Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
36.5 C
Athens
ΑρχικήTravelΗ άλλη πλευρά της Ηπείρου που πρέπει να ανακαλύψεις!

Η άλλη πλευρά της Ηπείρου που πρέπει να ανακαλύψεις!

Με την Ιόνια οδό να φέρνει ακόµα πιο κοντά µας την Ήπειρο , βρίσκουµε την καλύτερη αφορµή για εξορµήσεις παντός καιρού και σας προτείνουµε το top 5 που κάθε ταξιδιώτης πρέπει να εξερευνήσει σε όλη την Περιφέρεια!

Νομός Ιωάννινων

1. Το µοναδικό νησί λίµνης
Το µοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη κατοικηµένο νησί σε λίµνη εντοπίζεται στην Παµβώτιδα και είναι επίσης το µόνο στον κόσµο χωρίς ονοµασία.

- Advertisement -
Το νησάκι της Παμβώτιδας


2. Η αρχαία Δωδώνη
Από τους σηµαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας µε το περίφηµο µαντείο, συνεχίζει να υποβάλλει τον επισκέπτη µε πλήθος µνηµείων εκ των οποίων ξεχωρίζει φυσικά το αρχαίο θέατρο.

3. Το Ζαγόρι
Φωλιασµένα στην οροσειρά της Πίνδου 46 γραφικά χωριά, ενταγµένα σε ένα περιβάλλον που έχει ευλογήσει η φύση, συνθέτουν ένα συναρπαστικό σκηνικό.

Σοκάκι, Τσεπέλοβο
Το όμορφο Τσεπέλοβο, από τα πιο γνωστά χωριά του Ζαγορίου


4. Οι πολιτιστικές περιπλανήσεις
Με τα µουσεία να συναγωνίζονται το ένα το άλλο, αλλά και τα αποµεινάρια του παρελθόντος του, όλος ο νοµός είναι «διάστικτος» από πολιτιστικά «διαµάντια».


5. Ο εναλλακτικός τουρισµός
Από trekking στον Βίκο µέχρι πεζοπορία στο Ζαγόρι, από κωπηλασία στη λίµνη µέχρι σκι στο Ανήλιο και από αναρρίχηση στην Τύµφη µέχρι ράφτινγκ στον Βοϊδοµάτη, οι λάτρεις αυτών των δραστηριοτήτων θα βρουν αυτό που τους ταιριάζει

Εναλλακτικος τουρισμός 'Ηπειρος

7 top ειδυλλιακοί προορισμοί στην Ελλάδα για τις πρώτες αποδράσεις μετά το lockdown – Εκδρομή στο άμεσο μέλλον!

Νομός Άρτας


1. Το Γεφύρι της Άρτας
Σήµα κατατεθέν στην είσοδο της πόλης η λιθόκτιστη γέφυρα, που ανάγεται στον 17ο αιώνα, ενώνει τις δύο όχθες του ποταµού Άραχθου και είναι διάσηµη για τη µοναδική αρχιτεκτονική της.

Το γεφύρι της Αρτας

2.Το τείχος της αρχαίας Αµβρακίας και το κάστρο της Άρτας
Με ιστορία από τον 6ο αιώνα π.Χ. το τείχος της αρχαίας Αµβρακίας –τµήµατά του έχουν αποκαλυφθεί σε όλη την πόλη– κερδίζει τον επισκέπτη. Τα πιο εντυπωσιακά είναι εκείνα πάνω στα οποία χτίστηκε από τους Κοµνηνούς ένα από τα πιο όµορφα κάστρα της Ελλάδας.


3. Οι βυζαντινές εκκλησίες
Με σηµαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου, η Άρτα κρύβει στους θησαυρούς της ανεκτίµητα αρχιτεκτονικά «κειµήλια».

Βυζαντινή εκκλησία Άρτα

4. Τα Αθαµανικά όρη
Γνωστά και ως Τζουµέρκα πρωταγωνιστούν µε τον επιβλητικό τους όγκο σε όλο τον νοµό και συνθέτουν µια παρθένα και σχετικά ανεξερεύνητη περιοχή µε ειδυλλιακά τοπία, ορµητικά ποτάµια, καταρράκτες, κατάφυτα φαράγγια και παραδοσιακά χωριά.

Τζουμέρκα καταρράκτες

Τζουμέρκα: Γνωρίζουμε τον τόπο & μένουμε στο εντυπωσιακό σαλέ που είναι ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης!

5. Τα χωριά
Κάντε το δικό σας οδοιπορικό στα χωριά του νοµού και αφεθείτε στη µαγεία του φυσικού κάλλους! Ακολουθήστε εντυπωσιακές διαδροµές που θα σας αφήσουν άφωνους από την οµορφιά και γνωρίστε τα εκ των έσω.

Ταξιδεύουμε και σας αποκαλύπτουμε 6 άγνωστα, μαγευτικά χωριά της Ηπείρου! (video)

Νομός Πρεβέζης


1. Η αρχαία Νικόπολη
Χτίστηκε µετά τη νίκη του πρώτου αυτοκράτορα της Ρώµης, του Οκταβιανού Αύγουστου, στη Ναυµαχία του Ακτίου κατά του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας το 31 π.Χ. κοντά στη Πρέβεζα και είναι η µεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας.

Αρχαία Νικόπολη τείχη


2. Η Πρέβεζα
Η πρωτεύουσα και λιµάνι του νοµού κρατάει το δικό της µερίδιο στο τουριστικό ενδιαφέρον µε νησιώτικο ύφος και ανόθευτο χαρακτήρα. Το παραδοσιακό της «χρώµα» και οι παραλίες της, όλες µέσα στο πράσινο, ικανοποιούν κάθε επισκέπτη!

Πρέβεζα

3. Η Πάργα
Από τους πιο ωραίους –και παρόλη τη δηµοφιλία του ακόµα γραφικούς– καλοκαιρινούς προορισµούς της Ελλάδας, η Πάργα παραπέµπει αναπόφευκτα σε Επτάνησα χάρη στη νησιώτικη αρχιτεκτονική της, τη θέση της µπροστά στη θάλασσα, καθώς απλώνεται αµφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου και κάτω από το κάστρο, και τα στενά σοκάκια της.

Πάργα

4. Η θάλασσα
Μιας και «βρέχεται» από το Ιόνιο και η Πρέβεζα διαθέτει και πολύ καλές παραλίες και µάλιστα για όλα τα γούστα.


5. Η γαστρονοµία
Ολόφρεσκα ψάρια που µυρίζουν θάλασσα, πεντανόστιµες γαρίδες Αµβρακικού σε πολλές παραλλαγές και ένα σωρό ακόµα λιχουδιές συστήνουν το πιο νόστιµο πρόσωπο της πόλης, που δύσκολα µπορεί κανείς να ξεχάσει.

Μετέωρα: Ταξίδι στο μέρος όπου… αγγίζεις τον ουρανό!

Νομός Θεσπρωτίας


1. Το Σούλι
Η πιο ιστορική περιοχή της κεντρικής Ηπείρου ανάµεσα σε ψηλά και άγρια βουνά και χαρακτηρισµένη από την ηρωική αντίσταση των κατοίκων της ενάντια στον τουρκικό ζυγό.

2. Τα Σύβοτα
Από τα κορυφαία τουριστικά θέρετρα όλης της Ελλάδας δεν µπορούν παρά να µαγέψουν τον ταξιδιώτη µε τις σµαραγδένιες παραλίες τους και τις χρυσαφένιες ακρογιαλιές.

Σύβοτα

3. Η Παραµυθιά
Low profile προορισµός, αυτή η κωµόπολη «τοποθετηµένη» αµφιθεατρικά σε υψόµετρο 750 µ. είναι ένας παραδοσιακός οικισµός που ενθουσιάζει τον επισκέπτη µε αµέτρητες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισµού.

4. Ο Αχέροντας και οι πεζοπορικές διαδροµές
Διασχίζει την κοιλάδα που σχηµατίζεται από τους ορεινούς όγκους της δυτικής Ηπείρου, εισέρχεται σε ένα στενό φαράγγι ανάµεσα στα βουνά της Παραµυθιάς και του Σουλίου και χαρίζει στον επισκέπτη ένα τοπίο ιδιαίτερου κάλλους στο οποίο µπορεί να µυηθεί µέσα από πολλές διαδροµές. Γλυκή: Το ιστορικό χωριό του Σουλίου στις όχθες του Αχέροντα με τις πηγές, τα τρεχούμενα νερά και τα υπεραιωνόβια δέντρα του

ποταμός Αχέροντας

5. Οι παραλίες
Μπορεί το µεγαλύτερο τµήµα της να είναι ορεινό, ωστόσο τα 60 χλµ. δαντελωτών ακτών της Θεσπρωτίας κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις µε τα εξωτικά γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου να µας καλούν για ένα αξέχαστο καλοκαίρι!

Παραμυθένια Ήπειρος: Τρεις στάσεις που πρέπει να κάνετε! (photos)

Μια πολιτιστική διαδρομή που ενώνει την Ήπειρο


Ο πολιτισµός συναντά τον τουρισµό σε µια µοναδική διαδροµή στα αρχαία θέατρ

Μια σπουδαία πολιτιστική διαδροµή ετοιµάζεται να δώσει νέα ώθηση στον τουρισµό και να προβάλλει την Ήπειρο ως έναν branded προορισµό µέσα από ένα ταξίδι στα αρχαία θέατρα της περιοχής.
Η διαδροµή αυτή, επιδιώκει να τα αναδείξει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την προστασία τους, δηµιουργώντας ένα πρωτοποριακό πρόγραµµα που φιλοδοξεί να αποτελέσει το παράδειγµα για αντίστοιχες δράσεις σε όλη τη χώρα.

Γρεβενά: Η Κρανιά μάς υποδέχεται με τον πιο όμορφο ξενώνα – Μέσα στα πεύκα σε ένα ξεχωριστό τοπίο!

Μια διαδροµή, πέντε θέατρα, αµέτρητοι αρχαιολογικοί χώροι!

Η «Πολιτιστική Διαδροµή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» εφαρμόζεται σε πέντε χώρους θέασης και ακρόασης µε µακραίωνη πορεία: Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Αµβρακία και Γίτανα. Αυτοί έχουν ήδη διασυνδεθεί µεταξύ τους δηµιουργώντας ένα οδοιπορικό το οποίο µε µια σειρά έργων (οδικών, υποδοµής, τεχνολογικών εφαρµογών κ.ά.) θα ολοκληρωθεί το 2023.

Ο στόχος της ιδιαίτερα φιλόδοξης αυτής πρωτοβουλίας είναι διττός. Αφενός να αναδειχθούν άγνωστα σε πολλούς µνηµεία, τα οποία θα «διανθίσουν» σταδιακά τον κορµό των 5 αρχαίων θεάτρων και θα αυξήσουν την ίδια στιγµή τον αριθµό των επισκεπτών, προσελκύοντας µάλιστα και ένα υψηλού επιπέδου κοινό όπως αρχαιολόγους, ιστορικούς, αρχιτέκτονες, θεατρολόγους, σκηνοθέτες και ηθοποιούς.

Αφετέρου να µεταµορφωθεί η Ήπειρος σε ένα τουριστικό «φαινόµενο», το οποίο θα προσφέρει στον ταξιδιώτη µια συνολική εµπειρία που µέσω ενός προγράµµατος ανάπτυξης και ενός τοπικού συµφώνου ποιότητας ανάµεσα σε δηµόσιο τοµέα και ιδιωτικούς φορείς θα συνδέει τις παραγωγικές δυνάµεις µε τα αξιοθέατά της.

Αρχαία Νικόπολη

Πρότυπο η Ήπειρος!

Η επιλογή της Περιφέρειας Ηπείρου παρουσιάζει επίσης µεγάλο ενδιαφέρον καθώς, παρόλο που δεν εντάσσεται στις αµιγώς τουριστικές τοποθεσίες της χώρας µας, διαθέτει σηµαντικά µνηµεία! Συµβαδίζοντας, λοιπόν, µε τις τελευταίες διεθνείς τάσεις, που ενθαρρύνουν τη δηµιουργία εξειδικευµένων επώνυµων προγραµµάτων µε µορφή διαδροµών ή δικτύων, ξεκινά ήδη από φέτος να βάζει τις υποδοµές για να ανανεώσει το προφίλ της και να µας εισάγει σε ένα νέο είδος πολιτιστικού τουρισµού.

Τζουμέρκα: Ταξίδι στις ελληνικές… Άλπεις! (φωτο & video

Fast info

• Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται ένα πρόγραµµα για τη συνολική διαχείριση αρχαίων µνηµείων.
• Ως εξειδικευµένο τουριστικό προϊόν η πολιτιστική διαδροµή προϋποθέτει οργάνωση και τοποθέτηση στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
• Το τουριστικό πακέτο της διαδροµής (µετακινήσεις, διαµονή, εστίαση κ.ά) θα αναλαµβάνουν ταξιδιωτικά πρακτορεία και το πρώτο, µάλιστα, έχει αρχίσει ήδη να εφαρµόζει το πρόγραµµα.
• Θα υπάρχει πραγµατική δικτύωση µε tour operators του εξωτερικού.
• Στους διασυνδεδεµένους αρχαιολογικούς χώρους οι επισκέπτες θα «ξεναγούνται» µε µια πληθώρα ψηφιακών υπηρεσιών που αναπτύσσονται.
• Μετά την ολοκλήρωση, η διαχείριση θα περάσει σε έναν ενιαίο φορέα, την Ήπειρος Α.Ε., οποίος θα διασφαλίσει τη διαρκή εξέλιξή του.

Ήπειρος: Μυθικές λίμνες, εντυπωσιακά φαράγγια, ποτάμια και καταρράκτες, τοπία σαν βγαλμένα από παραμύθι

Η Ήπειρος δεν έχει μόνο γραφικά χωριά και τοξωτά γεφύρια αλλά είναι γεμάτη φυσικές ομορφιές που την κατατάσσουν στις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας. Εδώ συγκεντρώσαμε 6 από αυτές τις φυσικές ομορφιές που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, και αντίστοιχα βίντεο για να “ταξιδέψετε” στα εντυπωσιακά αυτά μέρη!

ΜΥΘΙΚΕΣ (ΔΡΑΚΟ)ΛΙΜΝΕΣ, ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ, ΠΟΤΑΜΙΑ ΜΕ ΝΕΡΟ ΤΟΣΟ ΚΑΘΑΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΙΕΙΣ, ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ… ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΑΝ ΒΓΑΛΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ!

Το φαράγγι του Βίκου

Το δυνατό(τερο) χαρτί της περιοχής, το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου –αμφισβητείται αυτός ο τίτλος, στις καρδιές μας και στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες όμως ισχύει, οπότε θα τον χρησιμοποιούμε όσο θέλουμε. 

Για να το εκτιμήσετε στο μεγαλείο του, πριν ξεκινήσετε να περπατάτε μία από τις φαντασμαγορικές διαδρομές που το διασχίζουν, προτείνουμε να το χαζέψετε πρώτα από ψηλά, από το παρατηρητήριο στη θέση Οξιά: Ένα φυσικό μπαλκόνι ενάμισι χιλιόμετρο πάνω από το μεγαλειώδες χάος του φαραγγιού, που απλώνεται «κάθετα» από κάτω σας, προκαλώντας ίλιγγο και κόβοντας την ανάσα. Εδώ θα φτάσετε οδηγώντας περί τα δέκα-δεκαπέντε λεπτά από το Μονοδέντρι, περνώντας μέσα από το επίσης φαντασμαγορικό Πέτρινο Δάσος και αφήνοντας το αυτοκίνητο εκεί που τελειώνει ο δρόμος, για να διανύσετε τα τελευταία 100 μέτρα ως το παρατηρητήριο με τα πόδια.

Εδώ δείτε γιατί το Φαράγγι Βίκου αποκαλείται το ελληνικό «Γκραν Κάνυον» και έχει μπει στο Ρεκόρ Γκίνες!

Ο Βοϊδομάτης που διασχίζει το φαράγγι του Βίκου

Το πρώτο από τα πράγματα που θα ακούσετε να λέγονται για τον Βοϊδομάτη, είναι πως πρόκειται για ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης –το νερό του είναι τόσο κρυστάλλινο, που οι μελέτες λένε ότι μπορείς να το πιείς. Η πραγματική μαγεία, όμως, βρίσκεται στην απόχρωσή τους, η οποία σε πολλά σημεία θυμίζει την κινηματογραφική Γαλάζια Λίμνη: Έχει αυτό το εξωτικό σμαραγδένιο χρώμα, που αυτή την εποχή αναδεικνύουν σε ακόμα εντυπωσιακότερο τα χρυσοκόκκινα δάση που το κορνιζάρουν.

Μέχρι την άνοιξη που θα έχει αρκετό νερό για ένα αξιοπρεπές rafting, τον απολαμβάνουμε περπατώντας στις όχθες του –πολλές από τις διαδρομές που διασχίζουν το φαράγγι του Βίκου περνούν δίπλα του.

Η Βάλια Κάλντα

Γνωστή επίσημα ως Εθνικός Δρυμός Πίνδου, η «Ζεστή Κοιλάδα» (όπως είναι η μετάφραση του βλάχικου ονόματός της) ενώνει την Ήπειρο με τη Μακεδονία και απλώνεται σε 69.000 στρέμματα μαύρων πεύκων και χρυσοκόκκινων αυτή την εποχή οξιών. Στα highlights της συγκαταλέγονται μαγευτικές τοποθεσίες όπως τα Κόκκινα Πεύκα με την πανοραμική τους θέα στην κοιλάδα, το Αρκουδόρεμα, με τα κρυστάλλινα νερά στην καρδιά του μαύρου δάσους, όπου οι καφέ αρκούδες σουλατσάρουν την άνοιξη όταν ξυπνούν από τον χειμερινό υπνάκο τους και, τέλος, το χωριό Βωβούσα, χτισμένο στις όχθες του Αώου, τον οποίο «στεφανώνει» με ένα πανέμορφο πέτρινο μονότοξο γεφύρι του 18ου αιώνα.

Ο Καταρράκτης στα Τζουμέρκα


Έδωσε το όνομά του στο γλυκύτατο χωριουδάκι δίπλα του, που λέγεται απλά Καταρράκτης. Σε απόσταση δέκα λεπτών οδήγησης έξω από το χωριό, θα συναντήσετε το ξύλινο, ειδικά κατασκευασμένο μονοπάτι που οδηγεί στον υπέροχο καταρράκτη, τα νερά του οποίου πέφτουν ορμητικά από ύψος 110 μέτρων. Περπατώντας εδώ, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το φαντασμαγορικό του θέαμα από κάθε πιθανή γωνία. Επιστρέφοντας, αν βρείτε ανοιχτό το κιόσκι στην αρχή της διαδρομής, πιάστε θέση για καφέ ή μαγειρευτό φαγητό μετά πανοραμικής θέας στα γύρω τοπία.

Κάνουμε επίσης ταξίδι στα Τζουμέρκα και θαυμάζουμε τους παραδοσιακούς οικισμούς ανάμεσα σε φαράγγια και χαράδρες με την άγρια ομορφιά…

Τα σπήλαια του Περάματος και της Ανεμότρυπας

Το μεν σπήλαιο του Περάματος είναι ένα από τα πιο ξακουστά στην Ελλάδα: Λίγα μόνο χιλιόμετρα έξω από τα Γιάννενα, μετρά ενάμιση εκατομμύριο (!) χρόνια ζωής και είναι επισκέψιμο σε μήκος ενάμισι χιλιομέτρου. Το πλαισιώνουν μερικοί από τους πιο εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες που έχετε δει ποτέ.

Το λιγότερο γνωστό σπήλαιο της Ανεμότρυπας βρίσκεται στα Τζουμέρκα, περί τα δέκα λεπτά έξω από τα Πράμαντα, και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες εσωτερικές λίμνες στην Ελλάδα. Το αξιοποιημένο τμήμα του έχει μήκος 250 μέτρα και η διάρκεια της επίσκεψης είναι περίπου 25 λεπτά, αλλά οι εντυπωσιακοί σταλακτιτικοί και σταλαγμιτικοί σχηματισμοί του ενδέχεται να σας κρατήσουν καθηλωμένους για αρκετά περισσότερη ώρα.

Εδώ θα δείτε τα πιο διάσημα σπήλαια σε όλη την Ελλάδα και τη σημασία τους παγκοσμίως!

Και οι περίφημες Δρακολίμνες

Ως «αλπικές λίμνες» θα βρείτε στις εγκυκλοπαίδειες αυτές τις λίμνες με το παραμυθένιο όνομα και το ακόμα πιο παραμυθένιο τοπίο, που φωλιάζουν στις κορυφές… των κορυφών της Πίνδου. Οι Δρακόλιμνες είναι πέντε, με γνωστότερη εκείνη στην κορυφή της Γκαμήλας (αλλιώς Τύμφης) στα 2.497 μέτρα υψόμετρο, και εκείνες στον Σμόλικα, τον Γράμμο, το Μαυροβούνι και το Περιστέρι να συμπληρώνουν την πεντάδα.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,295LikesΚάντε Like
88,188 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ