λίμνη Πινιγούρα Λιβάδι Αράχωβα

Γνωρίζουμε όλοι τον Παρνασσό για την Αράχωβα και το χιονοδρομικό του κέντρο, που προσελκύουν πλήθος κόσμου – τουλάχιστον στην προ κορονοϊού εποχή. Πόσοι όμως ξέρουν ότι ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο δημιουργείται εκεί εποχικά και μετά εξαφανίζεται; Μια αλπική λίμνη στους πρόποδες του βουνού…

- Advertisement -

Η περίφημη λίμνη Πινιγούρα είναι διάσημη για την ομορφιά τους στο Λιβάδι, ένα γραφικό χωριουδάκι κοντά στην Αράχωβα και σημαντικός χειμερινός προορισμός, αλλά άγνωστη στον πολύ κόσμο, αφού είναι εποχική.

Αλπικό σκηνικό στο Λιβάδι όταν η λίμνη Πινιγούρα είναι γεμάτη νερό.

Χωριά Παρνασσού: Εκδρομή σε γνωστά και άγνωστα «διαµάντια» του βουνού…

Η εποχική λίμνη Πινιγούρα στο Λιβάδι

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο υπάρχουν ανά τον κόσμο λίμνες που εμφανίζονται και εξαφανίζονται ανά τις εποχές, που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το πώς πέφτει το φως του ήλιου στα νερά τους, που έχουν περίεργη απόχρωση εξαιτίας οργανισμών ή μετάλλων που εμφανίζονται στα νερά…

Στην πρώτη κατηγορία λοιπόν ανήκει και αυτή η άγνωστη λίμνη Πινιγούρα, που δημιουργεί με την εμφάνισή της ένα αλπικό τοπίο στο Λιβάδι. Η λίμνη σχηματίζεται μόνο υπό ορισμένες συνθήκες, όταν πλημμυρίσουν τα νερά του παραπόταμου Τροιζηνίκου, μετά από έντονες βροχοπτώσεις και το λιώσιμο μεγάλης ποσότητας χιονιού.

Η λίμνη Πινιγούρα εμφανίζεται από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο.

Πού & πότε μπορείτε να την απολαύσετε

Η λίμνη σχηματίζεται στη θέση Βαρκό, ένα μεγάλο λιβάδι στον δρόμο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, περίπου 4 χλμ. μετά τη διασταύρωση Λιβάδι- Αράχωβας, ενώ η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.

Το Λιβάδι βρίσκεται μια ανάσα από τη διάσημη Αράχωβα.

Από τα τέλη του φθινοπώρου μέχρι και την άνοιξη θα δείτε κατά καιρούς να εμφανίζεται η λίμνη Πινιγούρα, πηγή της οποίας είναι τα νερά των βροχών ή του λιωμένου χιονιού. Στα αβαθή νερά της οι επισκέπτες μποιρούν να κάνουν κανό ή καγιάκ, ενώ η καλύτερη εποχή για να την δει κάποιος είναι από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο. Μετά μην την αναζητήσετε γιατί… εξαφανίζεται!

Παρνασσός: Ιστορικός πρώτος χιονιάς χωρίς επισκέπτες στο χιονοδρομικό! (βίντεο)

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στον Παρνασσό και οι εικόνες που καταγράφονται είναι μαγευτικές, καθώς το λευκό έχει καλύψει το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής. Οι επισκέπτες, ωστόσο, άφαντοι!

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσός χιονισμένο άδειο

Ο Παρνασσός είναι υπέροχος χιονισμένος και αυτό φαίνεται μέσα από τις εικόνες που καταγράφηκαν πάνω από το κατάλευκο χιονοδρομικό κέντρο! Ωστόσο φέτος, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, η περιοχή είναι άδεια από επισκέπτες, με τα χιονισμένα τοπία να δείχνουν την αξεπέραστη ομορφιά τους… απάτητα!

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσός χιονισμένα βουνά
Τα χιονισμένα βουνά του Παρνασσού.

Γεμάτος χιόνι ο Παρνασσός, άδειος από επισκέπτες

Οι λάτρεις του χιονιού φέτος κλείστηκαν στα σπίτια τους, όπως και όλος ο κόσμος στην Ελλάδα, οπότε ο Παρνασσός δέχτηκε τον πρώτο του ιστορικό χιονιά χωρίς επισκέπτες. Η κοντινή Αράχωβα, η Αγόριανη, που αποτελεί το απόλυτο αλπικό όνειρο στον Παρνασσό, το γειτονικό Λειβάδι είναι άδεια από κόσμο, αφού καταστήματα και εστίαση παραμένουν κλειστά λόγω πανελλαδικού lockdown.

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσός με αυτοκίνητα
Το Χιονοδρομικό Κέντρο στον Παρνασσό προ κορονοϊού και lockdown εποχής.

10 χιονισμένες πόλεις του κόσμου σχεδόν όλο τον χρόνο – Εκεί που το κρύο… είναι τσουχτερό!

To UpStories πέταξε πάνω από το χιονισμένο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού και κατέγραψε μοναδικές εικόνες, σπάνιες, η αλήθεια είναι και για την εποχή που διανύουμε, λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά και για την περιοχή που πάντα σφύζει από κόσμο!

Απολαύστε το μοναδικό βίντεο:

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ