Παλιά αγορά, Βιετνάμ

Υπάρχει μια χώρα που ξεπέρασε κάθε προσδοκία στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, αφού κατάφερε να μην έχει ούτε έναν νεκρό από την πανδημία. Πρόκειται για το Βιετνάμ με 97 εκατ. κατοίκους. Η χώρα που έχει μακρά μεθοριακή γραμμή με την Κίνα και υποδέχεται εκατομμύρια Κινέζων κάθε χρόνο, έχει καταγράψει μόλις 328 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού.

Κορονοϊός: 4 + 1 απαντήσεις για τις διακοπές σας μετά την πανδημία!

Πρόκειται για μια χώρα με χαμηλά έως μεσαία εισοδήματα και λιγότερο προηγμένο εθνικό σύστημα υγείας, καθώς σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα αναλογούν οκτώ γιατροί ανά 10.000 άτομα. Στις 22 Μαρτίου τα κρούσματα της Covid-19 είχαν διπλασιαστεί στο Βιετνάμ και άγγιξαν για πρώτη φορά τριψήφια νούμερα.

Άνθρωποι με μάσκες, Βιετνάμ

Στις αρχές του επόμενου μήνα επιβλήθηκε πανεθνική καραντίνα, αλλά μετά από τρεις εβδομάδες ήρθησαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και έκτοτε πέρασαν πάνω από 40 ημέρες χωρίς να καταγραφούν εγχώρια κρούσματα, ενώ η ζωή επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα με επιχειρήσεις και σχολεία να επαναλειτουργούν.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά, αλλά οι αριθμοί αντιστοιχούν πλήρως στην πραγματικότητα, όπως ο λέει ο λοιμωξιολόγος επικεφαλής της Κλινικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Πόλη Χο Τσι Μινχ, Γκάι Θουέιτις, ο οποίος εργάζεται σ’ ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία που όρισε η κυβέρνηση του Βιετνάμ για την θεραπεία ασθενών της Covid-19.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό οφείλεται σ’ έναν συνδυασμό παραγόντων, από την έγκαιρη ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση για την αναχαίτιση της διασποράς του φονικού κορονοϊού, μέχρι την αυστηρή, συστηματική ιχνηλάτηση των ατόμων που ήλθαν σε επαφή με φορείς ή υπόπτους φορείς, την απομόνωσή τους σε καραντίνα και την αποτελεσματική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.

Τα κορυφαία μέρη του κόσμου που έλειψαν περισσότερο στους ταξιδιώτες κατά την καραντίνα

Οι αρχές του Βιετνάμ ανέλαβαν δράση

Το Βιετνάμ άρχισε να προετοιμάζεται για την πανδημία του νέου κορονοϊού εβδομάδες προτού καταγραφεί το πρώτο κρούσμα στη χώρα και πριν τις 22 Ιανουαρίου, όταν εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ διαπίστωσαν στην Κίνα ότι υπάρχει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, αφού δεν ήθελε να ριψοκινδυνεύσει τίποτε.

Κορονοϊός: Δουλειά αγκαλιά με το λάπτοπ, εκεί που σκάει το κύμα! Το εφαρμόζει το Facebook & η Google στους υπαλλήλους τους!

«Δεν περιμέναμε απλώς τις οδηγίες του ΠΟΥ. Χρησιμοποιήσαμε τα στοιχεία που συλλέξαμε εντός και εκτός της χώρας και αποφασίσαμε να αναλάβουμε έγκαιρη δράση», δήλωσε o Φαμ Κουάνγκ Τάι, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Ελέγχου Λοιμώξεων, του Εθνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Ανόι.

Απολύμανση δρόμου, Βιετνάμ

Έτσι, λίγο μετά την Πρωτοχρονιά, άρχισαν στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Βιετνάμ να υποβάλλονται σε έλεγχο της θερμοκρασίας τους όλοι οι αφιχθέντες από την Ουχάν της Κίνας κι όσοι είχαν πυρετό, έμπαιναν σε καραντίνα υπό διαρκή παρακολούθηση.

Στις 23 Ιανουαρίου διαγνώστηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα: ένας Κινέζος που ζει στο Βιετνάμ και ο πατέρας του, που πήγε να τον επισκεφθεί από την Ουχάν και την επομένη απαγορεύτηκαν όλα τα ταξίδια από και προς την κινεζική μεγαλούπολη. Ο πρωθυπουργός της χώρας κήρυξε τον πόλεμο στον κορονοϊό σε έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος και την 1η Φεβρουαρίου κήρυξε εθνική επιδημία στη χώρα μολονότι είχαν καταγραφεί μόλις έξι κρούσματα στο Βιετνάμ.

10 οικονομικοί & εξωτικοί προορισμοί σε όλο τον κόσμο από 45 ευρώ την ημέρα

Τον Φεβρουάριο το Βιετνάμ άρχισε να επεκτείνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς πέραν της Κίνας και σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία μέχρι που έκλεισε τα σύνορά του σε όλους τους αλλοδαπούς στα τέλη Μαρτίου.

Οι Αρχές πήραν όμως και προληπτικά περιοριστικά μέτρα, επιβάλλοντας π.χ. καραντίνα τριών εβδομάδων σε μια πόλη 10.000 κατοίκων βόρεια του Ανόι κι έκλεισε σχολεία και πανεπιστήμια μέχρι τον Μάιο.

Εξονυχιστική ιχνηλάτηση επαφών

Με την αποφασιστική αυτή δράση των Αρχών μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου τα κρούσματα στο Βιετνάμ είχαν περιοριστεί σε μόλις 16 – περιλαμβανομένου κι ενός μωρού τριών μηνών – και δεν καταγράφηκε κανένα νέο μέχρι το δεύτερο κύμα τον Μάρτιο, που έφεραν στη χώρα Βιετναμέζοι επαναπατρισθέντες από το εξωτερικό.

Δεν θα είναι προϋπόθεση ο εμβολιασμός για τους τουρίστες στην Ελλάδα, λέει το Υπουργείο Τουρισμού

Οι Αρχές προχωρούσαν σε εξονυχιστική ιχνηλάτηση των ατόμων που ήλθαν σε επαφή με φορείς του κορονοϊού και τα έβαζαν σε καραντίνα δύο εβδομάδων σε ειδικά κρατικά κέντρα, ξενοδοχεία ή στρατόπεδα.

Όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υποχρεώνονταν στο μεταξύ να δώσουν στις Αρχές έναν εξαντλητικό κατάλογο των ατόμων με τα οποία συναντήθηκαν το τελευταίο 15ήμερο, ενώ ανακοινώσεις σε εφημερίδες και την τηλεόραση ενημέρωναν το κοινό για τις κινήσεις ενός ασθενούς της Covid-19 καλώντας όσους βρέθηκαν κοντά του να πάνε να εξεταστούν. Πάνω από 15.000 άτομα υποβλήθηκαν σε διαγνωστικές εξετάσεις, ανάμεσά τους και τουλάχιστον 1.000 επαγγελματίες Υγείας.

Ζευγάρι με μάσκες, Βιετνάμ

H κυβέρνηση του Βιετνάμ εξ’ αρχής προχώρησε σε μια αποτελεσματική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την πανδημία του κορονοϊού. Έστησε ειδικούς ιστότοπους, τηλεφωνικές γραμμές και εφαρμογές κινητών για να ενημερώνει για τις τελευταίες οδηγίες, ενώ το υπουργείο Υγείας έστελνε διαρκώς SMS με συστάσεις στους πολίτες.

Βιετνάμ: Οι κορυφαίες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κάποιος!

Παράλληλα κινητοποιήθηκε κι ο κρατικός μηχανισμός προπαγάνδας εφιστώντας την προσοχή της κοινής γνώμης με τηλεβόες, αφίσες, τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου το υπουργείο Υγείας κυκλοφόρησε κι ένα μουσικό βίντεο βάσει ενός τοπικού χιτ για να διδάξει στους πολίτες τα μέτρα σχολαστικής υγιεινής στη διάρκεια της πανδημίας, ένα βίντεο που συγκέντρωσε πάνω από 48 εκατ. επισκέψεις στο YouTube.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ