Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
30.8 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΗ Ισπανία είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ που καταργεί το σύστημα...

Η Ισπανία είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ που καταργεί το σύστημα χρυσής βίζας

Τι είναι οι «χρυσές βίζες» και ποιες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να τις χορηγούν;

Με την προειδοποίηση της ΕΕ κατά της ιθαγένειας από επενδυτικά προγράμματα, η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να “βγάλει την πρίζα” με τις χρυσές βίζες.

- Advertisement -

Πίνακας Περιεχομένων

Η απόκτηση του δικαιώματος να ζεις και να εργάζεσαι σε άλλη χώρα μπορεί να είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα για όσους έχουν χρήματα να ξοδέψουν. Οι χρυσές βίζες προσφέρουν την ευκαιρία σε πλούσιους ανθρώπους να «αγοράσουν» ουσιαστικά το δικαίωμα διαμονής – μερικές φορές χωρίς καν να χρειάζεται να ζήσουν στη χώρα.

Χρυσή βίζα

Και η δημοτικότητά τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να απομακρυνθούν από πολιτικές αποφάσεις όπως το Brexit που μπορεί να περιορίσουν τα δικαιώματά τους.
Με το άστατο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, οι αιτήσεις για χρυσές βίζες από Αμερικανούς προβλεπόταν επίσης να αυξηθούν.

Αλλά οι χρυσές βίζες καταργούνται σταδιακά σε όλη την Ευρώπη. Η Πορτογαλία τροποποίησε το σύστημά της τον Οκτώβριο, αφαιρώντας τις επενδύσεις σε ακίνητα ως βάση για αιτήσεις χρυσής βίζας με την ελπίδα να μειώσει την κερδοσκοπία ακινήτων.

Τον ίδιο μήνα, η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει το σύστημα χρυσής βίζας τον Ιανουάριο του 2024.

Η Ισπανία ανακοίνωσε σχέδια να ακολουθήσει το παράδειγμά της. Η χώρα είχε ήδη προτείνει αυστηροποίηση των απαιτήσεων για τη χρυσή βίζα της πέρυσι και τον Δεκέμβριο ο μικρότερος εταίρος της κυβέρνησης στον συνασπισμό, Σουμάρ, εξέφρασε την υποστήριξή του για την κατάργηση του σχεδίου. Τώρα, καταργεί την επιλογή επένδυσης σε ακίνητα με αντάλλαγμα τη βίζα.

Τι ακριβώς είναι λοιπόν αυτά τα συστήματα χρυσών θεωρήσεων και γιατί η ΕΕ έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλειά τους τα τελευταία χρόνια;

Τι είναι η χρυσή βίζα;

Τα επενδυτικά προγράμματα διαμονής , γνωστά και ως «χρυσές βίζες», προσφέρουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να λάβουν άδεια διαμονής για μια χώρα αγοράζοντας ένα σπίτι εκεί ή κάνοντας μια μεγάλη επένδυση ή δωρεά.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο και να διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να κάνουν την απαιτούμενη επένδυση.

Υπάρχουν επίσης χρυσά διαβατήρια , γνωστά επίσημα ως υπηκοότητα από επενδυτικά προγράμματα, που επιτρέπουν στους αλλοδαπούς να αποκτήσουν υπηκοότητα χρησιμοποιώντας τα ίδια μέσα.

Για τις χώρες της ΕΕ, αυτό σημαίνει επίσης πρόσβαση σε πολλά από τα πλεονεκτήματα του να είναι κάτοικος του μπλοκ – συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών.

Γιατί η ΕΕ είναι ενάντια στις χρυσές βίζες και τα διαβατήρια;

Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να σταματήσουν να πωλούν ιθαγένεια σε επενδυτές.

Αν και αυτό διαφέρει από τις χρυσές βίζες, οι οποίες προσφέρουν μόνιμη διαμονή και όχι υπηκοότητα, η έκκληση ήρθε ως μέρος μιας κίνησης για την πάταξη αυτής της συνδυασμένης βιομηχανίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία , υπήρχαν ανησυχίες ότι αυτά τα προγράμματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια.

Οι Βρυξέλλες ζήτησαν επίσης από τις χώρες να ελέγξουν ξανά εάν τα άτομα που επιβλήθηκαν κυρώσεις λόγω του πολέμου είχαν χρυσό διαβατήριο ή βίζα που είχαν εκδώσει.
Στο παρελθόν, η ΕΕ έχει επίσης πει ότι τα συστήματα αυτού του είδους αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια , τη διαφάνεια και τις αξίες που στηρίζουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Οκτώβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε την Αλβανία «να απόσχει από την ανάπτυξη ενός συστήματος ιθαγένειας επενδυτών (χρυσά διαβατήρια )». Ένα τέτοιο σύστημα «θα έθετε κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια, το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τη διαφθορά και τη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος και θα ήταν ασυμβίβαστο με τους κανόνες της ΕΕ», προειδοποίησε σε έκθεση. Η χώρα έκτοτε ανέστειλε τα σχέδιά της να εισαγάγει μια χρυσή βίζα.

Απειλές έρχονται και έξω από το μπλοκ. Επίσης, τον Οκτώβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναστολή της συμφωνίας απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης του Βανουάτου (χώρα στην Ωκεανία) λόγω κινδύνων για το χρυσό διαβατήριο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το καθεστώς δίνει τη δυνατότητα σε υπηκόους τρίτων χωρών να αποκτήσουν την υπηκοότητα του Βανουάτου, η οποία στη συνέχεια τους εξασφαλίζει πρόσβαση χωρίς βίζα στις χώρες της ζώνης Σένγκεν .

Ποιες χώρες έχουν καταργήσει το καθεστώς χρυσής βίζας;

Τον Φεβρουάριο του 2022, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ακύρωσε το χρυσό σύστημα βίζας που επέτρεπε σε πλούσιους ξένους υπηκόους να εγκατασταθούν στη χώρα με αντάλλαγμα να φέρουν μέρος του πλούτου τους μαζί τους. Η απόφαση για τον τερματισμό του καθεστώτος ήρθε ως μέρος μιας κίνησης για τον περιορισμό του βρώμικου χρήματος από τη Ρωσία.

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Ιρλανδία απαγόρευσε επίσης το πρόγραμμα χρυσής βίζας – το Πρόγραμμα Επενδυτών Μεταναστών – το οποίο πρόσφερε ιρλανδική κατοικία σε αντάλλαγμα για δωρεά 500.000 ευρώ ή τριετή ετήσια επένδυση 1 εκατομμυρίου ευρώ στη χώρα.

Η Ιρλανδία είχε ήδη αναστείλει το πρόγραμμα για τους Ρώσους πολίτες τον Μάρτιο του 2022 ως μέρος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα για την εισβολή στην Ουκρανία. Τον επόμενο μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα ήταν ευάλωτο σε φορολογικές καταχρήσεις. Η τελική απόφαση για τον τερματισμό του καθεστώτος ήταν το αποτέλεσμα διαφόρων διεθνών εκθέσεων και εσωτερικών αναθεωρήσεων.

Τον Φεβρουάριο του 2023, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε σχέδια για τον τερματισμό της κερδοφόρας κατοικίας της χώρας μέσω επενδυτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας για τα ακίνητα και τις τιμές ενοικίων. Μέχρι τότε, οι αλλοδαποί μπορούσαν είτε να αγοράσουν ένα ακίνητο είτε να επενδύσουν μέρος του πλούτου τους στη χώρα – γνωστές ως επενδύσεις μεταφοράς κεφαλαίου – με αντάλλαγμα την κατοικία.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2022, το πρόγραμμα απέφερε σχεδόν 398 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Πορτογαλίας LUSA.

** Η Μαδέρα αντιτίθεται στην απόφαση να τερματιστεί η χρυσή βίζα της Πορτογαλίας με ακίνητα, η οποία έφερε πολλούς ξένους κατοίκους υψηλού εισοδήματος στην αυτόνομη περιοχή.

Από τις 6 Οκτωβρίου 2023, δεν μπορείτε πλέον να υποβάλετε αίτηση για χρυσή βίζα μέσω μιας επένδυσης σε ακίνητα στην Πορτογαλία . Ωστόσο, οι νέοι κανόνες δεν ισχύουν αναδρομικά για τους υφιστάμενους κατόχους βίζας.

Ποιες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να προσφέρουν χρυσές βίζες και ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Υπάρχουν μόνο λίγα μέρη που εξακολουθούν να προσφέρουν χρυσά διαβατήρια στην ΕΕ. Μία από αυτές τις χώρες είναι η Μάλτα . Εδώ, το ελάχιστο ποσό επένδυσης ξεκινά από 690.000 € και προσφέρει υπηκοότητα από 12 έως 36 μήνες.

Πολλοί άλλοι, ωστόσο, εξακολουθούν να προσφέρουν προγράμματα χρυσής βίζας. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το πόσο ακριβώς κοστίζει η απόκτηση διαμονής με επένδυση σε αυτές τις χώρες.

Η Ισπανία εξακολουθεί να προσφέρει χρυσή βίζα;

Η Ισπανία ξεκίνησε την κατοικία της μέσω επενδυτικού σχήματος το 2013. Επιτρέπει σε πλούσιους εκτός ΕΕ να αποκτήσουν άδειες διαμονής για επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ σε ακίνητα ή ορισμένους τύπους επιχειρήσεων.

Ωστόσο, τη Δευτέρα 8 Απριλίου, η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι σχεδιάζει να καταργήσει τη διαδρομή των ακινήτων.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού μειοψηφίας του θα μελετήσει τη μεταρρύθμιση στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη 9 Απριλίου.

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο Σάντσεθ είπε ότι η μεταρρύθμιση ήταν μέρος της ώθησης της κυβέρνησης να κάνει τη στέγαση «δικαίωμα, όχι κερδοσκοπική επιχείρηση».

Η κυβέρνηση λέει ότι περίπου 10.000 τέτοιες βίζες έχουν εκδοθεί από τότε που το μέτρο έγινε νόμος το 2013 από μια προηγούμενη κυβέρνηση του δεξιού Λαϊκού Κόμματος ως μέσο προσέλκυσης ξένων επενδυτών.
Τον Μάιο, ο αρχηγός του κεντροαριστερού πολιτικού κόμματος Más País Iñigo Errejon, κατηγόρησε τις χρυσές βίζες για μια «βίαιη» αύξηση στις τιμές των κατοικιών που αναγκάζει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις γειτονιές τους. Ο Errejon ισχυρίστηκε επίσης ότι το πρόγραμμα δεν είχε δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Οι χρυσές βίζες επικρίνονται έντονα για την τόνωση των αυξήσεων των τιμών των ακινήτων και την κερδοσκοπία στον τομέα της στέγασης. Η άνοδος των τιμών των κατοικιών αποτελεί εδώ και καιρό μείζον πρόβλημα για πολλούς Ισπανούς, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ανανεωμένη υποστήριξη για τον τερματισμό του καθεστώτος χρυσής βίζας της Ισπανίας ήρθε τον Δεκέμβριο από τον εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας Sumar, ο οποίος θέλει να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές των κατοικιών.

Η βίζα μπορεί επίσης να αποκτηθεί με την έναρξη ορισμένων τύπων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ισπανία, με μετοχές ή τραπεζικές καταθέσεις ελάχιστης αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ σε ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή με επένδυση σε κρατικά ομόλογα τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Το σύστημα χρυσής βίζας της Ιταλίας

Η Ιταλία είναι ένας άλλος δημοφιλής προορισμός για όσους θέλουν να πάρουν κατοικία με επένδυση. Η χρυσή βίζα που εισήχθη το 2017 χορηγεί σε υπηκόους τρίτων χωρών άδεια διαμονής για δύο χρόνια με αντάλλαγμα μια επένδυση στην Ιταλία.

Η ελάχιστη επένδυση εδώ είναι 500.000 €. Όσοι κατέχουν αυτές τις θεωρήσεις μπορούν επίσης να συμπεριλάβουν την οικογένειά τους στην αίτηση και να επωφεληθούν από ειδικό φορολογικό καθεστώς.

Όταν, όσοι χρησιμοποιούν το σύστημα ζήσουν στην Ιταλία για 10 χρόνια, μπορούν να δικαιούνται υπηκοότητα.

Το σύστημα χρυσής βίζας για την Ελλάδα

Η Ελλάδα προσφέρει χρυσές βίζες, με μία από τις πιο γρήγορες διαδικασίες απόκτησης διαμονής. Οι αλλοδαποί που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να λάβουν άδεια εντός 60 ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Είχε ένα από τα χαμηλότερα όρια για επενδύσεις με μόλις 250.000 ευρώ για ακίνητα στη χώρα. Τον Σεπτέμβριο, οι αρχές αύξησαν αυτό το ποσό σε 500.000 ευρώ για να αυξήσουν την οικονομική προσιτότητα της ακίνητης περιουσίας για τους ντόπιους. Το νέο όριο ισχύει από την 1η Μαΐου 2023.

Αυτή η ενημέρωση θα εφαρμοστεί στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στα νησιά Μύκονος και Σαντορίνη, αλλά το όριο των 250 χιλιάδων ευρώ θα παραμείνει το ίδιο σε άλλες περιοχές. Οι κάτοχοι χρυσής βίζας δεν υποχρεούνται να μείνουν στην Ελλάδα για να διατηρήσουν τη βίζα τους.

Μέχρι το τέλος του 2021, η χώρα μας είχε δει 9.500 αιτήσεις για αυτές τις κατοικίες από επενδυτικά σχήματα, έναν από τους υψηλότερους αριθμούς στην Ευρώπη.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,290LikesΚάντε Like
88,421 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ