Το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά για τις θεάσεις του βόρειου σέλας. Γιατί θα είναι τόσο ορατά; Το βόρειο σέλας θα είναι ισχυρότερο το 2024 από ό,τι σε τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια.

Το να “κυνηγάτε” το βόρειο σέλας συνήθως σημαίνει να κάνετε κράτηση για ένα ταξίδι σε μακρινούς προορισμούς όπως η Ισλανδία ή η άκρη της Νορβηγίας.

Αλλά φέτος, το ουράνιο φαινόμενο θα εμφανίζεται πιο κοντά για πολλούς. Σε όλη τη νότια Ευρώπη, το βόρειο σέλας θα μπορούσε να φωτίζει τους ουρανούς με μαγικές επιδείξεις όπως αυτή που έγινε το Νοέμβριο του 2023.

Γιατί το 2024 θα είναι μια χρονιά – ορόσημο για τις θεάσεις του Βόρειου Σέλας:

Τι είναι το βόρειο σέλας;

Οι ζωηρές ζώνες από κόκκινο, πράσινο και ματζέντα που συνήθως ονομάζονται βόρειο σέλας προκαλούνται από την αλληλεπίδραση των σωματιδίων που προέρχονται από τον ήλιο – γνωστά ως ηλιακός άνεμος – με την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Όταν αυτά τα σωματίδια φτάσουν στη Γη διοχετεύονται από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη προς τις πολικές περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι στο βόρειο ημισφαίριο, το φαινόμενο παρατηρείται συνήθως μόνο πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο.

Γιατί το βόρειο σέλας είναι μερικές φορές ορατό νοτιότερα;

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, οι νυχτερινοί ουρανοί από τη νότια Αγγλία έως τη Σλοβενία ​​έλαμψαν με χρώματα χάρη σε ένα ασυνήθιστα δυνατό θέαμα.

Μια μεγάλη έκρηξη στην επιφάνεια του ήλιου παρατηρήθηκε από ηλιακούς φυσικούς την προηγούμενη ημέρα του γεγονότος, επομένως υπήρξε μια απότομη πρόβλεψη στη γεωμαγνητική δραστηριότητα τις επόμενες ημέρες.

Τα σέλας εμφανίζονται συνήθως σε μια ζώνη που ονομάζεται δακτύλιος (ένας δακτύλιος περίπου 3.000 χιλιομέτρων) με κέντρο τον μαγνητικό πόλο, εξήγησε το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου. Η άφιξη μιας Coronal Mass Ejection (CME) – μια αποβολή πλάσματος και μαγνητικού πεδίου από το εξώτατο στρώμα της ατμόσφαιρας του ήλιου – μπορεί να προκαλέσει την επέκταση του δακτυλίου.

Αυτό φέρνει το σέλας σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη – που σημαίνει ότι είναι ορατό στο Ηνωμένο Βασίλειο και νοτιότερα στην Ευρώπη, όπως συνέβη το 2023.

Οι αιθέριοι ουρανοί, φωτισμένοι σε μια συγκλονιστική γκάμα χρωμάτων, απαθανατίστηκαν από φωτογράφους νότια ως την Απουλία στην Ιταλία και την Κεντρική Μακεδονία στην Ελλάδα.

Οι τοπικές παλέτες εξαρτώνται από το ποια μόρια αερίου χτυπιούνται και πού βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, εξηγεί η Met, καθώς διαφορετικά ποσά ενέργειας απελευθερώνονται ως διαφορετικά μήκη κύματος φωτός.

Το οξυγόνο εκπέμπει πράσινο φως όταν χτυπηθεί περίπου 100 χλμ πάνω από τη Γη, αλλά στα 160-320 χλμ, παράγει ολοκόκκινα σέλας – ένα σπάνιο θέαμα. Το άζωτο κάνει τον ουρανό να λάμπει μπλε, αλλά όταν βρίσκεται ψηλότερα στην ατμόσφαιρα η λάμψη έχει μια μωβ απόχρωση.

Γιατί το βόρειο σέλας θα είναι πιο δυνατό φέτος;

Αν δεν έχετε δει ποτέ το βόρειο σέλας, μην απελπίζεστε. Οι πιθανότητές σας να το δείτε είναι ακόμα καλύτερες από το συνηθισμένο, φέτος, ιδιαίτερα γύρω στις ισημερίες Μαρτίου και Οκτωβρίου.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο ήλιος γίνεται πιο ενεργός. Ένας πιο ενεργός ήλιος δεν είναι αιτία ανησυχίας, αλλά οφείλεται απλώς στο σημείο που βρίσκεται το αστέρι στον «ηλιακό του κύκλο».
Κάθε 11 χρόνια, το μαγνητικό πεδίο του ήλιου αναστρέφεται εντελώς. Καθώς πλησιάζουμε σε αυτήν την κορύφωση το 2024 ή το 2025, υπήρξε μια δραματική αύξηση στις «ηλιακές κηλίδες» – ένα μέτρο για το πόσο ενεργός είναι ο ήλιος.

Έτσι, τα βόρεια σέλας φαίνονται επί του παρόντος πιο δυνατά από ό,τι έχουν την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία, καθιστώντας την ιδανική στιγμή για να κλείσετε αυτό το ταξίδι για να τα δείτε σε όλο τους το μεγαλείο!

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ