Η Airbus ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποζημίωση 220 εκατομμυρίων δολαρίων από την Qatar Airways, αφού η αεροπορική εταιρεία απέρριψε δύο αεροσκάφη Airbus A350. Η κίνηση αυτή είναι η πιο πρόσφατη σε μια μακροχρόνια κόντρα μεταξύ των δύο.

Η αξίωση του δικαστηρίου για αποζημίωση ήρθε αφού η Qatar Airways μήνυσε την εταιρεία για 600 εκατομμύρια δολάρια για επιφανειακή φθορά σε περισσότερα από 20 αεροσκάφη A350 που είχαν παραδοθεί προηγουμένως.

Η ουσία της παραγγελίας, σύμφωνα με τον αερομεταφορέα, είναι ότι ο κατασκευαστής πρέπει να απέχει από οτιδήποτε θα «επηρέαζε αρνητικά την ικανότητά του να συμμορφώνεται με οποιαδήποτε δικαστική απόφαση που θα μπορούσε να λάβει η Qatar Airways σε σχέση με την υποτιθέμενη ακύρωση της σύμβασης A321».

Σύμφωνα με τον αερομεταφορέα, η εντολή που εκδόθηκε είναι διαταγή, οπότε αν παραβιαστεί, θα υπάρξουν «βαριές συνέπειες» για την Airbus. Η απόφαση είναι η τελευταία σε μια ολοένα και πιο έντονη σύγκρουση μεταξύ των δύο μερών.

Σε απάντηση στους ισχυρισμούς της Qatar Airways, η Airbus τερμάτισε την παραγγελία του αερομεταφορέα για 50 αεροσκάφη Airbus A321neo τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο, το δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου διέταξε την Airbus να παγώσει την ακύρωση στις 18 Φεβρουαρίου 2022.

Αυτό ακολούθησε την απόφαση του αερομεταφορέα της Μέσης Ανατολής τον Δεκέμβριο να ασκήσει νομική αγωγή κατά της Airbus για την προσάραξη του στόλου της A350. Πέρυσι, η αεροπορική εταιρεία καθήλωσε 21 αεροπλάνα, ισχυριζόμενη ότι η βαφή στην άτρακτο «υποβαθμιζόταν με επιταχυνόμενο ρυθμό» και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμα:  British Airways: Αναστέλει τις πωλήσεις εισιτηρίων για πτήσεις μικρών αποστάσεων από το Χίθροου

Η Airbus απάντησε, κατηγορώντας την αεροπορική εταιρεία για «συνεχιζόμενη εσφαλμένη χαρακτηριστική μη δομική επιφανειακή φθορά».

Qatar Airways απευθείας πτήση για Μύκονο

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, τα ευρήματα που σχετίζονται με την επιφανειακή βαφή έχουν ελεγχθεί διεξοδικά από την ομάδα του και επιβεβαιώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας ότι «δεν έχουν επιπτώσεις στην αξιοπλοΐα» στο A350.

Κατά τη διάρκεια μιας κλήσης για τα κέρδη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Airbus Guillaume Faury δήλωσε ότι η επιχείρηση αναζητούσε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

«Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την εταιρεία, και αυτό είναι ουσιαστικά αυτό που κάνουμε», συνέχισε, «αλλά συνεχίζουμε να προσπαθούμε να διευθετήσουμε το θέμα με πιο ευχάριστο τρόπο».

Η Qatar Airways δήλωσε ότι ήταν «έκπληκτη» από τις παρατηρήσεις. Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι το νομικό προσωπικό της δεν γνώριζε καμία προσπάθεια της Airbus για να διορθώσει το πρόβλημα.

Παρά τη διαφωνία, η Qatar Airways εξακολουθεί να θέλει να επαναφέρει την παραγγελία 50 αεροσκαφών Airbus A321neo που ανακλήθηκε από την Airbus τον Ιανουάριο του 2022.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ