Γρεβενά εξόρμηση στη φύση

Εκτός από την όμορφη πόλη των Γρεβενών, όλος ο νομός έχει αξιοθέατα και φυσική ομορφιά που πρέπει ο επισκέπτης να δει!

Απόδραση στα Γρεβενά

Όσον αφορά στο τοπίο….

Τα Γρεβενά είναι ένας τόπος απαράμιλλης ομορφιάς με πανύψηλα βράχια, άγριο και συνάμα γαλήνιο τοπίο, με τον ποταμό Βενέτικο να κυλά και από πάνω του να δεσπόζει το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας. Και όλα αυτά συνδυάζονται με τρόπο μοναδικό στο ομώνυμο φαράγγι των Γρεβενών, κάνοντάς το να θυμίζει εικόνα από καρτ ποστάλ.

ποταμός Βενέτικος και γεφύρι Πόρτιτσας

Γεφύρι το γεφύρι…

Τα γεφύρια των Γρεβενών, συναγωνίζονται σε ομορφιά ακόμα κι εκείνα τα ξακουστά ηπειρώτικα. Θα τα ανακαλύψετε ακολουθώντας τις οδηγίες των ντόπιων, αποκρυπτογραφώντας χάρτες και GPS που δεν αντιλαμβάνονται πού ακριβώς είστε, ή τυχαία εκεί που οδηγείτε από το ένα χωριό στο άλλο και παρατηρείτε μια καμάρα πίσω από τις φυλλωσιές στην άκρη του δρόμου.

Δύο από τα ωραιότερα είναι το γεφύρι του Αζίζ Αγά, στο Τρίκωμο, που χτίστηκε το 1727 πάνω από τον Βενέτικο ποταμό (και αποτελεί πόλο έλξης για τους… χρυσοθήρες της περιοχής, αφού φημολογείται ότι κάπου κοντά του είχε κρύψει τον θησαυρό ο τούρκος αγάς) και το Γεφύρι του Σπανού, με τα πέντε τόξα του, κοντά στο Κηπουριό, που κτίστηκε από τον Μουσταφά Αγά του Αργυροκάστρου το 1846 και είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο γεφύρι της Μακεδονίας. Πληροφορίες για καθένα από τα γεφύρια των Γρεβενών θα βρείτε εδώ.

Το ομορφότερο, ίσως, γεφύρι της περιοχής είναι αυτό της Πορτίτσας, κοντά στο χωριό Σπήλαιο. Το μεγάλο τόξο του στεφανώνει τα νερά του Βενέτικου, ακριβώς στο σημείο που βγαίνει από το στενότερο σημείο του παραμυθένιου φαραγγιού, το οποίο ονομάζεται επίσης Πορτίτσα.

από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Αλιάκμονα, ο Βενέτικος και το γεφύρι της Πόρτιτσας

Παλιά γεφύρια – κομψοτεχνήματα της Ελλάδας. Γνωρίστε τα μέσα από εντυπωσιακές εικόνες!

Το Σπήλαιο, ειρήσθω εν παρόδω, είναι σαφώς ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής: Κρυμμένο στην καρδιά του φαραγγιού, κτισμένο εξ ολοκλήρου από πέτρα, στο τέρμα μιας φαντασμαγορικής διαδρομής κάτω από γιγάντιους σχηματισμούς από γρανίτη. Εδώ βρίσκεται και ένα από τα γευστικότερα «μυστικά» της περιοχής, η ταβέρνα Πέρδικα (λεπτομέρειες παρακάτω).

Λίγα λόγια για το Γεφύρι της Πόρτιτσας

Το δίτοξο Γεφύρι της Πόρτιτσας έχει μια μεγάλη καμάρα νότια με άνοιγμα 13,80 μέτρα και μια μικρή βόρεια με άνοιγμα 5 μέτρα. Το συνολικό του μήκος είναι 34 μέτρα και το πλάτος του 2,70 μέτρα, το δε συνολικό του ύψος φτάνει τα 7,80 μ.

Διαβάστε ακόμα:Ήπειρος: Ανακαλύπτουμε 5 όμορφα σημεία της τον χειμώνα! Λίμνες, δάση & ποτάμια

γεφύρι Πόρτιτσας Γρεβενά

Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το χωριό Σπήλαιο του νομού Γρεβενών και κατασκευάστηκε το 1743 με χρήματα της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στο Σπήλαιο.

Μπορείτε να το επισκεφθείτε είτε με το αυτοκίνητο, ακολουθώντας τον δρόμο που ξεκινάει από το χωριό, είτε με τα πόδια από το λιθόστρωτο μονοπάτι που ξεκινάει δίπλα από το δημοτικό σχολείο του χωριού.

Βενέτικος ποταμός

Η ομορφιά του τοπίου που περιβάλλει το φαράγγι και το γεφύρι του είναι ασύλληπτη!

ποταμός Βενέτικος , Γρεβενά
Βενέτικος: Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι στο μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου τα νερά του έχουν έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα

Ο Βενέτικος ποταμός προσφέρεται για δραστηριότητες όπως ράφτινγκ και καγιάκ και αποτελεί ένα από τα δημοφιλή ποτάμια σε όσους αγαπούν την περιπέτεια.

Σε όλη τη διαδρομή του, ο ποταμός σχηματίζει πολλούς και διαφορετικούς βιοτόπους. Ήρεμες κοιλάδες, μεγάλα φαράγγια και πυκνά παραποτάμια δάση εναλλάσσονται σε μια μοναδική διαδρομή, που κάποιος μπορεί να τη ζήσει και μέσω της δραστηριότητας του ράφτινγκ.

ποταμός Βενέτικος στο φαράγγι της Πορτίτσας

Μια κοιλάδα (όχι πολύ) ζεστή

Η Βάλια Κάλντα, το όνομα της οποίας σημαίνει «Ζεστή Κοιλάδα» στα βλάχικα, είναι για την ακρίβεια μία από τις πιο κρύες περιοχές της χώρας. Το όνομά της δεν ήταν ειρωνικό –βαφτίστηκε έτσι εξαιτίας των μεγάλων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του 24ωρου.

Απλώνεται σε 69.000 στρέμματα, στα νότια του νομού, στο βορειοανατολικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, στα 1.400 μέτρα υψόμετρο, και φιλοξενεί τις αξιαγάπητες καφέ αρκούδες που βρίσκουν καταφύγιο εδώ και σε ελάχιστα ακόμα μέρη της Ελλάδας, αγριόγιδα, ζαρκάδια, λύκους, γύπες και βασιλαετούς. Γενικότερα, έχει ένα σπουδαίο χειμερινό καταφύγιο ελληνικής πανίδας με 72 είδη πουλιών, 6 είδη αμφιβίων και 7 είδη ερπετών, όπως και πλούσιας χλωρίδας, με πυκνά δάση μαύρης και λευκόδερμης πεύκης, όπως και οξιάς.

Βάλια Κάλντα

Η Βάλια Κάλντα είναι επισκέψιμη από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, αναλόγως θερμοκρασιών και χιονόπτωσης. Έχετε υπόψη σας ότι πρόκειται για μια από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας και μην παρασυρθείτε από την ονομασία της…

Η πετρόχτιστη αρχοντική κοινότητα που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 960 μέτρων και αποτελεί τον πιο must προορισμό της εποχής!

Βάλια Κάλντα Γρεβενα

Χιόνια στο καμπαναριό

…Ή, για την ακρίβεια, στο χιονοδρομικό. Το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας βρίσκεται στις ψηλότερες πλαγιές του όρους Λίγγος στην οροσειρά της Πίνδου, 42 χλμ. από τα Γρεβενά. Με υψόμετρο 1.646-2.115 μέτρα, 8 αναβατήρες και 16 πίστες συνολικού μήκους 22 χιλιομέτρων, είναι από τα πιο δημοφιλή της χώρας. Επίσης, διαθέτει άριστες σχολές σκι για να μάθετε να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στο χιόνι, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού και δύο σαλέ.

Βασιλίτσα χιονοδρομικό

Η διαδρομή και οι όμορφες στάσεις!

Ακόμη, όμως, και αν δεν είστε λάτρης των χειμερινών σπορ, αξίζει να οδηγήσετε το 40λεπτο περίπου της διαδρομής από τα Γρεβενά μέχρι τη Βασιλίτσα, όχι μόνο για την ειδυλλιακή διαδρομή ανάμεσα στα λευκά τοπία των πλαγιών της Πίνδου, αλλά και για να σταματήσετε σε μερικά από τα ωραιότερα χωριά της περιοχής, που βρίσκονται πολύ κοντά στο χιονοδρομικό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη Σμίξη, το Δίστρατο (στο οποίο αξίζει να κάνετε μια μεσημεριανή στάση για να δοκιμάσετε άγρια πέστροφα), το Πολυνέρι, το Πανόραμα, την Αλατόπετρα, το Λάβδα, τη Σαμαρίνα, τους Φιλιππαίους όπου σύμφωνα με τις διηγήσεις περνούσε τα καλοκαίρια του ο βασιλιάς της Μακεδονίας που έδωσε στο χωριό το όνομά του, τα Αναβρυτά, τους Μαυραναίους, τον Ζιάκα με το ομώνυμο πανέμορφο γεφύρι του, το Κοσμάτι, το Τρίκωμο και το Δοτσικό.

Χιονισμένο τοπίο Γρεβενά

Διαβάστε ακόμαΜετέωρα: Το απόκοσμο τοπίο τους θα σας μεταφέρει σε άλλη εποχή!

Η Κρανιά στα Γρεβενά απλώνεται μέσα στο πράσινο

Τα Χωριά

Τριγυρίζοντας στον νομό θα βρείτε πολλά χωριά, με κάποια από αυτά να είναι ιδιαίτερης ομορφιάς. Τα Βλαχοχώρια, στις πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου, «κρύβουν» ξεχωριστές ομορφιές, με τη Σαμαρίνα που βρίσκεται στα ορεινότερα χωριά της Ελλάδας, σε υψόμετρο 1350 με 1650 μέτρων, τη Σμίξη κοντά στο χιονοδρομικό της Βασιλίτσας, την Αβδέλλα, απ’ όπου κατάγονται οι πρώτοι Έλληνες κινηματογραφιστές (αδελφοί Μανάκη) κ.ά.

Κοντά στη Σαμαρίνα Γρεβενά
Κοντά στη Σαμαρίνα

Εκτός από τα Βλαχοχώρια, υπάρχουν και τα Κουπατσιοχώρια (από το τουρκικό κουπάτς, που σημαίνει δρυς), όπως το Σπήλαιο, που είναι επίσης ένα χωριό με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, στους πρόποδες του όρους Σταυρός, ο Ζιάκας με θέα στον Όρλιακα και ιδιαίτερο τοπίο, το Περιβολάκι, το Πανόραμα και όλα τα τα χωριά στα νοτιοδυτικά της πόλης, κυρίως γύρω από το βουνό Όρλιακας.

Τα χωριά του νομού φυσικά δεν σταματούν εδώ, αλλά η λίστα είναι μεγάλη και το μόνο που σας μένει είναι να βάλετε πρώτη και να τα ανακαλύψετε. Σε αυτά θα συναντήσετε και πλήθος από γεφύρια, που χτίστηκαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας και συμβάλλουν σημαντικά στην ομορφιά του τοπίου.

Άνω Πορόια Σερρών: Το χωριό ανάμεσα στη λίμνη και στο βουνό που αποκαλούσαν «Μικρή Κωνσταντινούπολη» αλλά και υπέροχες κοντινές εκδρομές

χωριά Γρεβενών

Γρεβενά: Η Κρανιά μάς υποδέχεται με τον πιο όμορφο ξενώνα – Μέσα στα πεύκα σε ένα ξεχωριστό τοπίο!

Λίμνες Φλέγκα

Στο όρος Μαυροβούνι και σε υψόμετρο 1.960 και 1.940 μέτρων, οι λίμνες Φλέγκα αποτελούν σημαντικό αξιοθέατο του νομού για τους φυσιοδίφες. Οι λίμνες εκτείνονται σε αλπικό τοπίο, επικοινωνούν μεταξύ τους και φιλοξενούν βατράχους και αλπικούς τρίτωνες που είναι και προστατευόμενο είδος, αποτελώντας ένα ιδιαίτερης σημασίας μέρος των Γρεβενών.

Μανιταροπεριπέτειες…

Το μανιτάρι δεν γίνεται να λείπει από ένα ταξίδι στα Γρεβενά, την «πρωτεύουσα των μανιταριών», αφού αποτελεί μέρος της τοπικής παράδοσης και της ιστορίας, αλλά και έμβλημα-σύμβολο της πόλης. Θα το βρείτε να κοσμεί πάρκα, πλατείες και κόμβους, ενώ στους πρόποδες της Πίνδου, στα πυκνά δάση της περιοχής και στις όχθες των ποταμών του νομού, μπορεί να βρει κάποιος περισσότερα από χίλια είδη άγριων μανιταριών, με αρκετά να θεωρούνται σπάνια και στην Ευρώπη. Η περιοχή με τα περισσότερα μανιτάρια εμπορικού ενδιαφέροντος είναι η περιοχή του Βοΐου, βόρεια του νομού, ενώ η μεγαλύτερη ποικιλία συναντάται στην ανατολική πλευρά του Όρλιακα, στη Βάλια Κάλντα και στις Μπάλτσες. Διαβάστε ακόμα:Ορεινή Ελλάδα: Τα top 6 χωριά μέσα στο πράσινο και πού να μείνετε μετά το lockdown – Ο Τάσος Δούσης προτείνει ξενοδοχεία με βαθμολογία πάνω από 9!

Αν σας ενδιαφέρει η ανακάλυψη του τοπικού αυτού πλούτου, μπορείτε να συμμετάσχετε σε διάφορες εκδρομές που διοργανώνονται από τουριστικά γραφεία, με το μανιτάρι πρωταγωνιστή και να το γνωρίσετε από κοντά, πάντα με τη βοήθεια των ειδικών. Κι αφού το ανακαλύψετε, έπειτα μπορείτε να το δοκιμάσετε σε διάφορες τοπικές συνταγές, από μανιταρόσουπα και μανιταρόπιτα, μέχρι μανιταρομαγειρίτσα, τουρσί, λικέρ και γλυκό του κουταλιού. Στα 40’ λεπτά από τα Γρεβενά, στο χωριό Λάβδα, θα βρείτε και το Μουσείο Μανιταριών, όπου εκτίθενται όλα τα μανιτάρια της περιοχής και παρουσιάζονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Το γλυπτό με τα χέρια που κρατούν μανιτάρια στην είσοδο της πόλης
Το γλυπτό με τα χέρια που κρατούν μανιτάρια στην είσοδο της πόλης

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς

Περίπου στα 15 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών, στην περιοχή Μηλιά, μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και να πάρετε μια… προϊστορική μυρωδιά από αρκούδες, ρινόκερους, μαστόδοντες, μαχαιρόδοντες και άλλα ζώα της προϊστορίας. Στη Μηλιά Γρεβενών, μάλιστα, έχουν βρεθεί οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο.

Για την ακρίβεια, ο προϊστορικός κάτοικος της περιοχής που έκανε διάσημα τα Γρεβενά στα πέρατα του κόσμου πριν από κάποια χρόνια κατακτώντας επάξια μια θέση στο Ρεκόρ Γκίνες, δεν ήταν μαμούθ, αλλά μαστόδοντας –ένας «απόγονος» των μαμούθ, νεότερός τους κατά μερικές χιλιάδες χρόνια. Οι χαυλιόδοντές του, πάντως, αγγίζουν σε μήκος τα πέντε μέτρα, και φυλάσσονται μαζί με άλλα ενδιαφέροντα παλαιοντολογικά ευρήματα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ