Ηφαίστεια, Φιόρδ, ελώδεις περιοχές: ο φωτογράφος Κέβιν Κράουτγκαρντερ φωτογραφίζει τον κόσμο με drone. Η Ευρώπη φαίνεται σαν ξένος πλανήτης.

Διασχίζοντας την Ευρώπη μέσα από φωτογραφίες: έκπληξη από ψηλά, από το περιοδικό Spiegel

Εικόνες σαν πίνακες ζωγραφικής

Σκούροι πράσινοι λεκέδες πάνω σε σχεδόν μαύρο έδαφος, μια επιφάνεια σαν μελάνι και στη μέση μια γραμμή. Όταν ο Κέβιν Κράουτγκαρντερ βγαίνει να φωτογραφίσει με το drone του, τότε προκύπτουν εικόνες που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής. “ήθελα να μάθω πώς φαίνεται ο κόσμος από ψηλά”, αναφέρει ο 30χρονος φωτογράφος από το Βούπερταλ της Γερμανίας. Κι έτσι στέλνει τη φωτογραφική του μηχανή 150 μέτρα ψηλά, την φέρνει κάτω και βγάζει φωτογραφίες.

Για τη συλλογή “Το Μακρύ Ταξίδι”, που σαν επαναλαμβανόμενο στοιχείο έχει τα λευκά οχήματα στο δρόμο, διένυσε ο φωτογράφος χιλιάδες χιλιόμετρα διασχίζοντας υπέροχες περιοχές της Ευρώπης. Βρέθηκε στη Νορβηγία, την Ισλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Κέβιν Κράουτγκαρντερ Spiegel drones

Φωτογραφίες με drone: το φεγγάρι, ο Άρης ή η Ισλανδία;

Ο δρόμος τον οδηγούσε κατά μήκος των ακτών, “επειδή με συναρπάζει το παιχνίδι μεταξύ της γης και του νερού”, αναφέρει. Εκεί που συναντιούνται τα στοιχεία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ένα τοπίο που να μοιάζει με αφηρημένη τέχνη. Οι φωτογραφίες του απεικονίζουν συχνά ένα παιχνίδι από μορφές, χρώματα, περιγράμματα κι αντιθέσεις.

Βάθος και μοναξιά

Πάντα τον εξέπληττε η φύση. “Συχνά τα τοπία από ψηλά μοιάζουν τελείως διαφορετικά από αυτό που φανταζόμουν”, λέει ο φωτογράφος. Με τη βοήθεια χαρτών και εικόνων από δορυφόρο μπόρεσε να διαπιστώσει την πορεία ενός δρόμου καθώς και τα χρώματα που κυριαρχούν. “Αλλά μέσω μιας συγκεκριμένης πρόπτωσης φωτός μιας συγκεκριμένης οπτικής γωνίας όλα μπορούν να φανούν διαφορετικά”. Ακόμα και το βάθος μιας φωτογραφίας το διαισθάνομαι από πριν.

Λάβα, πάγος, άμμος…

Μια συγκεκριμένη εντύπωση δίνει στις φωτογραφίες από drone κάθε φορά ο δρόμος, που διασχίζει την εικόνα άμεσα και καμπυλωτά. Οι αγαπημένες του είναι οι φωτογραφίες στις οποίες ο δρόμος μοιάζει σαν να τέμνει την εικόνα οπτικά, όπως αναφέρει. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η γραμμή όταν αποτελείται από οργανικές δομές όπως η λάβα, ο πάγος, η άμμος ή τα φυτά.

Το ότι οι εικόνες με drone διαθέτουν κάτι το μοναχικό, είναι κάτι που ο ίδιος το επιθυμεί. Δε συναντά πολλούς ανθρώπους στα φωτογραφικά του ταξίδια. “Δε μου αρέσει, όταν υπάρχουν άνθρωποι σε μια φωτογραφία: λέει. “Και μάλιστα πολλοί ενοχλούνται όταν κατευθύνω το drone, αφού δεν είναι και τελείως αθόρυβο”

Τότε περιμένει μέχρι να μείνει και πάλι μόνος. Και να απολαύσει τη μαγεία της φύσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ