Nørrebro, Κοπεγχάγη
Δρόμοι στο Nørrebro

Παρά τα κρούσματα- ρεκόρ και τον αυξανόμενο αριθμό νοσηλειών, η Δανία ανακοίνωσε χθεςότι θα άρει όλους τους περιορισμούς στο εσωτερικό της χώρας κατά της Covid-19 την 1η Φεβρουαρίου, κρίνοντας πως η εμβολιαστική κάλυψη είναι επαρκής μπροστά στη μικρότερη σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον.

- Advertisement -

«Αποχαιρετάμε τους περιορισμούς και καλωσορίζουμε τη ζωή που γνωρίζαμε πριν από τον κορονοϊό», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Η μεγάλη αποδοχή του εμβολιαστικού προγράμματος αποδείχθηκε πως είναι αυτό που σκεφτόμασταν: ένα «σούπερ όπλο» και μας έδωσε μια γερή άμυνα εναντίον της νόσου, η οποία συνεχίζει να υφίσταται», επισήμανε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Δανίας.

«Για αυτό ακριβώς η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ο κορονοϊός δεν πρέπει να θεωρείται πλέον ως μια απειλητική για την κοινωνία ασθένεια», συμπλήρωσε.

Από την 1η Φεβρουαρίου αίρονται όλοι οι περιορισμοί, σε εθνικό επίπεδο, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ισχύ, όπως το υγειονομικό πάσο, η χρήση της μάσκας ή το πρόωρο κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων.

Η δανέζικη κυβέρνηση θέλει μονάχα να διατηρήσει, για 4 επιπλέον εβδομάδες, ορισμένους περιορισμούς για την είσοδο στη χώρα, δηλαδή τη διεξαγωγή τεστ και/ή την επιβολή καραντίνας, ανάλογα με το καθεστώς ανοσοποίησης.

Στη Δανία θα «συστήνεται» η αυτοαπομόνωση για 4 ημέρες, στην περίπτωση ενός θετικού τεστ, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Υγείας.

- Advertisement -

Η χρήση της μάσκας και το υγειονομικό πάσο θα συστήνονται για τις επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Με περισσότερα από 46.000 νέα κρούσματα χθες, ο δείκτης μόλυνσης είναι ιδιαίτερα υψηλός στη χώρα. «Όμως, πετύχαμε τον στόχο να διαχωρίσουμε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων με εκείνον των νοσηλειών», τόνισε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόνικε, που εκτιμά πως η επιδημία θα φθάσει σύντομα στην κορύφωσή της.

Σχεδόν το 60% των 5,8 εκατομμυρίων Δανών έχει λάβει μία αναμνηστική δόση, έναν μήνα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχαν ορίσει οι υγειονομικές αρχές, οι οποίες θεωρούν ότι το 80% του πληθυσμού είναι προστατευμένο από τις σοβαρές μορφές της νόσου.

Ο αριθμός των νοσηλειών από την covid συνέχισε να αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες και ξεπέρασε τους 9.000 ασθενείς, όμως οι υγειονομικές αρχές πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το φορτίο.

Γειτονιά Nyhavn, Κοπεγχάγη
Στη γειτονιά Nyhavn

Αντίστοιχα πριν λίγες μέρες και η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει σχεδόν όλους τους περιορισμούς για τον COVID-19

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Micheal Martin ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας πρόκειται να ακυρώσει σχεδόν όλους τους περιορισμούς για τον COVID-19.

«Έχουμε ξεπεράσει την καταιγίδα Omicron», είπε ο Μάρτιν στη σημερινή εθνική τηλεοπτική ομιλία, στην οποία είπε ότι τα ενισχυτικά εμβόλια έχουν «μεταμορφώσει εντελώς» την κατάσταση στη χώρα.

Η Ιρλανδία είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό νέας μόλυνσης από τον COVID-19 στην Ευρώπη μόλις την περασμένη εβδομάδα, αλλά και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αναμνηστικών εμβολιασμών στην Ευρώπη, γεγονός που συνέβαλε στη διατήρηση του αριθμού των σοβαρά ασθενών πολύ κάτω από το προηγούμενο μέγιστο.

Η Ιρλανδία υπήρξε ένα από τα πιο προσεκτικά κράτη της ΕΕ σχετικά με τους κινδύνους του COVID-19, θέτοντας μερικούς από τους πιο μακροχρόνιους περιορισμούς στα ταξίδια και τη φιλοξενία.

Αυστρία: Δίνει τέλος στο lockdown που είχε επιβάλει για τους ανεμβολίαστους πολίτες

Αλλά αφού πέρασε από την καταιγίδα της παραλλαγής Omicron που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων και μετά από συμβουλές από αξιωματούχους δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν θα χρειάζεται πλέον να κλείνουν στις 8 μ.μ., ένας περιορισμός που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του περασμένου έτους όταν χτύπησε το κύμα Omicron ή να ζητήσει από τους πελάτες αποδεικτικά εμβολιασμού.

Τα νυχτερινά κέντρα άνοιξαν τις πόρτες τους για πρώτη φορά μετά από 19 μήνες τον Οκτώβριο και έκλεισαν ξανά έξι εβδομάδες αργότερα.

Η χωρητικότητα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θα επανέλθει επίσης σε πλήρη χωρητικότητα, ανοίγοντας τον δρόμο για πλήρη κόσμο για το πρωτάθλημα ράγκμπι των έξι εθνών του επόμενου μήνα.

Ορισμένα μέτρα, όπως η ανάγκη χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα, θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, είπε ο Μάρτιν.

Η ιρλανδική τουριστική βιομηχανία, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από ένα από τα πιο σκληρά καθεστώτα lockdown στην Ευρώπη, χαιρέτισε την απόφαση.

Ενώ η οικονομία ανέκαμψε γρήγορα πέρυσι, περίπου το ένα τρίτο των εργοδοτών επέλεξαν να αναβάλουν τις πληρωμές φόρων και οι μισθοί ενός στους 12 εργαζομένους εξακολουθούν να υποστηρίζονται από ένα πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων που πρόκειται να λήξει τον Απρίλιο.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ