διάρκεια πτήσεων, σε σύγκριση με το 60% των επιβατών που κάθονται στα μεσαία καθίσματα και το 40% που κάθονται στο παράθυρο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Αυτή η στενή επαφή με άλλα άτομα διευκολύνει τη μεταφορά των σταγονιδίων της αναπνοής.

Αν ψάχνετε για το ασφαλέστερο μέρος για να καθίσετε , σκεφτείτε το κάθισμα του παραθύρου. Ένα άλλο προνόμιο της θέσης δίπλα στο παράθυρο; Θα έχετε αρκετό χώρο στον εαυτό σας, καθώς κάποιες αεροπορικές εταιρείες αφήνουν (ευτυχώς) κενές τις μεσαίες θέσεις λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ