Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
29.9 C
Athens
ΑρχικήTravelΗ κυβέρνηση δίνει 250 χιλιάδες voucher για διακοπές & ο Τάσος Δούσης...

Η κυβέρνηση δίνει 250 χιλιάδες voucher για διακοπές & ο Τάσος Δούσης σας προτείνει τους προορισμούς

Έμφαση στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού δίνει η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης του σχεδίου για την επανεκκίνηση της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού αποφασίστηκε να διεξαχθεί διαφημιστική καμπάνια, ενώ θα αξιοποιηθούν τα προγράμματα «Τουρισμός για Όλους» και Κοινωνικού Τουρισμού (ΟΑΕΔ).

- Advertisement -

Τα 10 SOS στην εστίαση από ΕΦΕΤ και το πάρτι με κοκτέιλ στην Θεσσαλονίκη ως απάντηση

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει e-voucher αξίας 120 ευρώ σε κάθε δικαιούχο για διακοπές με κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις.

Εκτιμάται ότι ο εσωτερικός τουρισμός φέτος θα περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις.

Διάγραμμα ενίσχυσης εσωτερικού τουρισμού

Αφορά ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία και οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 250.000.

Επίσης, θα υπάρξουν εταιρικά Holiday Vouchers για επιπλέον αφορολόγητο voucher διακοπών αξίας 300 ευρώ.

Επανεκκίνηση του τουρισμού

Πρόγραμμα Restart Tourism

Σε δύο στάδια θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα του τουρισμού για το εξωτερικό, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου με την απελευθέρωση των πτήσεων προς το Ελ. Βενιζέλος, ενώ από την 1η Ιουλίου θα είναι το δεύτερο στάδιο με την απελευθέρωση των πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια. Ο τουρισμός εσωτερικού «ανοίγει» νωρίτερα, τη Δευτέρα 25 Μαϊου.

Το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος της τουριστικής αγοράς που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης έχει ως εξής:

 • Δευτέρα 25 Μαΐου: Ανοίγει το yachting που αποτελεί και την ασφαλέστερη τουριστική δραστηριότητα
 • Δευτέρα 1η Ιουνίου: Ανοίγουν οι κατασκηνώσεις, τα κάμπινγκ και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας
 • Δευτέρα 15 Ιουνίου: Ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα. Παράλληλα ενεργοποιείται το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης των πτήσεων, αρχικά μόνο από το «Ελ.Βενιζέλος»
 • Τετάρτη 1η Ιουλίου: Δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης των πτήσεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
 • 15 Ιουλίου: Σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων

Όλο το σχέδιο για τουρισμό: Μάσκες,πτήσεις,ξενοδοχεία-καραντίνας & γιατροί στα νησιά

Όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης, απελευθέρωση των πτήσεων σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση τεστ για κορωνοϊό στους επιβάτες, ούτε υποχρεωτική καραντίνα. Aυτό ισχύει για χώρες οι οποίες δεν έχουν επιδημιολογική επιβάρυνση και βέβαια δεν αποκλείει, όπως εξήγησε, κάποιους δειγματοληπτικούς ελέγχους για επιδημιολογικούς σκοπούς.

Tο πρώτο στάδιο απελευθέρωσης στις 15 Ιουνίου

Πρώτο στάδιο απελευθέρωσης τουρισμού

• Απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς «Ελευθέριος Βενιζέλος»

• Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά

Επιπλέον αξιολογούνται κριτήρια όπως η οδική πρόσβαση, μεσαίας απόστασης αεροπορικώς, ομογενειακές κοινότητες

Tο δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης την 1η Ιουλίου

Δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης τουρισμού

• Απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια

• Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από όλες τις χώρες

• Θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά

• Οι χώρες που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως

• Οι χώρες που εξαιρέθηκαν από το 2ο στάδιο απελευθέρωσης θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, θα υπάρξει ανάπτυξη επιχειρησιακών πλάνων για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς: Συγκεκριμένα για την ενίσχυση ικανότητας υποδομών υγείας δρομολογείται η εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για tests στα νησιά και εξασφαλίζονται 600 κλίνες COVID στα νησιά.

Επιπλέον για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς θα υπάρξει κάλυψη από κοντινούς προορισμούς με εξασφάλιση χρόνου μεταφοράς <2ώρες και αξιοποίηση των υποδομών της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Υγειονομικά πρωτόκολλα τουρισμού

Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι θα εφαρμοστούν υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων, τουριστικών Λεωφορείων, τη λειτουργία επιχειρήσεων ενοικιάσεων αυτοκινήτων, τις θαλάσσιες μεταφορές στα επιβατηγά / επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία, τις αεροπορικές μεταφορές, εντός του αεροπλάνου, τις αεροπορικές μεταφορές στη λειτουργία αεροδρομίου (terminal) και τον ελεγχο στις πύλες εισόδου (π.χ. ερωτηματολόγιο, test δειγματοληπτικά)

Για τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων εστιάζουν στα εξής:

Μέτρα οικονομικής στήριξης επιχειρήσεων τουρισμού
 • Επέκταση δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο
 • Μείωση ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο
 • Νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο
 • Ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων
 • Επιστρεπτέα προκαταβολή
 • Μείωση προκαταβολής φόρου
 • Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο
 • ΤΕΠΙΧ ΙΙ Επιχειρηματική Χρηματοδότηση / Ταμείο Εγγυοδοσίας Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στα μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού μέσα από το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού (ΟΑΕΔ), και εταιρικά Holiday Vouchers για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ικανότητα διαχείρισης κρούσματος στον τουρισμό

Ενδεικτικά, ως προς το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» και το πλαίσιο αφορά ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ, για ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία, με 250.000 δικαιούχους και κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις (1 εκατ. διανυκτερεύσεις κατ’ ελάχιστο).

Ο Τάσος Δούσης για φέτος “ψηφίζει” Αθήνα με 15 κρυφές παραλίες και 4 εναλλακτικά νησιά στις Κυκλάδες

Διαβάστε τις προτάσεις του Τάσου Δούση για 15 κρυφές παραλίες στην Αθήνα αλλά και 4 εναλλακτικά νησιά στις Κυκλάδες.

15 μυστικές και πανέμορφες παραλίες σε όλη την Αττική

Στα Νότια, στα Ανατολικά και στα… λίγο πιο μακρινά!

Η πιο βολική περιοχή για μία γρήγορη βουτιά είναι στην παραλιακή ζώνη. Ουσιαστικά μιλάμε για μια απέραντη ευθεία – δεν θα χρειαστείς ούτε χάρτη – που κινείται παράλληλα με την θάλασσα.

Εδώ θα βρεις ό,τι και αν ψάχνεις για να δροσιστείς! Θες αμμουδιά και σκιά από αρμυρίκια; Θες βραχάκια και απόκρυμνους κολπίσκους; Είσαι ερημικός τύπος και προτιμάς την ησυχία σου; Ξεκινώντας από την Βουλιαγμένη, συνεχίζοντας προς Ανάβυσσο, Λαγονήσι και Σούνιο, εμείς σου προτείνουμε:

1. Παραλία Αλθέα ή Σκαλάκια

Μετά την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, στο 176ο χιλιόμετρο Αθηνών – Σουνίου, κόβεις ταχύτητα και έχεις το νου σου για την πινακίδα «Οικισμός Αλθέα», στρίβεις και μετά από λίγο παρκάρεις. Έφτασες! Κατεβαίνεις τα σκαλάκια (από εκεί πήρε και το δεύτερο όνομά της «Σκαλάκια») και ξαφνικά βρίσκεσαι σε έναν παράδεισο. Μικρός κολπίσκος, καθαρή αμμουδιά, ακόμα πιο καθαρά νερά.

Παραλία Αλθέας

Extra Tip! Για ίσκιο – αν δεν έχεις δική σου ομπρέλα – πρέπει να πας νωρίς για να προλάβεις τα σκιερά spots κάτω από τα βράχια.

2. Παραλία Μαύρο Λιθάρι

Πήρε το όνομά της από τον μαύρο βράχο στην αριστερή πλευρά της παραλίας. Βρίσκεται στο 46ο χλμ. της Λεωφ. Σουνίου και, παρά το γεγονός ότι είναι καλά οργανωμένη, έχει αρκετό ελεύθερο χώρο για εκείνους που θέλουν τα πράγματα “the old way”. Διαθέτει μία εξαιρετική αμμουδιά και υπέροχα κρυστάλλινα νερά. Δεν είναι ιδιαιτέρως μυστική -για να είμαστε ειλικρινής-αλλά σίγουρα αξίζει μία βουτιά σου!

Extra tip! Η θέα της παραλίας Χάρακας απέναντι, δίνει μία νησιωτική αίσθηση στο τοπίο.

5+1 Τάσος Δούσης “Αυτές είναι ίσως κάποιες από τις ομορφότερες κρυφές παραλίες της Αττικής”

3. Παραλία Άγιος Νικόλαος

Παραλία Άγιος Νικόλας Αττική

Βρίσκεται στα δυτικά μιας φαρδιάς λωρίδας άμμου που ενώνει την Αττική με μια νησίδα, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές με μια εκπληκτική θάλασσα.

515 Οργανωμένες παραλίες ανοίγουν! Ποιες έχουν δωρεάν είσοδο;

Extra Tip! Η παραλία δεν φαίνεται από τον δρόμο για αυτό θα πρέπει να μπεις στον παράδρομο της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων και να κάνεις δεξιά στο τελευταίο στενό πριν ξαναβγείς στη Λ. Σουνίου.

4. Παραλία Θυμάρι

Παραλία Θυμάρι

Βρίσκεται μόλις 55 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας και αποτελεί πόλο έλξης για όσους δεν ενδιαφέρονται για τις οργανωμένες και πολυπληθείς καταστάσεις. Θα την βρεις μετά τις παραλιακές ταβέρνες της Παλαιάς Φώκαιας. Προσοχή όμως μη χάσεις την πινακίδα «Θυμάρι» και το καμουφλαρισμένο δρομάκι! Κατεβαίνοντας τα σκαλάκια η θέα θα σε ανταμείψει απόλυτα! Δυο κολπίσκοι – ένας με βοτσαλάκι και ένας με μεγαλύτερη αμμουδιά – σε περιμένουν για να κολυμπήσεις στα πεντακάθαρα νερά τους!

Προσοχή: Σε αυτές τις χώρες δεν θα μπορούμε να ταξιδεύουμε μέχρι και 15 Ιουνίου. Άρση μέτρων για Γαλλία και Γερμανία

Extra tip! Τα βραχάκια μέσα στο νερό χρειάζονται λίγη προσοχή.

5. Παραλία Χάρακας

Παραλία Χάρακας

Η παραλία του Χάρακα αποτελεί την ιδανικότερη λύση για όσους αναζητούν μια εναλλακτική και σχετικά κοντινή παραλία. Με κατεύθυνση προς το Σούνιο και πλησιάζοντας τα όρια των Δήμων Λαυρίου και Κερατέας κόβεις ταχύτητα και αναζητάς την ταμπέλα που γράφει «Παραδοσιακός οικισμός Χάρακα» και κάπου εκεί σταματάς.

Παρκάρεις στο πλάτωμα που θα βρεις ελάχιστα μέτρα πιο κάτω και διαλέγεις που θα απλώσεις το κορμί σου! Αυτή η παραλία είναι πολύ πιο μεγάλη και διαθέτει ψιλή άμμο και καθαρά νερά! Σκέφτεσαι καλύτερο συνδυασμό;

Extra Tip! Πρόσφατα απέκτησε και ξαπλώστρες σε ένα μικρό κομμάτι της αν δεν θες να κουβαλάς δικό σου εξοπλισμό.

6. Παραλία Λεγραινά

Παραλία Λεγραινά

Βρίσκεται λίγο μετά το Χάρακα, στα όρια του δήμου Λαυρίου και αποτελεί μία από τις πιο όμορφες της Αττικής. Η παραλία των Λεγραινών συνδυάζει κυκλαδίτικου επιπέδου ψιλή, χρυσαφένια άμμο με γαλανά νερά και λίγο κόσμο.

Οι τιμές στις οργανωμένες παραλίες της Αττικής & οι ρυθμίσεις στο νέο νομοσχέδιο

7. Παραλία ΚΑΠΕ

Παραλία ΚΑΠΕ, Σούνιο

Λίγο πριν φτάσεις στα Λεγραινά, υπάρχει μια πινακίδα η οποία αναγράφει “Ιδιοκτησία ΚΑΠΕ”. Θα ακολουθήσεις τον χωματόδρομο και θα φτάσεις σε κάτι που θυμίζει ένα “πιο φτωχό” Πόρτο Κατσίκι! Παίρνεις τον εξοπλισμό σου και κατεβαίνεις τα σκαλάκια (μην ξεχάσεις το νεράκι και τα απαραίτητα από την καντίνα που θα βρεις πάνω)! Βρίσκεις μία γωνίτσα και…. φεύγεις το βράδυ! Πριν κάποια χρόνια ήταν το απόλυτο μυστικό… τώρα –δυστυχώς- έπαψε να είναι μυστικό, αλλά παραμένει μία υπέροχη παραλία, με πεντακάθαρα νερά!

Extra Tip! Αν θες λιγότερο κόσμο, στα αριστερά της παραλίας (όπως κοιτάς την θάλασσα) αν μπεις μέσα, με τα πράγματά σου στα χέρια – και τα χέρια ψηλά – και περπατήσεις, ουσιαστικά, μέσα στο νερό, πίσω από τα βράχια, θα ανακαλύψεις μια δεύτερη, μικρότερη αλλά εξίσου αμμουδερή, ερημική, μικρή παραλία.

8. Παραλίες Καλοπήγαδο ή Βρωμοπούσι

Το όνομά της προέρχεται από την αρβανίτικη λέξη “πούσι” που σημαίνει πηγάδι, δηλαδή Βρωμοπήγαδο, επίσης, θα ακούσεις να αναφέρεται και ως Καλοπήγαδο. Δεν είναι όμως το όνομα που κάνει αυτήν την παραλία ξεχωριστή, αλλά η αμμουδερή της πλαζ και τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά της! Θα την βρεις στον ομώνυμο οικισμό, σε απόσταση 53 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το κέντρο της Αθήνας και 12 Ανατολικά της Κερατέας.

9. Παραλία Πόρτο Εννιά

Αν θες μία ήσυχη αμμουδερή παραλία με εύκολη πρόσβαση και υπέροχα νερά, τότε μην παραλείψεις να κάνεις μία βουτιά και στο Πόρτο Εννιά, στην περιοχή της Κερατέας.

Άνοιξαν οι παραλίες ως απάντηση στον καύσωνα.Τι πρέπει να προσέξουμε για να είμαστε ασφαλείς πριν πάμε θάλασσα;Αναλυτικά οδηγίες και καιρός

Extra Tip! Μην πας απροετοίμαστος, γιατί αυτή η παραλία είναι πραγματικά ανοργάνωτη! Προμηθεύσου με τα απαραίτητα (νερά, ομπρέλες, σνακ…) και απόλαυσε μία από τις σχετικά άγνωστες παραλίες της Αττικής.

10. Παραλία Δασκαλειό

Σε γενικές γραμμές η περιοχή της Ανατολικής Αττικής, και συγκεκριμένα της Κερατέας διαθέτει ίσως τις πιο “ήσυχες παραλίες” της Αττικής Ριβιέρας. Ο οικισμός του Δασκαλειού, που χωρίζεται σε 3 μικρότερους κολπίσκους έχει υπέροχα νερά και αμμουδιά! Πλέον 2 στα 3 λιμανάκια του οικισμού, διαθέτουν και ξαπλώστρες για όσους προτιμούν να μην κουβαλούν όλα τα αξεσουάρ.

Extra Tip! Μην επισκεφθείς αυτήν την παραλία αν φυσάει έντονος βοριάς.

11. Παραλία Κουκουναριές, Σχινιάς

Παραλία Κουκουναριές, Σχινιάς

Ο Σχινιάς αποτελεί – από μόνος του – έναν κοντινό στην Αθήνα προορισμό για δροσερές αποδράσεις. Με τα πολυάριθμα beach bar και ξενοδοχεία, σίγουρα ικανοποιεί όσους αναζητούν κάτι πιο έντονο και με “ροπή” στα θαλάσσια σπορ. Υπάρχει όμως και “παρθένο” κομμάτι στην περιοχή (ναι, καλά διάβασες) και πρέπει να το επισκεφθείς! Υπάρχει το δάσος του Σχινιά (!!!) που αποτελείται από κουκουναριές, πεύκα και σχίνα (εξού και το όνομα της μεγάλης αυτής παραλίας) και καταλήγει σε μία υπέροχη ανοργάνωτη αμμώδη παραλία. Αυτή η παραλία θα σε κάνει να ξεχάσεις πως βρίσκεσαι μία ανάσα από την Αθήνα και τόσο κοντά στην καρδιά των sea sports της περιοχής!

Extra Tip! Συνδύασε το μπάνιο σου με μία πεζοπορία μέσα στα δέντρα!

12. Παραλία Σέσι, Γραμματικό

Ξεμακραίνοντας λίγο περισσότερο από την Αθήνα, και αγγίζοντας πλέον τα όρια της μονοήμερης, σου προτείνουμε το Σέσι, στο Γραμματικό. Με τα αλμυρίκια να ακουμπούν σχεδόν στο κύμα, τα καθαρά νερά, το ψιλό βοτσαλάκι την άμμο να ανακατεύονται, το Σέσι (μικρό ή μεγάλο) αποτελεί πόλο έλξης, για σένα που θες να νιώσεις πως έφυγες διακοπές, και είσαι 1,5 ώρα μακριά από το σπίτι σου! Σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από τον τύμβο του Μαραθώνα, θα ακολουθήσεις τον δρόμο για Γραμματικό και ύστερα 8 χιλιόμετρα βατού χωματόδρομου και… έφτασες!

Παραλίες: Μεταδίδεται ο κορονοϊός από την άμμο και την ξαπλώστρα; Τι λέει ο κύριος Σύψας…

Τώρα το δίλυμα: Μικρό Σέσι ή Μεγάλο Σέσι; Η παραλία Μικρό Σέσι, μοιάζει με πλαζ των Σποράδων και περιβάλλεται από δάσος και μικρό λιβάδι ενώ η παραλία Μεγάλο Σέσι σε ταξιδεύει νοερά σε κάποιον κολπίσκο νησιού με βότσαλα, πεντακάθαρα νερά, δασάκι από Αλμυρίκια και το γραφικό εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως.

13. Ψάθα

Παραλία Ψάθα

Είναι μια από τις πλέον μακρινές προτάσεις μας, καθώς απέχει 66 χιλιόμετρα περίπου από το κέντρο της Αθήνας, αλλά σίγουρα θα σε αποζημιώσει. Είναι τεράστια (περίπου 2 χιλιόμετρα μήκος), βοτσαλωτή, μέσα κι έξω από το νερό, διαθέτει κρυστάλλινα νερά και μερικά εξαιρετικά ταβερνάκια και ουζερί να την περιτριγυρίζουν.

14. Παραλία Πόρτο Γερμενό

Παραλία, Πόρτο Γερμενό

Οκ, δεν είναι σίγουρα μυστική, αλλά είναι μακρινή (οπότε σπάνια την επιλέγεις)! Πρόκειται για πέντε παραλίες στη σειρά με κρυστάλλινα ανοιχτογάλαζα νερά και βότσαλο. Σε γενικές γραμμές τα νερά βαθαίνουν γρήγορα, οπότε αν σκοπεύεις να πας με την οικογένεια έχε το στο νου σου.

Extra Tip! Η πιο πολυσύχναστη από τις πέντε είναι η «μεσαία παραλία», οπότε αν θες κάτι πιο ήρεμο, διάλεξε μία από τις άλλες τέσσερις!

Αθηναϊκή Ριβιέρα:Ταξιδεύουμε στο πιο όμορφο κομμάτι της Αττικής που μοιάζει με νησί (Βίντεο)

15. Παραλία Κινέτας

55 χιλιόμετρα από την Αθήνα αλλά με πολύ εύκολη πρόσβαση, αφού βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Εθνική Οδό, η παραλία της Κινέτας είναι από τις μεγαλύτερες του Σαρωνικού με μήκος 6 χιλιομέτρων! Λευκό βότσαλο, καθαρά νερά, σωστό βάθος που ικανοποιεί τους πάντες, beach bar και ξαπλώστρες για όσους θέλουν κάτι πιο οργανωμένο, αλλά και πολλές επιλογές για να κάνεις το μπάνιο σου έχοντας τον προσωπικό σου χώρο ακόμα και τον Αύγουστο!

Extra Tip! Ταβερνούλες και εστιατόρια πάνω στο κύμα για να νιώσεις πως βρίσκεσαι πραγματικά σε κάποιο νησί!

Εναλλακτικές διακοπές: Γιατί όχι; Ο Τάσος Δούσης προτείνει 4 νησιά για χαλαρές & οικονομικές διακοπές στις Kυκλάδες

Κουφονήσια, Ανάφη, Φολέγανδρος, Αντίπαρος. Τέσσερις Κυκλάδες που κάποτε ήταν για λίγους και καλούς, αλλά γίνονται σιγά-σιγά τα νησιά για τα οποία μιλούν όλοι.

Ήταν ησυχαστήρια. Έγιναν καταφύγιο «λίγων και καλών». Το μυστικό μαθεύτηκε και από εναλλακτικά έγιναν hip. Και πλέον αυτά τα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων ζουν στιγμές μεγάλες δόξας. «Και πολυκοσμίας», θα πουν με παράπονο αυτοί που τα «πρωτοανακάλυψαν» προτού χαρακτηριστούν το next best thing των καλοκαιρινών διακοπών. Δεν παύουν όμως να είναι επίγειοι παράδεισοι, με πανέμορφες Χώρες, «χίπικες» παραλίες και προσωπικότητα που επιμένει εναλλακτικά… φλερτάροντας με το mainstream.

Ανάφη

Ανάφη χώρα

Στη νοτιότερη άκρη των Κυκλάδων, και με ένα βαρβάτο δεκάωρο να την χωρίζει από τον Πειραιά, η Ανάφη είχε την… ησυχία της. Ένα νησί κατ’ εξοχήν για λίγους, αφού διαθέτει έναν μικρό οικισμό με λίγα ενοικιαζόμενα, την πανέμορφη Χώρα της. Έλα όμως που από τους free campers, που έχρισαν την παραλία του Ρούκουνα παράδεισό τους, τα νέα έφτασαν σιγά-σιγά στο ευρύ κοινό, το οποίο άρχισε να κάνει ουρά για να έρθει ως εδώ τα τελευταία χρόνια!

Μεγάλος Ρούκονας, Ανάφη

Τα best of: Την πραγματική Ανάφη θα την ζήσετε αν κοιμηθείτε έστω μια νύχτα στην παραλία του Ρούκουνα. Αν φάτε τα μαγειρευτά της Ζαμπέτας. Αν βουτήξετε στο Κλεισίδι και τους ερημικούς Αγίους Αναργύρους. Αν περπατήσετε τα βράδια στα ολόλευκα σοκάκια της Χώρας μέχρι ψηλά, το «Κάστρο», και τέλος αν ανηφορίσετε τον δεύτερο μεγαλύτερο μονόλιθο της Ευρώπης, τον Κάλαμο, στην κορυφή του οποίου θα βρείτε την Παναγιά την Καλαμιώτισσα, απ’ την αυλή της οποίας θα μείνετε μέχρι την αυγή για να δείτε την ανατολή του ήλιου.

Κουφονήσια

Κουφονήσια, Μικρές Κυκλάδες

Μηδέν σαιζλόνγκ στις παραλίες, ένας μόλις οικισμός αλλά απόλυτα… cool, οι ωραιότερες ίσως παραλίες που θα βρείτε στις Κυκλάδες και ένα ακατοίκητο νησί… bonus για ελεύθερη κατασκήνωση. Αυτό είναι το σκηνικό στο πιο hot σημείο των Μικρών Κυκλάδων, εκεί που οι hippies συνάντησαν τους hipsters, και όλοι μαζί άραξαν στα δυο-τρία μπαράκια που αποτελούν τα στέκια του Πάνω Νησιού.

Παραλία Πορί, Κουφονήσια

Τα best of: Δεν έχετε «ζήσει» Κουφονήσια αν δεν βουτήξετε στην Ιταλίδα και το Πορί. Αν δεν πιείτε πρωινό καφεδάκι στου Νικήτα και τα Καλάμια, βραδινό κοκτέιλ στο Σορόκο και μπύρες στα δύο beach bar στο Πορί. Στα «SOS» η βαρκάδα με το ρετρό καΐκι του Πράσινου μέχρι το Κάτω Κουφονήσι για βουτιά στους Λάκκους ή στο Νερό και μαγειρευτό στο μοναδικό ταβερνάκι του νησιού. Σημειώστε ότι φέτος θα έχετε ακόμη περισσότερη ησυχία, μιας και το Up Festival που γέμιζε το Πορί μουσικές κάθε Ιούλιο… μετακόμισε στην Αμοργό.

Φολέγανδρος 

Φολέγανδρος, χώρα

Μία ήρεμη δύναμη φαίνεται να ξύπνησε την τελευταία πενταετία στην σκιά της Σαντορίνης. Και ξαφνικά, όσοι θέλουν να λένε πως ταξιδεύουν στα πιο hot μέρη του καλοκαιριού, ξεχνούν την Οία και τα Φηρά και ανηφορίζουν τα απόκρημνα βράχια της Φολεγάνδρου για να βρεθούν στην πιο όμορφη ίσως Χώρα των Κυκλάδων, που μοιάζει «δραματικά» πιασμένη στην άκρη του γκρεμού. Και παρά την ακρίβεια που μαστίζει πλέον το νησί, ορκίζονται πίστη στη νέα τους ιεροτελεστία: Τα ατέλειωτα βράδια στις δροσερές πλατείες της Χώρας που θυμίζουν… αθηναϊκή πιάτσα.

εκκλησάκι στην Φολέγανδρο

Τα best of: Δεν είναι, δυστυχώς, οι παραλίες, που είναι μάλλον δυσπρόσιτες και αδιάφορες. Αλλά τις εντυπώσεις κερδίζει η ζωντάνια της Χώρας, τα μαγαζιά στις διαδοχικές πλατείες που ξενυχτούν κάθε βράδυ, το Κάστρο που αποτελεί μια μίνι δική του γειτονιά, η σπεσιαλιτέ ματσάτα (υπέροχα ντόπια ζυμαρικά με κρέας) και η ανάβαση μέχρι την Παναγιά, στην κορφή της Χώρας από έναν δρόμο που μοιάζει με… λευκό φίδι που σκαρφαλώνει το λόφο.

Αντίπαρος

Αντίπαρος σπηλιά

Έγινε γνωστή ως ο απόλυτος προορισμός για τους λάτρεις της ελεύθερης και μη κατασκήνωσης (το camping είναι ένας μικρός θρύλος του Αιγαίου και… επίκεντρο της ζωής του νησιού) για τους εναλλακτικούς ταξιδιώτες. Και μιας και έγινε γνωστή, άρχισε σιγά-σιγά η μεταμόρφωση: Δεν είναι πια, εδώ και χρόνια, η «σίγουρη, ήσυχη καβάτζα» για ζεν παρεΐστικα ξενύχτια, αλλά έναν από τους πλέον ανερχόμενους προορισμούς για όσους 20άρηδες και 30άρηδες βαρέθηκαν τα κλασικά νησιά των Κυκλάδων.

Αντίπαρος, Κυκλάδες

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,295LikesΚάντε Like
88,196 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ