Παρθενώνας, Ακρόπολη

Σε νέο δημοσίευμα του διάσημου βρετανικού μέσου, Guardian γίνεται λόγος για την επιστροφή των μαρμάρων και των γλυπτών του Παρθενώνα. Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την επέτειο των 11 χρόνω λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης ο Guardian αναφέρει χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα ότι «χτίστηκε για να φιλοξενήσει το μοναδικό πράγμα για το οποίο συμφωνούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις: την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο».

Η θέση της Ελλάδας

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία τόνισε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι η Αθήνα ζητά συστηματικά από τον Σεπτέμβριο του 2003 -όταν ξεκίνησε η κατασκευή του Μουσείου της Ακρόπολης- την επιστροφή των Γλυπτών διότι αποτελούν «προϊόν κλοπής».

«Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση -όπως και κάθε ελληνική κυβέρνηση- δεν πρόκειται να σταματήσει να διεκδικεί τα κλεμμένα Γλυπτά, τα οποία το Βρετανικό Μουσείο, ενάντια σε κάθε ηθική αρχή, συνεχίζει να κρατά παράνομα», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Ακρόπολη φωτισμένη

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στο διαχρονικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι η Αθήνα δεν διέθετε κάποιον αξιοπρεπή χώρο για να εκθέσει τα Γλυπτά, καθώς και στο γεγονός ότι η στάση του Βρετανικού Μουσείου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την άποψη της βρετανικής κοινής γνώμης.

Βάσει δημοσκοπήσεων, οι Βρετανοί έχουν εκφραστεί υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Είναι λυπηρό ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία του κόσμου να διοικείται ακόμα από απαρχαιωμένες, αποικιοκρατικές απόψεις», τόνισε η κ. Μενδώνη.

Η πλευρά της Βρετανίας

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χαρτγουίγκ Φίσερ, έχει χαρακτηρίσει από την πλευρά του την απομάκρυνση των Γλυπτών από την Ελλάδα ως «δημιουργική πράξη».

Ο Guardian παρατηρεί εξάλλου πως, όσοι επιθυμούν την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα, θεωρούν ότι η αίθουσα στο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί το τέλειο αντίδοτο στη σκοτεινή αίθουσα όπου φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, παρά την αγάπη του για την Αρχαία Ελλάδα, τάσσεται υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο, υποστηρίζοντας ότι «διασώθηκαν, ορθώς, από τον Έλγιν».

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ