Σίγουρα αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες του κόσμου όχι μόνο για την εικόνα της αλλά για το πώς δημιουργήθηκε. Η γυάλινη παραλία, γνωστή ως Glass Beach έχει μια ιδιαίτερη ιστορία καθώς ξεκίνησε ως… χωματερή!

Η γυάλινη παραλία της Καλιφόρνιας

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι κάτοικοι της περιοχής που βρίσκεται η παραλία στην Καλιφόρνια συνήθιζαν να πετούν τόνους απορριμάτων στο συγκεκριμένο σημείο μετατρέποντάς την κυριολεκτικά σε χωματερή. Μπουκάλια, σακούλες, συσκευές ακόμη και παλιά αυτοκίνητα είχαν αφήσει στο σημείο. Μάλιστα συχνά έβαζαν και φωτιές για να μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων.

Το νησί των σφουγγαράδων με τους κρυφούς θησαυρούς

Μετά από απόφαση των Αρχών και παρέμβαση του Συμβουλίου Ποιότητας Υδατοπρομήθειας στη δεκαετία του 1960 και συγκεκριμένα το 1967, οι κάτοικοι σταμάτησαν να πετούν σκουπίδια και ακολούθησε ένα πρόγραμμα καθαρισμού μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων κατά τη διάρκεια πολλών ετών. Σκοπός ήταν να καθαριστεί όλο η έστω το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας. Τότε άρχισε το υπέροχο έργο της η φύση χαρίζοντας ένα μαγικό αποτέλεσμα.

glassbeach3

Τα κύματα με τα χρόνια άρχισαν να καθαρίζουν μεγάλο μέρος της παραλίας ενώ ταυτόχρονα το συνεχές χτύπημα των κυμάτων στα γυαλιά δημιούργησε το μοναδικό αυτό αποτέλεσμα, την «Γυάλινη παραλία!». Τα γυαλιά και τα διάφορα κεραμικά χτυπιόνταν μεταξύ τους και δημιουργούσαν πολύ μικρά κομματάκια με τον καιρό. Έτσι μοιάζουν όλα με πολύχρωμα πετραδάκια.

glassbeach6

Τι κι αν κάποτε η η παραλία του Fort Bragg στην Καλιφόρνια αποτελούσε έναν σκουπιδότοπο, η φύση κατάφερε να μετατρέψει τους τόνους από πεταμένα γυάλινα μπουκάλια μπύρας, τα εκατοντάδες φανάρια αυτοκινήτων και άλλα αντικείμενα σε έναν πόλο έλξης δεκάδων χιλιάδων τουριστών ετησίως. Παράλληλα στο ίδιο σημείο δημιουργήθηκαν δύο ακόμη παρόμοιες με αυτή παραλίες.

Το μεσαιωνικό γούστο της Ισπανίας και το σπίτι των κοχυλιών

Μάλιστα πολλοί τουρίστες θέλουν να πάρουν ένα αναμνηστικό από την παραλία, μερικά κομματάκι γυαλί, κάτι τέτοιο απαγορεύεται. Το παράξενο αυτό αξιοθέατο και η ιστορία του έχει κατατάξει μάλιστα την «Γυάλινη παραλία» σε μια από τις εντυπωσιακές παραλίες του κόσμου.

glassbeach4

Το σημείο είναι προσβάσιμο με τα πόδια ανεβαίνοντας μερικά βραχάκια. Παρόμοιες παραλίες υπάρχουν και σε άλλες παραλίες του κόσμου όπως στη Χαβάη.

Πηγή: newsbeast.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ