γραφικά χωριά πελοποννήσου όπως η καστάνιτσα

Με μια γλυκιά νοσταλγία να περιπλανιέται στα λιθόστρωτα σοκάκια, εικόνες και μυρωδιές να ξυπνούν ξεχασμένες συγκινήσεις, ταξιδεύουμε σε 4 από τα πιο γραφικά χωριά στα ορεινά της Πελοποννήσου.

Μέσα στο lockdown και στην καραντίνα μπορεί να μην ταξιδεύουμε ωστόσο οι λάτρεις των αποδράσεων -κοντινών ή και μακρινών- συνεχίζουν να ονειρεύονται. Μια βόλτα, λοιπόν, σε 4 από τα πιο όμορφα χωριά της Πελοποννήσου επιβάλλεται για να προετοιμάσουμε από τώρα τις επόμενες αποδράσεις μας.

γραφικά χωριά πελοποννήσου μέσα στο πράσινο

Πάρνωνας: Χωριά χτισμένα από πέτρα, αλπικά δάση, “μυστικά” και ειδυλλιακά μονοπάτια αλλά και επιλογές για διαμονή και φαγητό!

4 Γραφικά ορεινά χωριά της Πελοποννήσου

Καστάνιτσα, Αρκαδία: Ονομαστό αρχοντοχώρι

Από το οροπέδιο της Τεγέας μέχρι τα ανεμοδαρμένα βράχια του Ζάρακα και από την κοιλάδα του Ευρώτα μέχρι την ανατολική ακτογραμμή του Αιγαίου, ο Πάρνωνας -γνωστός και σαν Μαλεβός- σκεπάζει σαν βαθυπράσινο χαλί μια έκταση δύο εκατομμυρίων στρεμμάτων!

γραφικά χωριά πελοποννήσου όπως η Καστάνιτσα

Είναι ένα από τα πιο πυκνοδασωμένα ελληνικά βουνά που σφραγίζει με την παρουσία του το ανατολικό άκρο του Μοριά. Πολλά παραδοσιακά χωριά που ξεχωρίζουν με την αρχιτεκτονική τους παρουσία κουρνιάζουν στις παρυφές του, αναμφίβολα όμως η Καστάνιτσα δεσπόζει στις πιο υψηλές θέσεις.

Κίσσαβος: Το βουνό μας αποκαλύπτεται…Εντυπωσιακές χαράδρες με ορμητικούς χειμάρρους, δάση, καταρράκτες και γεφύρια! (φωτο)

γραφικά χωριά πελοποννήσου με την όμορφη καστάνιτσα μέσα στο πράσινο

Με την πρώτη ματιά σε κερδίζει, όταν τη δεις να απλώνει τις ασβεστωμένες γειτονιές της ανάμεσα στα δάση και στα βράχια του Πάρνωνα. Η πιο εύκολη πρόσβαση στο χωριό γίνεται μέσω Τρίπολης-Αγίου Πέτρου και συνολικά από την Αθήνα να υπολογίζετε ότι θα χρειαστεί να καλύψετε 220 χλμ. σε ασφάλτινο δρόμο.

Δημητσάνα, Αρκαδία: Η μπαρουτοκαπνισμένη

Γύρω στις 2.5 ώρες είναι αρκετές για να βρεθείτε από την πολύβουη πρωτεύουσα στα γαλήνια καλντερίμια της παλιοκαιρίτικης Δημητσάνας και να αναπνεύσετε τον παγωμένο αέρα του Μαινάλου. Πρώτη θα σας καλωσορίσει η κατάφυτη κοιλάδα του ποταμού Λούσιου. Σ’ ένα γύρισμα του δρόμου, η Δημητσάνα θα ξεπροβάλει μπροστά σας με τα λιθόκτιστα πυργόσπιτά της που αποπνέουν αρχοντιά αλλά μαρτυρούν και μια κοινότητα με έντονη την αίσθηση της ανεξαρτησίας και της πνευματικότητας.

γραφικά χωριά πελοποννήσου με την δημητσάνα να κερδίζει τις εντυπώσεις

Το ονομαστό κεφαλοχώρι με τους μπαρουτόμυλους είναι ένα με την ιστορία του Μοριά, τότε που προμήθευε με μπαρούτι τα καριοφίλια της Επανάστασης του ’21. Εκτός αυτού, παραμένει ακόμα ένα θαυμάσιο «μπαλκόνι με θέα», καθώς αραδιάζει τις γειτονιές του στη ράχη απόκρημνου λόφου που υψώνεται πάνω από την κοίτη του Λούσιου.

Δημητσάνα πανοραμική από τα πιο γραφικά χωριά στην πελοπόννησο

Στη Δημητσάνα θα σεργιανίσετε στα σοκάκια με τα παλιά αρχοντικά και τα ιστορικά κτίρια. Θα απολαύσετε τα μοναδικά χρώματα του δειλινού, το εξαιρετικό φαγητό στις καλές ταβέρνες και τη ζεστή φιλοξενία στους οικογενειακούς ξενώνες που συνήθως στεγάζονται σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά.

Δήμητρα, Αρκαδία: Ανέπαφη αρχιτεκτονική

Στο διάσελο του Αφροδίσιου όρους δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου και κάπου εκεί θα διακρίνετε τμήματα του αρχαίου ιερού της Ερυκίνης Αφροδίτης (7ος αι. π.Χ.).Αγκαλιασμένο από τα γορτυνιακά βουνά, το χωριό Δήμητρα διατηρεί ανέπαφη την αρχιτεκτονική και την παλιακή ατμόσφαιρα ενός αυθεντικού ορεινού οικισμού του Μοριά.

γραφικά χωριά πελοποννήσου όπως η άγνωστη Δήμητρα

Ο Γάλλος περιηγητής του 18ου αιώνα Πουκεβίλ αναφερόταν στη Δήμητρα με την παλιά ονομασία Διβρίτσα, που στα αρβανίτικα σημαίνει «τόπος με πολλά νερά». Το σημερινό της όνομα οφείλεται στο αρχαίο ιερό της Ελευσίνιας Δήμητρας, υπολείμματα του οποίου έχουν ανιχνευτεί στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμα:  Πελοπόννησος: 2+1 παραλίες της που είναι διάσημες σε όλο τον κόσμο
γραφικά χωριά πελοποννήσου ανάμεσά τους η Δήμητρα

Ερχόμενοι από μια μεγάλη πόλη και αντικρίζοντας το χωριό για πρώτη φορά, εντύπωση θα σας κάνει η ησυχία του. Γύρω από τη νοικοκυρεμένη πλακόστρωτη πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι στημένα τα καφενεία και τα κλειστά εμπορικά μαγαζάκια, ενώ το σκηνικό συμπληρώνει o αειθαλής πλάτανος. Η περιπλάνηση στις ήσυχες γειτονιές αποτελεί πρόκληση για εξερεύνηση, ένα πραγματικό πισωγύρισμα στον χρόνο.

Χαλανδρίτσα, Αχαΐα: Μνήμες Μεσαίωνα

Δεν διεκδικεί δάφνες στα τουριστικά δρώμενα και όμως αυτό το μεγαλοχώρι του Ερύμανθου έχει να διηγηθεί τις δικές του ιστορίες. Η Χαλανδρίτσα απέχει από την Πάτρα μόλις 18 χλμ.

γραφικά χωριά πελοποννήσου με την άγνωστη Χαλανδρίτσα

Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο παλιό ιστορικό κέντρο, όπου ανάμεσα στα αρχοντόσπιτα ξεχωρίζουν οι καλοδουλεμένες πετρόκτιστες κρήνες όπως η Τρανή Βρύση και αυτές του Ντεφάνη και του Μαργούτσα. Στο παρακείμενο ρέμα διασώζονται ακόμη οι παμπάλαιοι νερόμυλοι του Μαζαρακιώτη, του Χαλκιά και του Σκιαδά.

γραφικά χωριά πελοποννήσου με την Χαλανδρίτσα να ξεχωρίζει

Ξεχωριστή αναφορά αξίζουν οι ναοί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Ιωάννη. Ο ναός του Αγίου Αθανασίου διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό μνημείο. Οπωσδήποτε ο επισκέπτης θα πρέπει να δει το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Τοπικής Ιστορίας. Σε μικρή απόσταση έξω από την κωμόπολη, στον δρόμο προς Μίραλη, έχουν ανασκαφεί μυκηναϊκός οικισμός και μυκηναϊκό νεκροταφείο.

Ο «δρόμος της αγάπης» βρίσκεται δίπλα!

Ένας πανέμορφος δρόμος βρίσκεται στην Ελλάδα και απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα. Ελάτε να γνωρίσουμε μαζί τον “δρόμο της αγάπης”!

Δρόμος της αγάπης Βυτίνα 2 ώρες από την Αθήνα

Ο δρόμος της αγάπης βρίσκεται στην Ελλάδα και είναι μοανδικός! Η εικόνα που θα συναντήσετε φτάνοντας στο ορεινό χωριό της Βυτίνας είναι ούτως ή άλλως ονειρική, με ένα γραφικό χωριό μέσα στη φύση να προσκαλεί τους επισκέπτες του να το εξερευνήσουν. Πέρα, όμως, από τα γνωστά σημεία στο χωριό που θα δείτε, υπάρχει και ένα μυστικό, που λίγοι γνωρίζουν!

Δρόμος της αγάπης Βυτίνα με πλατάνια ολόγυρα

Υπάρχει ένας δρόμος παραμυθένιος στη Βυτίνα, ένα μονοπάτι που ονομάζεται “δρόμος της αγάπης” και προσκαλεί τους επισκέπτες να περπατήσουν μέσα σε μια διαδρομή με αρωματικά σφενδάμια και πλατάνια. about:blank

Δείτε και τα μονοπάτια του κόσμου που μπορείτε να… περπατήσετε αυτή τη στιγμή! (video)

Πού οφείλει το όνομά του ο “δρόμος της αγάπης”

Ο δρόμος της αγάπης βρίσκεται στην Ελλάδα και θα συναντήσετε το υπέροχο αυτό μονοπάτι στη δυτική πλευρά της Βυτίνας, στο λεγόμενο Παλαιό Χωριό με τις ιστορικές εκκλησίες των Αγίων Αποστόλων και της Κοίμησης της Θεοτόκου του 1847.

Δρόμος της αγάπης Βυτίνα με φθινοπωρινά χρώματα 2 ώρες από την Αθήνα

Το παραμυθένιο δρομάκι δεν πήρε το όνομά του επειδή από το παρελθόν υπήρξε πολύ αγαπητό στους ερωτευμένους του χωριού αλλά και στους επισκέπτες από τα διπλανά χωριά. Εκεί πήγαιναν τα ζευγάρια για να πρωτογνωριστούν, ανταλλάσοντας ερωτικά βλέμματα και μηνύματα, σύμφωνα πάντα με τα αυστηρά ήθη της εποχής.

Δρόμος της αγάπης Βυτίνα με φθινοπωρινά χρώματα μέσα στο πράσινο

“Μια βόλτα μέσα στη φύση, σε ένα ονειρικό περιβάλλον είναι αρκετή για να ερωτευτείς ξανά και να ζήσεις μοναδικές στιγμές με το ταίρι σου”, λένε οι ντόπιου για τον “δρόμο της αγάπης”, που σιγά-σιγά αρχίζει να γίνεται διάσημος και να τον μαθαίνει περισσότερος κόσμος!

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ