Φανταστείτε χιλιάδες βράχους με ασύλληπτα σχήματα που κρύβουν μέσα τους κατοικίες, ναούς, μνημεία τεράστιας αξίας, μέχρι και… δωμάτια ξενοδοχείων, και όλο αυτό σε ένα… εξωγήινο τοπίο! Προσθέστε νοσταλγία για αλησμόνητες πατρίδες του ελληνισμού και δυνατό “μείγμα” από ανατολίτικες κουλτούρες… Καλώς ήρθατε στην Καππαδοκία!

kappadokiaΗ Καππαδοκία μπορεί να είναι ξακουστή παγκοσμίως για τις μοναδικές υπόγειες πόλεις της και τους υπόσκαφους ναούς της, όμως στην πραγματικότητα αυτή η άγριας ομορφιάς αλλά και μακραίωνης ιστορίας περιοχή της Μικράς Ασίας έχει πολλά ακόμα… κρυμμένα μυστικά και θέλγητρα για τον ταξιδιώτη. Μην περιμένετε, πάντως, εδώ μεγαλόπρεπα παλάτια και ναούς, δαιδαλώδη παζάρια, κοσμοπολίτικα στέκια, ή τέλος πάντων οτιδήποτε παραπέμπει σε Κωνσταντινούπολη… Η Καππαδοκία είναι ο τόπος όπου η δημιουργικότητα των ανθρώπων κατευθύνθηκε προς άλλα μονοπάτια,… συναντήθηκε με μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία και μια ακόμα πιο ιδιαίτερη γεωμορφολογία και έδωσαν μνημεία και μορφές που δεν θα συναντήσει κανείς πουθενά αλλού στον κόσμο! Αν μπορέσετε να της αφιερώσετε λίγο χρόνο, σίγουρα θα αντιληφθείτε τη… διαφορετική γοητεία των ημι-έρημων υψιπέδων της και θα συνειδητοποιήσετε ότι… εδώ είναι η αυθεντική Ανατολία!

kappadokiaΖωή… κάτω από το έδαφος

Κατ’ αρχάς, δυο λόγια για το… πού πέφτει η Καππαδοκία και την ιστορία της περιοχής είναι εντελώς απαραίτητα για να καταλάβετε περίπου… τι “παίζει” εδώ. Δεν υπάρχει σήμερα επαρχία της Τουρκίας με αυτό το όνομα και η ιστορική Καππαδοκία αντιστοιχεί περίπου στην περιφέρεια της Κεντρικής Ανατολίας, με μεγαλύτερη πόλη την Καισάρεια (Kayseri). Ορίζεται κατά προσέγγιση από το υψίπεδο της Άγκυρας, την οροσειρά του Ταύρου, τα βουνά του Πόντου και τον Ευφράτη ποταμό. Η Καισάρεια βρίσκεται 316 χλμ. οδικώς ΝΑ της Άγκυρας, ενώ αξιόλογες πόλεις είναι ακόμα η Σιβάς (Σεβάστεια), 196 χλμ. ΒΑ της Καισάρειας, και οι Nigde, Aksaray, Nevsehir στα ΝΔ της Καισάρειας. Πάντως, τα περισσότερα ενδιαφέροντα σημεία βρίσκονται στην περιοχή του Nevsehir και σε αποστάσεις όχι πολύ μεγάλες μεταξύ τους – κάτι οπωσδήποτε βασικό για το ταξίδι σας!

kappadokiakappadokiaΠαρότι η περιοχή φαίνεται (και είναι) από τις φτωχές της Τουρκίας –αν εξαιρέσει κανείς, βέβαια, τη σημαντική ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας–, επί χιλιετίες ήταν ένα σπουδαίο και ακμάζον εμπορικό σταυροδρόμι μεταξύ Συρίας, Περσίας, Μεσοποταμίας, Εύξεινου Πόντου και των παραλίων της Μικράς Ασίας. Η στρατηγική θέση της, όμως, προσέλκυε εύκολα επιδρομείς και επίδοξους κατακτητές. Από δω έχουν περάσει Χετταίοι, Φρύγες, Πέρσες, Έλληνες, Αρμένιοι, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Άραβες, Σελτζούκοι, Οθωμανοί – και όλοι έχουν βάλει το λιθαράκι τους στη φυσιογνωμία της περιοχής. Τεράστιο ρόλο έπαιξαν, πάντως, οι διωγμοί των πρώτων Χριστιανών από τους Ρωμαίους αλλά και η σύγκρουση χριστιανισμού και Ισλάμ – από εδώ προκύπτει η τάση των ντόπιων να προσπαθούν να προφυλάξουν τη ζωή τους και τις δραστηριότητές τους… κάτω από το έδαφος, κάτι που μας οδηγεί στα… υπόγεια αριστουργήματα που όλοι σήμερα θαυμάζουμε.

kappadokiaΣκηνικό από παραμύθια

Το πρώτο πράγμα που θα σας εντυπωσιάσει στην Καππαδοκία, είτε ερχόμενοι μέσω Άγκυρας είτε μέσω Καισάρειας, είναι το πραγματικά… εξωγήινο τοπίο! Η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στο μακρινό παρελθόν, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους και τις μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας δημιούργησε με το πέρασμα των χιλιετιών απότομα φαράγγια, ιδιόμορφους βραχώδεις σχηματισμούς, γυμνά βουνά με παράξενα σχήματα… και ακόμα πιο αλλόκοτες δομές, όπως οι περίφημες “νεραϊδο-καμινάδες”! Αυτές είναι μυτεροί “εξογκώματα”, με σχήμα φαλλού ή πυραμίδας, όπου πάνω σε ένα μαλακότερο υλικό (ηφαιστειακή τέφρα) που έχει υποστεί διάβρωση επικάθεται, σαν “καπέλο”, ένα σκληρότερο υλικό (π.χ. βασάλτης). Καθώς η περιοχή είναι κατάσπαρτη από κούφιους βράχους, δεν χρειαζόταν και πολλή φαντασία για να αρχίσουν οι κάτοικοι να εκμεταλλεύονται αυτή την ιδιαιτερότητα του εδάφους, λαξεύοντας και αξιοποιώντας όλο αυτό τον… γεωλογικό πλούτο!

kappadokiaΤο οδοιπορικό μας σε αυτόν τον παράξενο τόπο κάλλιστα θα μπορούσε να ξεκινήσει από το Avanos (ή Άβανος των αρχαίων Ελλήνων), 18 χλμ. ΒΑ του Nevsehir, στην κοιλάδα του “Κόκκινου” ποταμού (Kizilirmak). Στην περιοχή αυτή θα θαυμάσουμε κατ’ αρχάς την υπόγεια πόλη του Ozkonak, η οποία διαθέτει 10 επίπεδα και στις εποχές που χρησιμοποιούνταν μπορούσε να “κρύψει” για ένα χρονικό διάστημα ακόμα και 60.000 ανθρώπους! Διέθετε οινοποιείο, οι είσοδοί της έκλειναν με μεγάλες στρογγυλές πέτρες, ενώ τα συστήματα επικοινωνίας στο εσωτερικό της και εξαερισμού έχουν εντυπωσιάσει τους επιστήμονες. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα εδώ είναι οι θερμές πηγές Bairamhaci και, καθώς κινούμαστε πια προς το χωριό Cavusin, ο βυζαντινός ναός του Αγ. Αγαθαγγέλου και, κυρίως, το… υπαίθριο μουσείο του Zelve. Καταλαβαίνουμε αυτόν τον χαρακτηρισμό όταν βλέπουμε το τεράστιο πλήθος από νεραϊδο-καμινάδες, που κόβουν την ανάσα με την αλλόκοτη μορφή τους. Το χαρακτηριστικό ροζ-λευκό χρώμα του “σώματός” τους διαδέχεται το καφέ από το σκληρό “καπάκι” τους, ενώ το ύψος τους φτάνει και τα 20 μ.! Σίγουρα, δύσκολα θα πιστέψετε πως όλο αυτό το δημιούργησε η φύση, χωρίς καμιά ανθρώπινη παρέμβαση!

kappadokiaΟι ναοί του Goreme

Συνεχίζοντας προς τον νότο, περνάμε από το Cavusin, με την περίφημη Κοιλάδα των Ρόδων και το Κόκκινο Φαράγγι, για να φτάσουμε τελικά, μετά από 11 χλμ. συνολικά, στο ξακουστό Goreme (ελληνικά Κόραμα). Αυτή η κωμόπολη έχει γίνει γνωστή στα πέρατα του κόσμου κυρίως για δύο πράγματα: Πρώτον, γιατί διαθέτει μια απίστευτη συλλογή από… αριστουργήματα λαξευμένα στους βράχους, όπως σκήτες στις οποίες ασκήτευαν μοναχοί, και περιστερώνες (τα περιττώματα των περιστεριών ήταν κρίσιμης σημασίας για να καταστεί γόνιμο το έδαφος σε έναν τόπο με ελάχιστες βροχοπτώσεις). Και δεύτερον, γιατί μέσα στους βράχους διασώζονται μια πλειάδα από εκπληκτικές βυζαντινές εκκλησίες και ναΐσκους, που έχουν ανακηρυχθεί μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πέρα από το… μικρό θαύμα της οικοδόμησής τους μέσα στην πέτρα, έχουν συγκλονιστικές τοιχογραφίες, ενώ καλύπτουν μια περίοδο από τον 7ο έως τον 13ο αιώνα. Χαρακτηριστική είναι, επίσης, η στροφή σε ανεικονικά θέματα κατά την περίοδο της Εικονομαχίας (8ος-9ος αι.) που αποτυπώνεται σε ορισμένες από αυτές. Οι πιο σημαντικές ανάμεσά τους είναι η εκκλησία της Πόρπης (η μεγαλύτερη απ’ όλες), με Παλαιό και Νέο Ναό, και με εντελώς ιδιαίτερη εικονογράφηση σε θεματολογία και τεχνοτροπία, η Εκκλησία του Μήλου, η Εκκλησία του Φιδιού, η Εκκλησία των Σανδάλων, η Σκοτεινή Εκκλησία και η Αγία Βαρβάρα. Πρόκειται για ένα πραγματικά… υποβλητικό προσκύνημα στην πίστη αλλά και την εφευρετικότητα των Καππαδόκων χριστιανών!

kappadokiaΑλησμόνητες πατρίδες

Μόλις 9 χλμ. στα ανατολικά είναι το Urgup, το ελληνικό Προκόπι, και 6 χλμ. νοτιότερα το Mustafapasa, η ελληνική Σινασός. Πέρα από τα φοβερά τοπία με τις “καμινάδες” που θα συναντήσετε και εδώ, στο Urgup αξίζει κανείς να δει το Μαυσωλείο Alti Kapi, τη Βιβλιοθήκη του Tahsin Aga και το τζαμί Karamanoglu. Η πόλη έχει σημαντική τουριστική υποδομή, καθώς και αρκετά μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης. Στη Σινασό εντυπωσιάζουν τα ελληνικά αρχοντικά και εκκλησίες, προκαλώντας έντονα νοσταλγικά συναισθήματα για το μεγαλείο του μικρασιατικού ελληνισμού!

kappadokiaΣτα 24 χλμ. προς τα ΝΔ βρίσκεται το Kaymakli (ελλ. Μαλακοπή). Η υπόγεια πόλη του μας εκστασιάζει για μια ακόμα φορά σε αυτό το οδοιπορικό. Διαρθρώνεται σε 16 επίπεδα (!), ενώ ξεχωρίζουν οι ειδικοί χώροι αποθήκευσης τροφίμων, οι χώροι ταφής, οι μυστικές είσοδοι-έξοδοι. Εξίσου διάσημη και ακόμα μεγαλύτερη είναι η υπόγεια πόλη του Denrikuyu, 11 χλμ. νοτιότερα, με φρεάτια εξαερισμού που φτάνουν και στα 30 μ. βάθος, τεράστιες πέτρες που έκλειναν τις εισόδους της, παγίδες για πιθανούς εισβολείς, οινοποιείο και βυζαντινές εκκλησίες – χτίστηκε για την προφύλαξη των κατοίκων από τους Άραβες! Και να φανταστεί κανείς ότι σε όλη την Καππαδοκία έχουν ανασκαφεί 30 τέτοιες πόλεις, ενώ υπήρχαν πιθανώς και πάνω από 200!

kappadokiaΤέλος, στα 54 χλμ. δυτικά, και αφού περάσουμε από την Κάρβαλη (Guzelyurt), άλλη μια πόλη με έντονη την ανάμνηση της ελληνικής παρουσίας, βρίσκεται η… αποστομωτικής ομορφιάς κοιλάδα Ihlara με τις δεκάδες υπόσκαφες εκκλησίες της και το εντυπωσιακό της φαράγγι!

Το ταξίδι της επιστροφής αποκτά άλλο νόημα, καθώς συλλογιζόμαστε τις απίστευτες εικόνες και εμπειρίες που “συλλέξαμε” από έναν τόπο διαφορετικό, από τη μια απόκοσμο και από την άλλη αρκετά οικείο και φιλόξενο απέναντι στον επισκέπτη, που σου δημιουργεί τη διάθεση να έρθεις και πάλι, για να ανακαλύψεις περισσότερα μυστικά από αυτό το… θαύμα της φύσης και της ιστορίας!

kappadokiaΤι άλλο να κάνετε

Πέρα από το κύριο ταξίδι στην ιστορία, τον πολιτισμό και τη… γεωλογία, υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορείτε να κάνετε, να δείτε και να βιώσετε εδώ.

  • Βόλτα με αερόστατο. Η Καππαδοκία είναι ο ιδανικότερος τόπος για αυτή τη δραστηριότητα, γιατί όλα αυτά που σας εντυπωσίασαν βλέποντάς τα από το έδαφος θα σας καταπλήξουν ακόμα μια φορά βλέποντάς τα από ψηλά! Οι τιμές είναι κάπως τσουχτερές (από €160 το άτομο για tour 1 ώρας, συμπ. μεταφορά από και/προς το χώρο, μειωμένες τιμές για παιδιά), αλλά αξίζει… Από τους πιο έμπειρους “πιλότους” είναι του Goreme Balloons (www.goremeballoons.com) ή του Kapadokya Balloons (www.kapadokyaballoons.com).
  • Πεζοπορία. Το μέρος προσφέρει καταπληκτικές επιλογές για hiking, μεταξύ άλλων στην κοιλάδα με τους χαρακτηριστικούς κόκκινους βράχους μεταξύ Goreme και Cavusin (standard διαδρομή 3,5 χλμ.), στην κοιλάδα των Περιστεριών (μεταξύ Uchisar και Goreme, 5 χλμ.), στην κοιλάδα Ihlara με τον ποταμό Melendiz (διαδρομές 3,5-14 χλμ.). Θα συναντήσετε στις διαδρομές σας εκκλησάκια μέσα στους βράχους με τοιχογραφίες! Για τους λάτρεις των ορεινών διαδρομών, προσφέρονται στην περιοχή τα βουνά Aladaglar και Hasan, όπου διοργανώνονται εκδρομές 2-3 ημερών, με διανυκτέρευση σε σκηνές (από €190 το άτομο, αναλόγως αριθμού συμμετεχόντων, www.goreme.com).
  • Περιστρεφόμενοι δερβίσηδες. Η sema, ο ιερός χορός των δερβίσηδων που γυρνούν γύρω από τον εαυτό τους, είναι μια τεράστια ισλαμική παράδοση, με απίστευτους συμβολισμούς, βασικός δρόμος για την απαλλαγή από το “εγώ” και την πορεία προς την “τελείωση”, σύμφωνα με τη θεολογία των σούφι. Μια εξαίρετη τέτοια “παράσταση” μπορείτε να δείτε εδώ, στο καραβάν σεράι Sarihan του 13ου αι. στο Avanos (επί της ευκαιρίας θα μάθετε και πόσο σημαντικά ήταν αυτά τα κτήρια για τη δημόσια ζωή της περιοχής επί αιώνες). Τιμή: €35 το άτομο (μέσω του www.goreme.com, συμπ. μεταφορά στο σημείο / απαγορεύονται τα παιδιά κάτω των 10 ετών, όπως και η φωτογράφιση). Καθημερινά, 21:00.
  • Αγορές. Υπάρχουν πολλά είδη της λαϊκής τέχνης και της τοπικής παράδοσης από τα οποία αξίζει να πάρετε κάτι μαζί σας φεύγοντας σαν αναμνηστικό. Η Καππαδοκία έχει μεγάλη παράδοση στην ταπητουργία και εξαίρετα χειροποίητα κομμάτια θα δείτε, μεταξύ άλλων, στο Indigo gallery στο Uchisar (Yukari Mah. Eski Goreme Cad. No: 33 Uchisar Kasabasi, tel. +90 384 2192777, www.indigogallery.com.tr). Φυσικά, ένα χαλί δεν είναι κάτι που μπορείτε να μεταφέρετε εύκολα, αλλά επιλέξτε ένα θαυμάσιο μικρό κιλίμι. Στο Goreme, όπως και στα άλλα τουριστικά μέρη της Καππαδοκίας, υπάρχουν πολλά μικρά μαγαζιά όπου θα βρείτε εξαίσια κεραμικά, ενώ στο Soganli θα ψωνίσετε μια χειροποίητη ξύλινη κούκλα – είναι κορυφαίες!
  • Γεύσεις. Η Καππαδοκία έχει πολύ ενδιαφέρουσα γαστρονομική παράδοση, που διαφοροποιείται αρκετά από ό,τι γνωρίζουμε για την Κων/πολη. Τοπικά πιάτα είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής: menemen (κάτι σαν τον δικό μας καγιανά, αυγά με ντομάτα και πιπεριά), guvec (σαν το δικό μας γιουβέτσι, αλλά εδώ μπορεί να έχει επίσης μελιτζάνες ή μανιτάρια), manti (τα τουρκικά ραβιόλια), gozleme (πιτούλες με γέμιση διαφόρων ειδών, πατάτα, λευκό τυρί, σπανάκι κ.λπ.), testi kebab (κομματάκια κρέας που μαγειρεύονται σε σφραγισμένο πήλινο με λαχανικά), το γνωστό λαχματζούν, που η καππαδοκική εκδοχή του θεωρείται κορυφαία!

kappadokia

kappadokiaΠού να μείνετε

Αν ταξιδέψετε μέχρις εδώ, θα πρέπει να επιδιώξετε να μείνετε σε ένα cave hotel, γιατί μόνο έτσι θα έχετε μια… ολοκληρωμένη εμπειρία Καππαδοκίας. Πρόκειται για ξενοδοχεία που είναι κανονικά χτισμένα μέσα σε βράχο, τιμώντας την παράδοση της περιοχής, αλλά οπωσδήποτε με πολλές ανέσεις και χλιδή που δεν θα περιμένατε σε ένα τέτοιο… περιβάλλον. Μια εξαιρετική περίπτωση είναι το Cappadocia Cave Suites (Gafferli Mah. Ünlü Sokak No:19 Göreme, tel. +90 384 2712800, www.cappadociacavesuites.com), με 36 δωμάτια, η διαμονή στα οποία σίγουρα θα σας δημιουργήσει δέος και έντονη ταύτιση με την ιστορία του τόπου. Είναι πάρα πολύ προσεγμένα, με παραδοσιακά έπιπλα, χαλιά, διακοσμητικά αντικείμενα, ενώ διαθέτει και πολύ καλό εστιατόριο! Από €128.

cappadocia-cave-suites

Cappadocia Cave Suites

Επίσης, το ασυναγώνιστα γραφικό Yunak Evleri (Yunak Mahallesi, Urgup, tel. +90 384 3416920, www.yunak.com). Διαθέτει 40 δωμάτια (εκ των οποίων 15 σουίτες), όλα… σε υπόσκαφους χώρους του 5ου-6ου αιώνα μ.Χ., παραδοσιακά και ταυτόχρονα πολυτελή (μαρμάρινα μπάνια, χειροποίητα κλινοσκεπάσματα, χαλιά και κουρτίνες, μεταλλικά κρεβάτια, αντίκες οθωμανικής περιόδου κ.λπ.). Βγαίνοντας στα μπαλκόνια τους, η θέα στις “νεραϊδο-καμινάδες” του Urgup απλώς κόβει την ανάσα. Το lobby, στα “πόδια” του συγκροτήματος, είναι ελληνικό αρχοντικό του 19ου αιώνα, ενώ προσφέρονται πρωινά και γεύματα με βάση ντόπια υλικά. Από €177.yunak-evleri-kappadokiaYunak Evleri

kappadokiaΠού να φάτε

Μερικές από τις καλύτερες προτάσεις υπάρχουν στο Avanos, από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην περιοχή. Το Bizim Ev (Orta Mah. Baklacı Sok. No 1, Avanos, tel. +90 384 5115525, www.bizimev.com) είναι πολύ προσεγμένο, με πολλούς διαφορετικούς χώρους, ο καθένας με τη δική του προσωπικότητα. Σερβίρει παραδοσιακή τουρκική κουζίνα, kofte, guvec (σε πολλές παραλλαγές), ενώ σπεσιαλιτέ του είναι τα εξαιρετικά kebap, και ιδίως εκείνο που φέρει το όνομα του εστιατορίου. Το Sofra είναι το resto του γνωστού ξενοδοχείου Zelve (Zelve Hotel Yukarı Mah. Çarşı İçi Avanos, tel. +90 384 5116777, 5114524). Είναι επίσης παραδοσιακό, συγκεντρώνει πολλούς ντόπιους, ενώ σπεσιαλιτέ του είναι το testi kebap, σιγομαγειρεμένο… για ώρες σε σφραγισμένο πήλινο σκεύος.

kappadokiaΠώς να πάτε

Ο καλύτερος τρόπος να φτάσετε εδώ είναι αεροπορικώς, με Turkish Airlines, από Αθήνα για το αεροδρόμιο της Καισάρειας (από €276 με επιστροφή, μέσω Κων/πολης) ή, ακόμα καλύτερα, για το αεροδρόμιο του Nevsehir (από €256, μέσω Κων/πολης). Από το Nevsehir είναι κοντά τα πιο ενδιαφέροντα μέρη της Καππαδοκίας, όπου άνετα θα φτάσετε με ένα από τα πυκνά δρομολόγια λεωφορείων. Μια καλή επιλογή, βέβαια, είναι να νοικιάσετε αυτοκίνητο (μεταξύ άλλων στο Argeus Travel, Istiklal Cad. No 47, Urgup, Nevsehir, tel. +90 384 3414688, www.argeus.com.tr), για να ανακαλύψετε μόνοι σας τα… μυστικά της περιοχής και να ακολουθήσετε τους δικούς σας ρυθμούς. Φυσικά, σημαντικά πλεονεκτήματα έχει και η λύση του ταξιδιού με γκρουπ μέσω κάποιου ταξιδιωτικού πρακτορείου. Ιδίως την περίοδο του Πάσχα διοργανώνονται πολλές εκδρομές, σε συνδυασμό συνήθως με Κωνσταντινούπολη. Αν προτιμήσετε αυτό το είδος ταξιδιού, θα δείτε αρκετά αξιοθέατα και σε προσιτές τιμές.

kappadokiaInfo

Νόμισμα: τουρκική λίρα (€1 = 2,73 TRY)

Κωδικός κλήσης: +90

Γλώσσα: τουρκικά

Διαφορά ώρας: ίδια ζώνη ώρας με την Ελλάδα

Ιδανική περίοδoς: Όλον το χρόνο, κυρίως όμως Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και Απρίλιο-Μάιο, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες. Προσέξτε ότι τη νύχτα η θερμοκρασία πέφτει αρκετά.

Πρεσβεία: Αρμόδια είναι η πρεσβεία της χώρας μας στην Άγκυρα (Zia Ur Rahman cad 9-11, Ankara, tel. +90 312 4480647, 448038).

kappadokiakappadokiaΠηγή: Icons Travellers
Κατερίνα Ρίγκου
Κατερίνα Ρίγκου

Editor -in-chief of Best in Τravel Editions/ Editor of www.travelstyle.gr & Icon's Travellers

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ