Αεροπλάνο - πτήσεις

Τα περισσότερα αεροπλάνα είναι βαμμένα λευκά και φυσικά υπάρχουν πολλοί λόγοι γι΄αυτό που ίσως δεν είχατε ποτέ σκεφτεί.Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις.

Οι διαφημιστικές καμπάνιες και η επωνυμία της κάθε αεροπορικής εταιρείας βέβαια δίνουν χρώμα σε κάποια αεροσκάφη, αλλά η μεγάλη τους πλειοψηφία είναι κατά κύριο λόγο λευκά.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

- Advertisement -

Περιπλανόμαστε στις παραδοσιακές αγορές της Θεσσαλονίκης!

Είναι πιο οικονομικό
«Η βαφή προσθέτει περίπου 273 – 544 κιλά στο βάρος ενός αεροσκάφους» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Boeing στην Telegraph. Το πρόσθετο βάρος σημαίνει ότι καταναλώνει περισσότερα καύσιμα και τα 544 κιλά αντιστοιχούν σε περίπου 8 επιβάτες.

Και οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά το θέμα του βάρους. Στη δεκαετία του ‘80, για παράδειγμα, ο Ρόμπερτ Κράνταλ, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της American Airlines, ισχυρίστηκε ότι ο αερομεταφορέας είχε πραγματοποιήσει ετήσια εξοικονόμηση 40.000 δολαρίων, αφαιρώντας μόνο μία ελιά από κάθε σαλάτα που σερβίρονταν στις πτήσεις του.

Το ίδιο το χρώμα κοστίζει επίσης και η βαφή ενός αεροσκάφους απαιτεί πολλά κιλά χρώματος. «Περίπου 454 λίτρα χρώματος χρησιμοποιούνται σε ένα συνηθισμένο Boeing 747. 341 λίτρα σε ένα 767» αναφέρει η Boeing. Ενώ το κόστος της βαφής ενός ολόκληρου αεροσκάφους κοστίζει μεταξύ 50.000 και 200.000 δολαρίων.

Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες συχνά καταλήγουν να πωλούν τα αεροσκάφη τους σε άλλους μεταφορείς, και είναι δύσκολο να το κάνουν αυτό εάν είναι χρωματιστά.

Θεσσαλονίκη: 10 + 1 μουσεία και πολιτιστικοί χώροι που πρέπει να βρεθείς οπωσδήποτε!

Διατηρεί το αεροπλάνο δροσερό
Με τον ίδιο τρόπου που τα ανοιχτόχρωμα ρούχα κυριαρχούν στις καλοκαιρινές ντουλάπες μας επειδή είναι πιο δροσερά, έτσι και τα λευκά αεροσκάφη αντικατοπτρίζουν το φως του ήλιου.

«Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα αεροσκάφη είναι βαμμένα λευκά ή σε ανοιχτά χρώματα είναι για να αντικατοπτρίζουν το φως του ήλιου και να ελαχιστοποιούν τόσο την ζέστη όσο και τυχόν ζημιές από την ηλιακή ακτινοβολία» δήλωσε ο καθηγητής αεροναυτικής και αστροναυτικής, Τζον Χανσμαν στο Business Insider.

Ορισμένα τμήματα των αεροπλάνων είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και σύνθετα υλικά όπως ίνες άνθρακα και υαλοβάμβακα και χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία από την θερμότητα του ήλιου. Επομένως μέρη όπως η μύτη του αεροπλάνου, όπου βρίσκεται το ραντάρ και οι επιφάνειες ελέγχου, τα οποία είναι κατασκευασμένα από σύνθετα υλικά, είναι συνήθως βαμμένα με λευκό ή ανοιχτό γκρι χρώμα, εξήγησε.

Τα Concorde πρέπει να βάφονται με μια ειδική λευκή βαφή με μεγάλη αντανάκλαση, ώστε να μπορεί να αντέξει τη θερμότητα που παράγεται από την υπερηχητική διαδρομή.

Διαβάστε ακόμα:  Οι καλύτερες πόλεις του κόσμου για να ζει κανείς - Ποια είναι η θέση της Αθήνας

Ο έλεγχος των ζημιών
Το λευκό χρώμα των περισσότερων αεροσκαφών διευκολύνει την ταυτοποίηση και επισκευή οποιονδήποτε ρωγμών, διαρροών λαδιού και άλλων ελαττωμάτων.

Έρευνα και διάσωση
Εξαρτάται φυσικά από το πού έχει συμβεί η συντριβή, αλλά εάν ένα αεροπλάνο πέσει, μια λευκή άτρακτος μπορεί να είναι ευκολότερο να εντοπιστεί περισσότερο από τον αέρα – ένας ακόμη καλός λόγος για την αποφυγή του χρώματος.

Μείωση των πτώσεων πουλιών
Η ορατότητα των αεροσκαφών θα μπορούσε να ενισχυθεί από το λευκό εξωτερικό ώστε να ενισχυθεί η ανίχνευσή τους και η αποφυγή από τα πουλιά, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human-Wildlife Interactions το 2011.

Η μελέτη εξέτασε τη συσχέτιση του ποσοστού πτώσεων πουλιών επάνω στα αεροσκάφη μεταξύ των διαφόρων αεροπορικών εταιρειών και διαφορετικών χρωμάτων αεροσκαφών, υποθέτοντας πως τα «αεροσκάφη με πιο σκούρα χρώματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν την αντίθεη μεταξύ αεροσκάφους και οπτικού υπόβαθρου και να μειώσουν ενδεχομένως την ικανότητα των πτηνών να ανιχνεύουν εγκαίρως αεροσκάφη ώστε να μην πέφτουν επάνω τους» ανέφερε η μελέτη.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο επικίνδυνο να πετά κανείς με πολύχρωμο αεροσκάφος;
Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας λέει όχι. «Δεν υπάρχει θέμα ασφαλείας όσον αφορά στα χρωματιστά αεροσκάφη» δήλωσε εκπρόσωπος στην Telegraph.

Τάσος Δούσης: Σας παρουσιάζει ένα διαμάντι στα…Ζαγοροχώρια!

Γιατί λοιπόν να μπει κάποιος στον κόπο να βάψει ένα αεροσκάφος;

Μέχρι λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι περισσότεροι εξωτερικοί χώροι των αεροπλάνων δεν βάφονταν ή διακοσμούνταν μόνο με το αεροπορικό έμβλημα για οικονομικούς λόγους.

Ακόμη και στη σύγχρονη εποχή, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν αποφύγει τη χρήση βαφών στα αεροσκάφη τους. Η American Arilines, για παράδειγμα, είναι γνωστή για τη γυμνή εμφάνιση των αεροσκαφών της. Αλλά ενώ αυτό εξοικονομεί χρήματα, αφήνει το αεροσκάφος εκτεθειμένο και απροστάτευτο, ειδικά σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

«Τα αεροσκάφη αυτά ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου κι έτσι πρέπει να ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για να τα γυαλίζουν συχνά. Έτσι, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν πλέον ανοιχτόχρωμα χρώματα» δήλωσε ο Χάνσμαν.

«Η βαφή είναι κάτι περισσότερο από αισθητική. Επηρεάζει το βάρος του αεροσκάφους και προστατεύει την ακεραιότητα της ατράκτου» λέει η Ομοσπονδιακή Ένωση Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA).

Πηγή:  iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ