Το βουνό Κίσαβος, αλλιώς γνωστό και ως Όσσα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλίας, βορειοανατολικά του νομού Λάρισας και νότια της κοιλάδας των Τεμπών.

- Advertisement -

Η Όσσα ή Κίσσαβος χωρίζεται από τον «μεγάλο αδελφό» της, στον Όλυμπο, στα βόρεια, από την κοιλάδα των Τεμπών, κι αποτελεί γεωλογική συνέχειά του.

Κωμοπόλεις και χωριά της Όσσας είναι η Αγιά, το Στόμιο, το Μεγαλόβρυσο, η Ανατολή, το Συκούριο, τα Αμπελάκια, η Καρίτσα, η Μελιβοία, το Μεταξοχώρι, το Κόκκινο Νερό, το Ομόλιο και η Σπηλιά.

4 χωριά σκέτη μαγεία μόλις 2 ώρες από την Αθήνα!

Στις περισσότερες πλευρές της και κυρίως στις ανατολικές, υπάρχουν εντυπωσιακές χαράδρες με ορμητικούς χειμάρρους, καταρράκτες και λίμνες, ομορφότερη από τις οποίες είναι η χαράδρα της Καλυψούς.

Η υψηλότερη κορυφή της είναι ο προφήτης Ηλίας με υψόμετρο 1.978 μέτρα, όπου βρίσκεται και το εντυπωσιακό, χωμένο στο έδαφος, εκκλησάκι.

Το βουνό έχει μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον ενώ εντυπωσιακό είναι και το ανάγλυφό του.

Η περιοχή αυτή φιλοξενεί και διάφορα αθλήματα του βουνού όπως ράφτινγκ, τρέκινγκ, κανό- καγιάκ, κατάβαση φαραγγιών και ποδηλασία βουνού.

Αθήνα: Πού θα φάμε κρητική κουζίνα στην πόλη;

Παρότι στα μέρη με το μεγαλύτερο υψόμετρο το βουνό είναι ξηρό και «γυμνό», στις πλάγιές του χαμηλότερα το πράσινο κυριαρχεί με οξιές, έλατα και καστανιές- απ’ όπου και τα διάσημα κάστανα- κελαρυστά νερά, λίμνες και φαράγγια. Στους ορεινούς όγκους αφθονεί και η ορνιθοπανίδα, μεταξύ άλλων ζαρκάδια, αγριογούρουνα, φασιανοί και πέρδικες.

Στο βορειοανατολικό τμήμα της Όσσας εντοπίζεται και το αισθητικό δάσος που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστασίας Natura 2000 ως περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους.

Η επιτομή του σύγχρονου μινιμαλισμού και του ντιζάιν! Η βίλα στην Πελοπόννησο που είναι καμουφλαρισμένη κάτω από ένα χωμάτινο δρόμο

Ο Κίσσαβος ήταν κατά την αρχαιότητα το σημείο όπου ζούσαν οι Μάγνητες, με τη χώρα τους, τη Μαγνησία, να αρχίζει στις εκβολές του Πηνειού και να καταλήγει στη χερσόνησο των Τρικέρων.

Στην ελληνική λαογραφία, ο Κίσσαβος εμφανίζεται σαν το αντίπαλο δέος του Ολύμπου. Ιδιαίτερα γνωστό είναι το κλέφτικο τραγούδι που αναφέρεται σε μια φανταστική αλλά όμως μεγαλοπρεπή έριδα μεταξύ των δύο αυτών βουνών.

«Ο Όλυμπος κι ο Κίσσαβος, τα δυο βουνά μαλώνουν,το ποιο να ρίξει την βροχή, το ποιο να ρίξει χιόνι».

 

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ