Νάξος χώρα

Γεύσεις, χρώματα και αρώματα. Τρεις λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν κάθε νησί της Ελλάδας και όχι μόνο. Ένας από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς που βρίσκεται στην λίστα των περισσότερων ταξιδιωτών.

Φέτος, η Νάξος, ως ένα από τα 5 νησιά που θα λέγαμε πως είναι κατάλληλα για όλους τους καλοφαγάδες μέσα από δράσεις και την ανάδειξη των τοπικών της προϊόντων ανέρχεται ως ένας κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός.

«Η Νάξος, χάρη στον φυσικό της πλούτο και την πλούσια παράδοσή της, είναι αυτάρκης σε μία τεράστια ποικιλία προϊόντων, τα οποία είναι εγγυημένα και πιστοποιημένα. Η πατάτα, τα κτηνοτροφικά και τυροκομικά προϊόντα, τα κρασιά, τα προϊόντα κίτρου, τα οπωροκηπευτικά του νησιού είναι ασυναγώνιστης ποιότητας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Καπούνης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ Νάξου). Όπως τόνισε, «στόχος είναι να συνδυαστεί ο πρωτογενής με τον δευτερογενή τομέα».

Η γαστρονομία της Νάξου

Η Νάξος, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, με έκταση 430 τ.χλμ., σε απόσταση 103 ν.μ. από τον Πειραιά, είναι στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου, και μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει με τους επιβλητικούς ορεινούς της όγκους αλλά και τις πολύ εύφορες κοιλάδες της.

Γραβιέρες

Όμως, όχι μόνο για αυτά. Ένα από τα πιο γνωστά τοπικά προϊόντα του νησιού είναι η γνωστή σε όλους μας γραβιέρα Νάξου. Μπορείτε να την δοκιμάσετε σκέτη μερακλίδικα σαν μεζέ, τριμμένη με τα ζεστά μακαρόνια ή ακόμη και να την κάνετε σαγανάκι.

5+1 Covid-free ελληνικά νησιά για ασφαλείς διακοπές φέτος το καλοκαίρι

Ακόμη, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το φημισμένο πιάτο του νησιού ρόστο. Πρόκειται για χοιρινό μπούτι σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με σκόρδο, το οποίο συνοδεύεται με πατάτα Νάξου, τηγανητή ή πουρέ. Εξάλλου, η πατάτα Νάξου κατέχει μια ξεχωριστή θέση θα λέγαμε σε όλο τον κόσμο καθώς θεωρείται μια από τις πιο εύγευστες πατάτες.

Η ανάδειξη της Νάξου ως γαστρονομικός προορισμός

Στόχος της ΕΑΣ Νάξου είναι η δημιουργία ενός νέου, συγχρόνων προδιαγραφών τυροκομείου, το οποίο αναμένεται να αυξήσει την ποσότητα παραγωγής προϊόντων κατά 40%, έτσι ώστε να μεγαλώσει σημαντικά το μερίδιο τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, αλλά και να δοθούν σοβαρά κίνητρα προκειμένου οι νέοι κτηνοτρόφοι να εξακολουθούν να ασχολούνται με το αντικείμενο.

Νάξος, Ελλάδα

Προβλήματα που πρέπει άμεσα να επιλυθούν για την τόνωση του πρωτογενούς τομέα, σύμφωνα με τους παράγοντες του νησιού, αποτελούν η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, η σημαντική μείωση της κατανάλωσης, εξαιτίας του κορονοϊού, η αύξηση των εισαγωγών κτηνοτροφικών και οπωροκηπευτικών προϊόντων, καθώς επίσης και η έλλειψη κινήτρων και επαρκών χρηματοδοτήσεων τόσο από τα ευρωπαϊκά ταμεία, την ελληνική πολιτεία, όσο και από τον τραπεζικό τομέα.

Προώθηση του εγχώριο τουρισμού

Ένας από τους βασικούς στόχους της Νάξου για τον τουρισμό φέτος είναι να προωθήσει μέσα από τις δράσεις της τον εγχώριο τουρισμό. Πιο συγκεκριμένα, η Δρ. Νικολοπούλου Έλενα, αναφέρει.

«Στόχος είναι το νησί να παραμείνει ένας non-Covid προορισμός. Για το λόγο αυτό στο νησί παρέχεται ο κατάλληλος σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός, προκειμένου να γίνει έγκαιρη διάγνωση ακόμα και ήπιων συμπτωμάτων της νόσου».

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ