Νεράιδα Κοζάνης

Η Νεράιδα είναι ένα πανέμορφο χωριό του Δήμου Σερβίων-Βελβεντούνομού Κοζάνης, χτισμένη στην κορυφή του λόφου και ακριβώς επάνω από τη Γέφυρα Σερβίων-Νεράιδας, μέσα σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο που κεντρίζει το ενδιαφέρον και με θέα που κόβει την ανάσα…

Η πλεονεκτική της τοποθεσία αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου, που επιθυμούν να θαυμάσουν το υγρό και στερεό στοιχείο που απλώνεται μοναδικά στα πόδια τους σε συνδυασμό με τα παιχνίδια της φύσης που δημιουργούν σε κάθε γωνιά του χωριού μια μαγευτική εικόνα.

Νεράιδα Κοζάνης πάνω σε λόφο

Η Λίμνη Πολυφύτου, η Γέφυρα Σερβίων-Νεράιδας, τα Πιέρια Όρη και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα είναι μερικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν το φυσικό μαγευτικό τοπίο, το οποίο μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στην μνήμη του κάθε επισκέπτη. Μάλιστα, η θέα από το χωριό προς τη λίμνη είναι απλά μαγευτική, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο βίντεο…

Η ιστορία της Νεράιδας

Η Νεράιδα δημιουργήθηκε από Πόντιους και Μικρασιάτες πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν στη περιοχή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ωστόσο χρειάστηκε να ξαναφτιάξουν εκ νέου το χωριό τους λίγο πιο μακριά από την τοποθεσία του, καθώς τη δεκαετία του ’60 αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, που απαλλοτριώθηκαν από τη ΔΕΗ για την κατασκευή του φράγματος στον Αλιάκμονα το 1972.

Νεράιδα Κοζάνης σπίτια χωριού

Τότε δημιουργήθηκε και η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, που κάλυψε την κοιλάδα το 1973 και μαζί και το παλιό χωριό Νεράιδα. Σήμερα το νέο χωριό αποτελεί ένα “διαμάντι” της Κοζάνης, που για τους ντόπιους θεωρείται απείρου φυσικού κάλλους αλλά και για τους επισκέπτες ένας τόπος που λες και έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιών.

Νεράιδα Κοζάνης νύχτα

Στην εκδρομή σας εδώ είναι μια καλή ευκαιρία, πέρα από τις ομορφιές του τόπου και της φύσης ολόγυρα, να γνωρίσετε καλύτερα και την πόλη της Κοζάνης που έχει πολλά να σας δείξει και να σας εντυπωσιάσει.

Νεράιδα Κοζάνης θέα
Νεράιδα Κοζάνης χιόνια

4 αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις στην Κοζάνη!

Αφού θαυμάσετε το φυσικό αυτό θαύμα της Κοζάνης, τα υπέροχα χωριά και τη φύση στα πέριξ, κάντε μια βόλτα στην πόλη και σημειώστε στη λίστα σας 4 αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας!

- Advertisement -

Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο

Σε ένα πανέµορφο κτήριο στο κέντρο της πόλης, το οποίο εξωτερικά υµνεί την παραδοσιακή µακεδονίτικη αρχιτεκτονική, στεγάζεται το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Περνώντας την πόρτα του, το εσωτερικό του εντυπωσιάζει µε τη µοντέρνα του δοµή µε κυρίαρχη την εσωτερική αυλή γύρω από την οποία µία σκάλα οδηγεί τον επισκέπτη σε 6 ορόφους µε συλλογές.

Διαβάστε ακόμα:  Η Indian Motorcycle ανακοίνωσε το νέο lineup για το 2023
Κοζάνη

Σε αυτές συγκαταλέγονται το ιστορικό και το λαογραφικό τµήµα, τα «καταστήµατα» που παρουσιάζουν την εµπορική ζωή της πόλης διαχρονικά, το χοροστάσι, το εκκλησάκι, καθώς και το παλιό σπίτι µε αντικείµενα που µας µυούν στη διαδροµή της Κοζάνης και την καθηµερινότητα των κατοίκων της στο πέρασµα των χρόνων. (Ίωνος Δραγούµη 9-11, τηλ. 24610 33978, Δευτ.-Παρ. 09.00-14.00 & 17.30-20.00, Σαβ/κα 09.00-14.00, είσοδος €3, www.mouseio-kozanis.gr).

Αρχαιολογική συλλογή

Σε ένα υπέροχο νεοκλασικό, το Παναγιωτίδειο Αρχοντικό, στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή της Κοζάνης µε εξαιρετικά εκθέµατα. Η λειτουργία της πάει πίσω στο 1989 και στα αντικείµενα που διαθέτει περιλαµβάνονται σπουδαία ευρήµατα από τους προϊστορικούς µέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους από διάφορες θέσεις της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ενώ µερικά από αυτά που τραβούν όλα τα βλέµµατα είναι η χρυσή δίδυµη πόρπη από τάφο του 4ου αιώνα π.Χ. από την Απιδέα, τα κτερίσµατα από τάφο στη Νεκρόπολη Κοζάνης, η επιγραφή µε επιστολή του Φιλίππου Ε’ από την Κοιλάδα Κοζάνης και πολλά ακόµα (Δηµοκρατίας 8, καθηµερινά 08:30-15:00).

Βόλτα στο πάρκο της Κοζάνης με τα εξημερωμένα ελάφια!

Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη

Με παρελθόν που ανάγεται στον 17ο αιώνα, η πορεία της ταυτίζεται µε εκείνη της πόλης της Κοζάνης και αποτελεί µία από τις µεγαλύτερες ιστορικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα. Περιλαµβάνει περισσότερα από 120.000 τεκµήρια, εκατοντάδες χειρόγραφα και κειµήλια που φτάνουν µέχρι και τον 11ο αιώνα, πάνω από 10.000 παλαίτυπα, φωτογραφική και αρχαιολογική συλλογή, πίνακες ζωγραφικής, τη βιβλιοθήκη Ψαριανού και συλλογή χαρτών. Από τον Ιανουάριο του 2017 µετεγκαθίσταται σε ένα νέο σύγχρονο κτήριο 6.800 τ.µ., το οποίο φιλοξενεί µεταξύ άλλων αίθουσες αρχείων και συλλογών, µουσείο, αναγνωστήρια, τµήµα δανεισµού και αµφιθέατρο (www.kozlib.gr).

Αρχοντικό Λασσάνη

Δεσπόζει στο κέντρο της πόλης και είναι ένα διατηρητέο κτήριο-στολίδι του 1750, όπου έζησε ο λόγιος, πολιτικός, στενός συνεργάτης του Αλ. Υψηλάντη και αγωνιστής του 1821 Γεώργιος Λασσάνης. Η αστική αρχιτεκτονική της εποχής γίνεται φανερή ακόµα και σήµερα σε αυτό το αρχοντικό χάρη στις εργασίες αποκατάστασης, ενώ στους χώρους του στεγάζεται η Δηµοτική Χαρτοθήκη, η οποία φιλοξενεί τη δωδεκάφυλλη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή (1796-1797) και τον τετράφυλλο παγκόσµιο χάρτη του Άνθιµου Γαζή (1800).

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ