Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε σάλος σχετικά με τις “τιμές Μυκόνου” του Αστέρα της Βουλιαγμένης που έφταναν το σετ (ομπρέλα – δύο ξαπλώστρες) στην τιμή των 80 ευρώ, 100 ευρώ για δύο άτομα συν ένα παιδί ενώ 80 ευρώ εισιτήριο πληρώνει κι ένα άτομο! Στην παραλία δεν εισέρχεται παραπάνω κόσμος από τον αριθμό των ομπρελοκαθισμάτων.

Όλες οι οργανωμένες παραλίες της Αττικής (και όχι μόνο) κοστίζουν για τους επισκέπτες και μπορεί στην πλειοψηφία να μην έχουν τις τιμές του Αστέρα αλλά το μπάνιο σε αυτές παραμένει ένα σεβαστό κόστος. Οι τιμές ξεκινούν από 15 ευρώ για δύο άτομα τις καθημερινές και φτάνουν στα 80 ευρώ τα Σαββατοκύριακα.

Αστέρας Βουλιαγμένης
Αστέρας Βουλιαγμένης

Πιο συγκεκριμένα για το φετινό καλοκαίρι οι τιμές στις οργανωμένες παραλίες εξαρτώνται από τις παροχές αλλά και την περιοχή που βρίσκονται.

Οι τιμές σε κάποιες από τις παραλίες τις Αττικής, ενδεικτικά:

Η γενική είσοδος στην Ακτή Βουλιαγμένης είναι 5 ευρώ ενώ το μειωμένο εισιτήριο είναι 4 ευρώ και ισχύει όλες τις ημέρες (καθημερινές και ΣΚ).

 Στην ακτή Βάρκιζας στο Varkiza Resort τις καθημερινές η είσοδος είναι 5 ευρώ με ξαπλώστρα και τα Σαββατοκύριακα 6 ευρώ. Για τα παιδιά κάτω των 6 ετών η είσοδος είναι δωρεάν ενώ για παιδιά 6-12 ετών, ενήλικες άνω των 65 ετών και φοιτητές 3,5 ευρώ.

.Στον Άλιμο, στην Ακτή του Ήλιου, η γενική είσοδος τις καθημερινές είναι 6 ευρώ και τα Σαββατοκύριακα 7 ευρώ ενώ ένα (1) επιπλέον ευρώ κοστίζει η χρήση ξαπλώστρας τις καθημερινές και 2 τα Σαββατοκύριακα. Δωρεάν είναι η είσοδος για τα παιδιά έως 5 ετών και από 5 έως 12 ετών είναι, 3 ευρώ τις καθημερινές και 4 τα Σαββατοκύριακα ενώ έκπτωση ισχύει και για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών που πληρώνουν 3 και 4 ευρώ αντίστοιχα.

Στην Βούλα, στην  Ά Πλαζ Βούλας η είσοδος τις καθημερινές είναι 5,50 ευρώ και τα Σαββατοκύριακα, 6,50 ευρώ ενώ το μειωμένο είναι 3,50 ευρώ. Εδώ η ξαπλώστρα και ομπρέλα ανά άτομο κοστίζει 4 ευρώ.Στην Ακτή Βουλιαγμένης η γενική είσοδος όλες τις ημέρες είναι 5 ευρώ ενώ το μειωμένο εισιτήριο είναι 4 ευρώ.

Οι ακριβότερες…

Πιο ακριβή επιλογή όπως αναφέραμε είναι ο Αστέρας της Βουλιαγμένης με το κόστος για 2 άτομα (δύο ξαπλώστρες και μια ομπρέλα) να ανέρχεται στα 50 ευρώ τις καθημερινές και 80 τα Σαββατοκύριακα ενώ η ίδια τιμή ισχύει και για ένα άτομο καθώς αφορά στο σετ ομπρέλα – δύο ξαπλώστρες, οπότε δεν συμφέρει να πάει κανείς μόνος του! Η είσοδος για τα παιδιά από 4-12 ετών είναι 12,5 ευρώ τις καθημερινές και 20 ευρώ το Σαββατοκύριακο.

Στο Λαγονήσι, στο Grand Beach Lagonissi τις καθημερινές η τιμή εισόδου είναι 12 ευρώ ενώ το Σαββατοκύριακο 25 ευρώ ενώ για παιδιά από 2 μέχρι 12 ετών είναι, 6  και 12 ευρώ αντίστοιχα. Το πάρκινγκ έχει έξτρα χρέωση, 6 ευρώ τις καθημερινές και 12 το Σαββατοκύριακο.

Στο Καβούρι, το Apollon Beach, η είσοδος τις καθημερινές κοστίζει 16 ευρώ το άτομο, όπου περιλαμβάνεται 1 ξαπλώστρα, ομπρέλα και εμφιαλωμένο νερό κατά την άφιξη,  και 24 ευρώ τα 2 άτομα (2 ξαπλώστρες, ομπρέλα και εμφιαλωμένο νερό κατά την άφιξη). Τα Σαββατοκύριακα οι τιμές ανεβαίνουν στα 20 ευρώ και 30 ευρώ, αντίστοιχα.

Παραλίες Αττικής

Νέες Ρυθμίσεις

Οι νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο,  για τις ειδικές μορφές τουρισμού και την τουριστική ανάπτυξη, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, περιλαμβάνουν αύξηση των ορίων κατάληψης αιγιαλού και της παραλίας και μάλιστα σημαντικά, και αντίστοιχα περιορισμό του τμήματος που πρέπει να παραμένει ελεύθερο. Επίσης, προωθούνται διατάξεις για επεμβάσεις, εντός δημόσιων δασικών εκτάσεων, για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ και συνοδών εγκαταστάσεων.

Η νέα νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και ρυθμίσεις για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) στις οποίες πλέον θα μπορούν ναενσωματώνονται αγροτικές οδοί, με τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Ακόμη, περιλαμβάνει διατάξεις που προβλέπουν επεμβάσεις, εντός δημόσιων δασικών εκτάσεων, για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ και των απαραίτητων εγκαταστάσεων.

Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπονται τα παρακάτω, όσον αφορά σε παραλία και αιγιαλό ενώ περιλαμβάνονται πολεοδομικά κίνητρα για τουριστικές επενδύσεις:  

Αυξάνεται από 300 τ.μ που ισχύει σήμερα σε 500 τ.μ. το ανώτατο όριο στο εμβαδόν κάθε παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού, για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους.

Εάν στον ίδιο αιγιαλό υπάρχουν περισσότερες παραχωρήσεις για την εκμίσθωση ομπρελών και καθισμάτων, πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του συνολικού εμβαδού του (60% σήμερα), ισοκατανεμημένου σε όλο το μήκος του αιγιαλού, χωρίς να υπολογίζεται ο χώρος του αιγιαλού που είναι δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος.Για τις περιπτώσεις παραχώρησης γιααπλή χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης σε ξενοδοχεία και σύνθετα τουριστικά καταλύματα, τα οποία δραστηριοποιούνται σε όμορο χώρο και λειτουργούν νόμιμα, δεν θα ισχύει πια ο περιορισμός του εμβαδού κάθε παραχώρησης, δηλαδή τα 500 τετραγωνικά μέτρα.

Θα επιτρέπονται, με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) – μόνο για μία φορά μετά την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος _ να γίνουν τροποποιήσεις της οριοθέτησης μιας ΠΟΤΑ, ή  επενδύσεων που πολεοδομούνται με ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων) και ΕΣΧΑΣΕ ( Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων). Προϋπόθεση η μεταβολή της έκτασής τους να μην υπερβαίνει το 10%. Για μεγαλύτερη μεταβολή, αλλά και για κάθε επόμενη τροποποίηση των ορίων είναι απαραίτητη η έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος. Ωστόσο, στη ρύθμιση περιλαμβάνεται πρόβλεψη, κατ΄ εξαίρεση και για αυξομειώσεις έκτασης έως 15%,  για περιπτώσεις που αφορούν έκτακτη ανάγκη τροποποίησης του σχεδιασμού λόγω περιβαλλοντικών ή λειτουργικών θεμάτων ή σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να αποκτηθεί το σύνολο των εκτάσεων τρίτων, οι οποίες είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική οριοθέτηση ή σε περίπτωση συμμόρφωσης σε δικαστικές αποφάσεις.Προβλέπεται δυνατότητα απόσπασης τμημάτων σε οριοθετημένη ΠΟΤΑ και οριοθέτησης και χαρακτηρισμού τους ως νέων αυτοτελών ΠΟΤΑ, εφόσον πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη δημιουργία τους.

Η εξαγορά και ενσωμάτωση οδών σε μεγάλες τουριστικές επενδύσεις προτείνεται να υλοποιείται με τη διαδικασία εξαγοράς δημοσίων κτημάτων για τουριστικούς σκοπούς, με την πρόβλεψη ότι η τιμή μονάδας θα καθορίζεται κατά τη διαδικασία για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.

Οδικά δίκτυα και ρέματα που διατρέχουν οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής δεν θα προσμετρώνται στον υπολογισμό του ελάχιστου εμβαδού των ιδιοκτησιών.

Σε οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων,  ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και σε εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής  επιτρέπεται να περιλαμβάνονται δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσιες εκτάσεις ή να τέμνονται από αυτά εφόσον διατηρούν τον χαρακτήρα τους. Εάν έχει εγκριθεί επέμβαση σε αυτές προσμετρώνται στην αρτιότητα και συνυπολογίζονται στην αξιοποιήσιμη έκταση. Σε περίπτωση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων που πολεοδομούνται παραμένουν εκτός σχεδίου, αν και προσμετρώνται στην επιφάνεια του γηπέδου.

Επιτρέπεται η  επέμβαση, εντός δημόσιων δασικών εκτάσεων, για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ.  Αφορά διάνοιξη και δημιουργία γηπέδων γκολφ αλλά και τις απαραίτητες εγκαταστάσεις. Ο εφαρμοζόμενος συντελεστής δόμησης για γήπεδα γκολφ ορίζεται στο 0,05 υπολογιζόμενο επί του 10% της συνολικά δεσμευόμενης έκτασης για την οποία εγκρίνεται η επέμβαση.

Η έκταση που υποχρεούνται να αναδασώσουν οι φορείς δημιουργίας τουριστικών εγκαταστάσεων εντός δημόσιων δασικών εκτάσεων θα υπολογίζεται πλέον  μόνο επί των εκτάσεων στις οποίες πραγματοποιείται η επέμβαση και όχι επί του συνόλου της δασικής έκτασης, για την οποία έχει εγκριθεί η επένδυση.

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ