Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
28 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΓιβραλτάρ: Ανακαλύφθηκε σπήλαιο «απάτητο» για 40.000 χρόνια που αποκαλύπτει μυστικά των ...

Γιβραλτάρ: Ανακαλύφθηκε σπήλαιο «απάτητο» για 40.000 χρόνια που αποκαλύπτει μυστικά των Νεάντερταλ

Επιστήμονες που έκαναν ανασκαφικές έρευνες σε ένα δίκτυο σπηλαίων στον βράχο του Γιβραλτάρ, ανακάλυψαν μια νέα αίθουσα, απάτητη από τους τους ανθρώπους εδώ και τουλάχιστον 40.000 χρόνια. Η ανακάλυψη του σπηλαίου αυτού αναμένεται να ρίξει φως στη ζωή και τις συνήθειες των Νεάντερταλ που κατοικούσαν στην περιοχή για 100.000 χρόνια. 

Η ανακάλυψη του σπηλαίου ηλικίας τουλάχιστον 40.000 ετών στο Γιβραλτάρ, όπου προηγουμένως κατοικούσαν Νεάντερταλ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα πρωτοποριακά ευρήματα σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

- Advertisement -

Οι αρχαιολόγοι του Εθνικού Μουσείου του Γιβραλτάρ εργάζονται από το 2012 για να βρουν πιθανούς θαλάμους και διαδρόμους που έχουν μπλοκαριστεί από ιζήματα στο σπήλαιο Vanguard – μέρος του συμπλέγματος σπηλαίων Gorham’s Cave, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2016.

Τον περασμένο μήνα, ανακάλυψαν έναν θάλαμο βάθους 13 μέτρων στο πίσω μέρος της σπηλιάς, μαζί με μια σειρά από ευρήματα, όπως απολιθώματα, εργαλεία, υπολείμματα σφαγμένων ζώων, καθώς και σημάδια από γρατζουνιές στα τοιχώματα, οι οποίες προέρχονται από ένα αγνώστου ταυτότητας σαρκοφάγο.

Ο Clive Finlayson, διευθυντής και επικεφαλής επιστήμονας του Εθνικού Μουσείου του Γιβραλτάρ, δήλωσε στο CNN ότι το πιο εντυπωσιακό εύρημα ήταν ίσως ένα κοχύλι ή θαλάσσιο μαλάκιο, επειδή υποδηλώνει ότι τα νεοανακαλυφθέντα τμήματα του σπηλαίου είχαν κατοικηθεί από Νεάντερταλ.

«To κοχύλι βρίσκεται στο πίσω μέρος αυτού του σπηλαίου… είναι πιθανώς περίπου 20 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας», είπε. «Κάποιος το έφερε εκεί μέσα… πριν από 40.000 χρόνια. Έτσι, αυτό μας έχει ήδη δώσει μια ένδειξη ότι άνθρωποι έχουν βρεθεί εκεί μέσα, κάτι που ίσως δεν είναι και τόσο περίεργο. Αυτοί οι άνθρωποι, λόγω της ηλικίας, δεν μπορεί παρά να είναι Νεάντερταλ».

Οι Νεάντερταλ, ανθρωποειδή της Λίθινης Εποχής που εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 40.000 χρόνια, ζούσαν στην Ευρώπη πολύ πριν από την άφιξη των Homo sapiens.

Ο Finlayson δήλωσε ότι η ομάδα είχε επίσης βρει το δόντι ενός Νεάντερταλ ηλικίας περίπου 4 ετών. Η είσοδος στο σπήλαιο για πρώτη φορά προκάλεσε στον Finlayson «ανατριχίλα», όπως είπε, προσθέτοντας ότι ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις της καριέρας του – μοναδική για την ποιότητα της διατήρησης και τις δυνατότητες νέων πληροφοριών που παρουσίαζε. «Πόσες φορές στη ζωή σου πρόκειται να βρεις κάτι που κανείς δεν έχει ασχοληθεί εδώ και 40.000 χρόνια; Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει μόνο μία φορά στη ζωή σου».

Τα στοιχεία ενός σεισμού πριν από περίπου 4.000 χρόνια ήταν επίσης ορατά λόγω μιας αλλαγής στους σχηματισμούς του πάγου, με μια προηγουμένως σχηματισμένη «κουρτίνα» πάγου να έχει αποκοπεί και σταλαγμίτες να αναπτύσσονται κάτω από αυτήν. Η ανακάλυψη είναι μόνο το πρώτο στάδιο μιας μακράς ανασκαφής και ο Finlayson δήλωσε στο CNN ότι ο θάλαμος ήταν μόνο η οροφή του σπηλαίου, ενώ απομένει πολλή δουλειά για να αποκαλυφθεί το υπόλοιπο.

«Καθώς σκάβουμε, θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο», είπε. «Έτσι, οι πιθανότητες είναι να πρόκειται για ένα τεράστιο σπήλαιο. Και καθώς κατεβαίνουμε προς τα κάτω μπορεί να υπάρχουν ακόμη περισσότερα παρόμοια ευρήματα. Οπότε είναι εξαιρετικά συναρπαστικό».

Ο Finlayson δήλωσε ότι οι υπόλοιπες εργασίες θα διαρκέσουν δεκαετίες, αν όχι περισσότερο, και ότι ελπίζει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να πάρει δείγματα DNA από τα ιζήματα και να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για τον τρόπο ζωής των Νεάντερταλ, συμπεριλαμβανομένων των τελετουργιών ταφής – και ίσως να καταφέρει να ανακαλύψει και πατημασιές τους. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι αυτό το σπήλαιο μπορεί να ήταν ένα από τα τελευταία μέρη που έζησαν οι Νεάντερταλ πριν εξαφανιστούν περίπου 40.000 χρόνια πριν.

Δείτε επίσης:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,270LikesΚάντε Like
88,478 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ