Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Micheal Martin ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας πρόκειται να ακυρώσει σχεδόν όλους τους περιορισμούς για τον COVID-19.

- Advertisement -

«Έχουμε ξεπεράσει την καταιγίδα Omicron», είπε ο Μάρτιν στη σημερινή εθνική τηλεοπτική ομιλία, στην οποία είπε ότι τα ενισχυτικά εμβόλια έχουν «μεταμορφώσει εντελώς» την κατάσταση στη χώρα.

Η Ιρλανδία είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό νέας μόλυνσης από τον COVID-19 στην Ευρώπη μόλις την περασμένη εβδομάδα, αλλά και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αναμνηστικών εμβολιασμών στην Ευρώπη, γεγονός που συνέβαλε στη διατήρηση του αριθμού των σοβαρά ασθενών πολύ κάτω από το προηγούμενο μέγιστο.

Η Ιρλανδία υπήρξε ένα από τα πιο προσεκτικά κράτη της ΕΕ σχετικά με τους κινδύνους του COVID-19, θέτοντας μερικούς από τους πιο μακροχρόνιους περιορισμούς στα ταξίδια και τη φιλοξενία.

Αλλά αφού πέρασε από την καταιγίδα της παραλλαγής Omicron που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων και μετά από συμβουλές από αξιωματούχους δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν θα χρειάζεται πλέον να κλείνουν στις 8 μ.μ., ένας περιορισμός που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του περασμένου έτους όταν χτύπησε το κύμα Omicron ή να ζητήσει από τους πελάτες αποδεικτικά εμβολιασμού.

Τα νυχτερινά κέντρα άνοιξαν τις πόρτες τους για πρώτη φορά μετά από 19 μήνες τον Οκτώβριο και έκλεισαν ξανά έξι εβδομάδες αργότερα.

Η χωρητικότητα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θα επανέλθει επίσης σε πλήρη χωρητικότητα, ανοίγοντας τον δρόμο για πλήρη κόσμο για το πρωτάθλημα ράγκμπι των έξι εθνών του επόμενου μήνα.

Ορισμένα μέτρα, όπως η ανάγκη χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα, θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, είπε ο Μάρτιν.

Η ιρλανδική τουριστική βιομηχανία, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από ένα από τα πιο σκληρά καθεστώτα lockdown στην Ευρώπη, χαιρέτισε την απόφαση.

Ενώ η οικονομία ανέκαμψε γρήγορα πέρυσι, περίπου το ένα τρίτο των εργοδοτών επέλεξαν να αναβάλουν τις πληρωμές φόρων και οι μισθοί ενός στους 12 εργαζομένους εξακολουθούν να υποστηρίζονται από ένα πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων που πρόκειται να λήξει τον Απρίλιο.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ