Γαμήλια Ταξίδια - Μήνας του Μέλιτος

Όταν μιλάμε για γλώσσα του σώματος, εννοούμε τη μη λεκτική επικοινωνία, όσα δηλαδή δηλώνει ένας άνθρωπος ανάλογα με τις κινήσεις και τη στάση του σώματός του. Αυτό είναι κάτι που διαφέρει από χώρα σε χώρα και από πολιτισμό σε πολιτισμό, προκαλώντας συχνά σύγχυση ή ακόμα και παρεξηγήσεις! Οι χειρονομίες, η χρήση του βλέμματος, οι εκφράσεις του προσώπου, τα αγγίγματα και γενικότερα οι κινήσεις όλου του σώματος είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με έναν άλλο λαό, ειδικότερα πολύ μακρινό. Διαβάστε τη λίστα με τις μεγαλύτερες διαφορές στη γλώσσα του σώματος που καλό είναι να γνωρίζετε όταν ταξιδεύετε από μια χώρα σε κάποια άλλη!

Χειρονομίες

Οι χειρονομίες που χρησιμοποιεί ένας λαός μπορεί να σημαίνουν κάτι τελείως αντίθετο σε κάποιον άλλο. Για παράδειγμα, το σήμα bingo/thumbs up σημαίνει “οκ” σε πολλές δυτικές χώρες ή στην Αμερική, στη Γαλλία όμως σημαίνει το νούμερο 1. Σε κάποιες ισλαμικές χώρες, ωστόσο, δηλώνει σεξουαλικό υπονοούμενο. Ο τρόπος που λένε “αντίο” οι Αμερικανοί, σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής μπορεί να ερμηνευθεί ως “όχι”. Το πώς μετράει ο κόσμος με τα χέρια διαφέρει ανά τον κόσμο. Οι Κινέζοι μπορούν να μετρήσουν μέχρι και το δέκα με το ένα χέρι, ενώ οι Γάλλοι ξεκινούν από τον αντίχειρα και τελειώνουν με το μικρό, και οι Αμερικανοί το αντίθετο. Το σήμα “όλα καλά” που χρησιμοποιούν οι πιο πολλοί λαοί σημαίνει μηδέν στη Γαλλία, ενώ σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Τουρκία και η Ρωσία θεωρείται προσβολή. Τέλος, ο τρόπος που λέμε “έλα εδώ” σε κάποιον, θεωρείται προσβολή σε πολλές Ασιατικές χώρες, αφού το κάνουν μόνο στα ζώα!

Κινήσεις του κεφαλιού

Σε πολλές περιοχές της Ινδίας οι άνθρωποι γυρίζουν το κεφάλι τους από τη μεριά στην άλλη για να δείξουν ότι ακούνε προσεκτικά. Αυτό αποτελεί κατάλοιπο της Βρετανικής κυριαρχίας, όταν οι άνθρωποι φοβούμενοι να πουν όχι στους στρατιώτες, έγνεφαν ως δείγμα κατανόησης. Στις δυτικές χώρες αυτή η κίνηση δηλώνει επιβεβαίωση. Στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ωστόσο, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο αφού είναι μια κίνηση που κάνουμε για να αρνηθούμε ή να διαφωνήσουμε.

Οπτική επαφή

Σε πολλούς πολιτισμούς, όπως στην Ιαπωνία και τη Φινλανδία η οπτική επαφή είναι κάτι άβολο. Στις κοινότητες της Καραϊβικής, τα παιδιά και οι έφηβοι μαθαίνουν να μην κοιτούν τους ενήλικες στα μάτια όταν τους κάνουν παρατηρήσεις ή υποδείξεις. Στις δυτικές χώρες η οπτική επαφή όταν μιλάει κανείς με κάποιον άλλον θεωρείται θετική ένδειξη γλώσσας του σώματος και είναι κάτι που συστήνεται τόσο σε διαπροσωπικές επαφές όσο και σε επαγγελματικές συνεντεύξεις. Αν κάποιος δεν κοιτάζει το συνομιλητή του θεωρείται ένδειξη αδιαφορίας, ασέβειας κι ανασφάλειας. Στην Ισπανία συνηθίζεται κυρίως ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου, ενώ στις αραβικές χώρες αν μια γυναίκα κοιτάξει στα μάτια έναν άντρα θεωρείται προκλητική ένδειξη (οπότε προσέξτε το σε περίπτωση ταξιδιού).

Χαιρετισμός και χειραψία

Το να κουνάει κανείς τα χέρια κάνοντας χειραψία είναι ένας συχνός επίσημος και ανεπίσημος τρόπος χαιρετισμού στις δυτικές χώρες. Αλλά γίνεται με διαφορετικό τρόπο ανά χώρα. Στη Ρουμανία, για παράδειγμα, μόνο οι άνδρες κάνουν χειραψία, αλλά την κάνουν όποτε συναντηθούν κι όχι μόνο όταν γνωρίζονται. Είναι δηλαδή πιθανό να κάνουν χειραψία σε 20 συναδέλφους μόλις φτάσουν στη δουλειά τους. Στην Αγγλία, από την άλλη, η χειραψία γίνεται μόνο όταν γνωρίζει κανείς κάποιο για πρώτη φορά και μόνο σε επίσημες καταστάσεις. Σε πολλές χώρες ειδικά στην Ευρώπη, συνηθίζεται να φιλάει κανείς στα μάγουλα όταν συναντά γνωστό ή φίλο του, ενώ στην Ελλάδα είναι πιο συνηθισμένο μεταξύ γυναικών ή ατόμων αντίθετου φύλου. Στο Μεξικό μην εκπλαγείτε αν σας φιλήσει κάποιος στα μάγουλα την πρώτη φορά που σας γνωρίζει. Στην Ανατολική Ασία η υπόκλιση είναι ο πιο διαδεδομένος χαιρετισμός, ενώ στη Νότια Ασία τα δυο χέρια ενώνονται σαν να προσεύχονται.

Θέση ποδιών

Το να κάθεται κανείς με σταυρωμένα τα πόδια είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στη Βόρεια Ευρώπη και τις Ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο στην Ασία και τη Μέση Ανατολή θεωρείται ένδειξη ασέβειας καθώς είναι προσβλητικό να δείχνει κανείς τη σόλα του παπουτσιού του στους άλλους, με την ίσια και ευθεία θέση σώματος να αποτελεί τον κανόνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ