Άρωμα πόλης στις γεμάτες ιστορία και κουλτούρα παραδοσιακές αγορές και στοές της Θεσσαλονίκης, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της.

Αγορά Μοδιάνο

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης συναντάμε την πλέον δημοφιλή αγορά, Μοδιάνο. Η κατασκευή της, ξεκίνησε το 1922 και ολοκληρώθηκε το 1930 από τον αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο. Ο Mοδιάνο ήταν εξέχον μέλος της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης με σπουδές αρχιτεκτονικής στο Παρίσι. Οραματίστηκε μια κεντρική αγορά, η οποία θα αποτελούσε σημείο αναφοράς της εμπορικής κίνησης της πόλης. Για πάνω από 80 χρόνια αποτέλεσε αναπόσπαστο εμπορικό κομμάτι της, με πληθώρα καταστημάτων όπου οι Θεσσαλονικείς προμηθεύνταν τρόφιμα, μπαχαρικά, τυριά, κρέατα και ψάρια, ενώ αρκετά μικρά μπαρ και ταβερνούλες προσφέρουν ένα ταξίδι στον χρόνο…

Μετά από σειρά συζητήσεων και προτάσεων, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, το 2016, ανακήρυξε την One Outlet AE ως Προτιμητέο Επενδυτή του Μοδιάνο, έχοντας υποβάλει προσφορά ύψους 1,9 εκατ. ευρώ. Αν και αρκετοί αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τη συγκεκριμένη επιλογή, η απόφαση της παραχώρησης του 43% σε μια ιδιωτική εταιρεία χαιρετίστηκε από πολλούς με ενθουσιασμό, κάνοντας λόγο για μια κίνηση θα που δώσει «ανάσα» στην αγορά.

Σήμερα η αγορά έχει αδειάσει και τα μαγαζιά έχουν μεταφερθεί εκτός της στοάς. Και μπορεί η ζωντάνια που έδιναν όλα αυτά τα χρόνια και η πληθώρα του κόσμου που πηγαινοέρχονταν καθημερινά να έχει δώσει τη θέση της στην ησυχία και την φαινομενική εγκατάλειψη αλλά τα έργα αναπαλαίωσης που θα γίνουν με option διετίας, υπόσχονται ότι θα ξαναδώσουν ζωή και θα επαναφέρουν την αίγλη αυτού του ιστορικού κτίσματος.

Info: H σκεπαστή αγορά περιβάλλουν οι οδοί Αριστοτέλους, Ερμού, Κομνηνών και Βασιλέως Ηρακλείου.

Δείτε ακόμα: Το hot spot της Καλαμαριάς που έχει γίνει all ways destination!

Μπεζεστένι

Το εμβληματικό οθωμανικό αρχιτεκτόνημα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου και Σολωμού. Η ετυμολογία έγκειται στην αραβική λέξη «bez», που σημαίνει «ύφασμα»! Στο Παρελθόν αποτέλεσε καθοριστικό σημείο για την οικονομία, ενώ σήμερα συνεχίζει να στεγάζει κάποια οld fashioned μικρομάγαζα.

Πλατεία Άθωνος

Μια γραφική υπαίθρια αγορά, κρυμμένη σε ένα στενό κοντά στην Πλατεία Αριστοτέλους! Μυρωδιές από τα ταβερνάκια και μεγάλες παρέες γεμίζουν τη δημοφιλή πλατεία, που κάποτε στέγαζε ξυλουργεία, τσαγκαράδικα, μηχανουργεία, εξ ου και η παλαιότερη ονομασία «Ξυλάδικα» ή «Καρεκλάδικα».

Αγορά Καπάνι (‘Η Βλάλη)

ΙΣΤΟΡΙΑ: Μια αγορά με πλούσια ιστορία στο κέντρο της πόλης . Το όνομά της αποπνέει «αέρα ανατολής» καθώς προέρχεται από την τουρκική φράση «Ουν-Καπάν», που σημαίνει αγορά αλεύρων (αλευροπάζαρο). Μετράει 100 χρόνια περίπου και αποτελεί δημιούργημα προσφύγων από τη Μικρά Ασία που κατέφυγαν στη Θεσσαλονίκη. Εδώ θα βρείτε φρέσκα ψάρια, λαχανικά, φρούτα, τυροκομικά αλλά και πολλά άλλα είδη, ενώ δύσκολα θα αντισταθείτε στα γραφικά καφενεδάκια και μεζεδοπωλεία για έναν καφέ ή ουζάκι, πάντα συνοδεία του κατάλληλου μεζέ.

ΣΗΜΕΡΑ: H αγορά λειτουργούσε μέχρι το 2000. Σήμερα, δυστυχώς, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική, αφού ο ανταγωνισμός των μεγάλων εμπορικών κέντρων είχε συνέπεια τη μείωση της καταναλωτικής κίνησης που επέφερε και το κλείσιμο πολλών παραδοσιακών καταστημάτων. Σταθεροί πάντως θαμώνες παραμένουν οι πιο ηλικιωμένοι, αλλά και οι πιο «ρομαντικοί» που συνδυάζουν τις αγορές τους με μια βόλτα στα στενά της αγοράς.

PROJECT KAPANI: Το Kapani Project δημιουργήθηκε το 2016, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας «αναγέννησής» του. Ηθοποιοί, μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες σε σύμπραξη με τους μαγαζάτορες επιχειρούν να δώσουν ένα νέο πρόσωπο στην άλλοτε δημοφιλή συνοικία, διοργανώνοντας πλήθος εκδηλώσεων! Το project και φέτος στέφθηκε με επιτυχία με συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, street performances που αγκαλιάστηκαν από πλήθος κόσμου και έδωσαν ξανά ζωή στην… ξεχασμένη αγορά Καπάνι.

Μπιτ Παζάρ

Iδανικός προορισμός για τους λάτρεις του vintage, κρυμμένο σε μια «μυστική» open-air στοά, μεταξύ των οδών Ολύμπου και Ελ. Βενιζέλου.Εδώ θα βρείτε αντίκες και όμορφα αντικείμενα, βγαλμένα από ένα ταξίδι στον χρόνο. Φημίζεται επίσης για τα cult ταβερνάκια και τα παραδοσιακά μεζεδοπωλεία του, που αποτελούν κυρίως στέκι φοιτητών.

Λουλουδάδικα

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, στη συμβολή των οδών Κομνηνών, Βασιλέως Ηρακλείου και Φαγκίνη, άνοιξαν τα ανθοπωλεία της Θεσσαλονίκης. Στις αρχές του περασμένου αιώνα υπήρχαν πάνω από 50 πάγκοι, ενώ πλέον έχουν μείνει ελάχιστοι. Παρ’ όλα αυτά, μια βόλτα από εκεί θα σας γεμίσει με χρώματα και αρώματα!

Στοά Σαούλ

Η εμπορική Στοά Σαούλ χτίστηκε γύρω στο 1880 από τον πιο πλούσιο Εβραίο της Θεσσαλονίκης τον Σαούλ Μοδιάνο, σχεδιασμένη από τον Βιταλιάνο Ποζέλι. Μεγάλο τμήμα της καταστράφηκε το 1917 λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, αλλά το 1929 χτίστηκε το νέο τμήμα της με στοιχεία Art Deco σε σχέδια του Κάρολου Μοδιάνο.

Μέγαρο Ερμείον – Στοά Καρύπη

Το Μέγαρο Ερμείoν με την ομώνυμη στοά βρίσκεται επί της οδού Βενιζέλου ανάμεσα στην Ερμού και την Εγνατία. Χτίστηκε το 1925, και ανήκει στο κίνημα του Art Deco ενώ πιθανότατα είναι το πρώτο εμπορικό κέντρο της πόλης. Η πρωτοποριακή για την εποχή του αρχιτεκτονική επέτρεψε ώστε να καλυφθούν μεγάλες επιφάνειες με υαλοπίνακες και να δημιουργηθεί έτσι μια μοναδική όψη. Ως χαρακτηριστικό δείγμα art deco, έχουν χρησιμοποιηθεί πολυτελή υλικά όπως μέταλλο και γυαλί, έντονη γεωμετρικότητα στους όγκους και μνημειακός σχεδιασμός.

Το εσωτερικό έχει αίθριο με εξώστες περιμετρικά και κύριο χαρακτηριστικό του, είναι οι εξαιρετικές οροφές, τα διακοσμημένα κάγκελα και το άπλετο φως που εισβάλλει στο εσωτερικό. Το κτήριο στεγάζει επαγγελματικούς χώρους ενώ στο ισόγειο, μπαίνοντας στη στοά θα βρείτε μαγαζιά για φαγητό.

Δείτε ακόμα: Κάστρα: Κάνουμε βόλτα στην πιο γοητευτική συνοικία της Θεσσαλονίκης

Στοά Μαλακόπη

Στην Πλατεία Χρηματιστηρίου, στην πολύβουη περιοχή γύρω από την Συγγρού και άλλοτε κέντρο του Φραγκομαχαλά, ανάμεσα στα ατμοσφαιρικά στενάκια … θα συναντήσετε την στοά Μαλακόπη στο ισόγειο ενός ιστορικού κτηρίου. Σήμερα σ την στοά λειτουργούν cafe bar ενώ στον όροφο υπάρχουν ακόμα ορισμένα γραφεία.

Ταυτισμένο με την ιστορία της πόλης, δυστυχώς με την κακή της πλευρά είναι το περίφημο ρολόι που στέκει στην πρόσοψή του κτηρίου, το οποίο έχει σταματήσει στις 11.06, την ώρα δηλαδή του μεγάλου σεισμού της Θεσσαλονίκης, το 1978 και από τότε δεν επαναλειτούργησε ποτέ.

Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1906, από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι για να στεγάσει την τράπεζα της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε στον κήπο του αρχοντικού της οικογένειας Αλλατίνι καθώς η περιοχή χαρακτηρίζονταν επί χρόνια από τις μεγάλες τράπεζες που ήκμασαν στην εδώ χάρη στην εμπορική δραστηριότητα.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλάζει χαρακτήρα με εμπορικά καταστήματα, υφαντουργεία και βιοτεχνίες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε σημείο νυχτερινής διασκέδασης

Στο υπόγειο της στοάς, βρισκόταν το «θησαυροφυλάκιο», με την βαριά σιδερένια πόρτα που διατηρείται ακόμη και τους στενούς διαδρόμους που οδηγούσαν στην αίθουσα που κάποτε φυλάσσονταν πολύτιμα αντικείμενα. Εκεί υπάρχει και ένα κουπόνι από ομόλογο της εποχής που αναγράφει «Banque de Salonique». Σήμερα δεν είναι εφικτό να κατέβει κάποιος στο υπόγειο του κτηρίου εκτός αν γίνει στα πλαίσια ξενάγησης.

Πηγή: Best in Travel Thessaloniki 2019

Διαβάστε και κατεβάστε εντελώς δωρεάν με ένα μόνο κλικ τον απόλυτο οδηγό για την Θεσσαλονίκη!

[joomag allowfullscreen=1 width=495 height=300 title=icons-magazines-best-in-travel-thessaloniki-2019 magazineId=0258535001544197863 pageNumber=1 theme=293042,151b26,ffffff,ffe358,ffffff ]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ