Η κάνναβη νομιμοποιήθηκε στη Γερμανία

Από την 1η Απριλίου, η Γερμανία απελευθέρωσε τους κανόνες της σχετικά με την κατοχή κάνναβης, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ.
Δεν υπάρχουν πολλές χώρες όπου μπορεί κάποιος να περπατήσει έχοντας στην τσέπη του μαριχουάνα, αλλά η λίστα αυξάνεται σταθερά. Η Ουρουγουάη το νομιμοποίησε το 2013 και ο Καναδάς το έκανε το 2018. Ορισμένες πολιτείες στις ΗΠΑ το επιτρέπουν, ενώ άλλες όχι, και φυσικά υπάρχει η Ολλανδία –με το Άμστερνταμ ιδιαίτερα γνωστό για τα coffee shops του που είναι γεμάτα καπνό– όπου είναι είναι νόμιμη από το 1976.

Νέα προσθήκη σε αυτόν τον κατάλογο, η Γερμανία που μόλις απελευθέρωσε τους κανόνες της για την κατοχή της κάνναβης. Μετά από χρόνια εκστρατείας, ψηφίστηκε νόμος από τον σημερινό συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών και τέθηκε σε ισχύ την 1η Απριλίου.

Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Κάνναβης, ένας σημαντικός ακτιβιστής, διοργάνωσε ένα «smoke-in» στην Πύλη του Βρανδεμβούργου του Βερολίνου όταν έγινε επίσημο και παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν έξω από τον καθεδρικό ναό της Κολωνίας όπως και στο Αμβούργο το Ρέγκενσμπουργκ και το Ντόρτμουντ.

Λοιπόν, ποιοι ακριβώς είναι οι νέοι κανόνες; Λοιπόν, οποιοσδήποτε άνω των 18 ετών επιτρέπεται πλέον να έχει έως και 25 γραμμάρια κάνναβης. Μπορούν να καλλιεργηθούν έως τρία φυτά ανά νοικοκυριό (από ενήλικες), αλλά κανείς δεν επιτρέπεται να καπνίζει «εν όψει» σχολείων, αθλητικών κέντρων ή «πεζών ζωνών», μεταξύ 7 π.μ. και 8 μ.μ.

Επιπλέον, από τον Ιούλιο θα δημιουργηθούν «κοινωνικοί σύλλογοι». Γνωστές και ως ενώσεις καλλιεργητών, αυτές οι ομάδες μπορούν να περιλαμβάνουν έως και 500 μέλη που μπορούν να καλλιεργούν και να διανέμουν κάνναβη σε αυστηρή, μη κερδοσκοπική βάση. Το κάπνισμα σε αυτά τα κλαμπ δεν επιτρέπεται, αλλά ο Μαρσέλ Ρίτσελ, ο οποίος μίλησε στο BBC , τα περιέγραψε ως «κλαμπ κηπουρικής αλλά για κάνναβη».

«Κάθε γραμμάριο που πηγαίνει από το κοινωνικό κλαμπ κάνναβης είναι ένα γραμμάριο που δεν κυκλοφορεί στη μαύρη αγορά», συνέχισε. Και ο στόχος να χτυπηθεί η μαύρη αγορά και να βελτιωθεί ο ποιοτικός έλεγχος είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα που προβάλλουν οι υποστηρικτές του νέου νόμου.

Ωστόσο, η αστυνομία δεν είναι τόσο σίγουρη ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικό. Ο Alexander Poitz, από τη Γερμανική Αστυνομική Ένωση, πιστεύει ότι εγκληματικά δίκτυα θα διεισδύσουν σε αυτά τα κλαμπ και όσοι είναι κάτω των 18 ετών θα εξακολουθούν να βασίζονται σε παράνομους εμπόρους. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις σχετικά με την κάνναβη, οι οποίες πρόκειται να αναθεωρηθούν, θα επιβαρύνουν υπερβολικά το δικαστικό σύστημα.

Επιπλέον, ο περιορισμός της μαύρης αγοράς δεν έχει ακόμη επιτευχθεί σε μέρη όπου η κάνναβη ήταν νόμιμη εδώ και πολύ καιρό. «Είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ», είπε ο Δρ Χόφμαν, επίκουρος καθηγητής ποινικού δικαίου και εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.

Και δεν ξέρουμε καν πόσο θα διαρκέσει αυτό. Το Κόμμα Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, το οποίο ανέστειλε την πρόοδο του νόμου ενώ ήταν στην εξουσία, έχει ήδη δεσμευτεί να ανακαλέσει τον νόμο σε περίπτωση που επανεκλεγεί το 2025.

Έτσι, η διάρκεια ζωής αυτού του νόμου φαίνεται λίγο αβέβαιη, αλλά προς το παρόν, η χώρα είναι φιλική προς την κάνναβη.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ