Μπρυζ, Βέλγιο - παραμυθένια πόλη

Πολλές είναι οι πόλεις του κόσμου που απειλούνται από υπερ-τουρισμό, και μέσα σε αυτές είναι και μια παραμυθένια πόλη της Ευρώπης η οποία προσπαθεί να βάλει στοπ στους τουρίστες.

Όσοι την έχουν επισκεφτεί κάνουν λόγο για μια μαγική πόλη που μοιάζει να ξεπήδησε από σελίδες παραμυθιού και δύσκολα βγάζει κανείς από το μυαλό του. Ο λόγος για τη Μπρυζ, την πόλη του Βελγίου που κάθε χρόνο φιλοξενεί εκατοντάδες τουρίστες, που όμως όπως όλα δείχνουν, αλλάζει τα πλάνα της και αποφασίζει να περιορίσει τις αφίξεις τους.

Μπρυζ τουρισμός

Όπως αναφέρει το CNN, το Δημοτικό Συμβούλιο της βελγικής Μπρυζ αποφάσισε να μην διαφημίζει πλέον την πόλη σε ξενοδοχεία άλλων μεγάλων βελγικών πόλεων, υπό το φόβο πως η περιοχή θα χάσει κάποια στιγμή την ταυτότητά της λόγω της αυξημένης έλευσης των ξένων.

«Ήδη υπάρχουν αρκετοί τουρίστες που έρχονται στη Μπρυζ. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι της μιας ημέρας. Φυσικά δεν τους ζητάμε να μην έρθουν, αλλά θεωρούμε πως η Μπρυζ δεν χρειάζεται άλλη διαφήμιση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος τουρισμού, Φίλιπ Πιερίνς. Ο δημοτικός σύμβουλος είπε, επίσης, πως είναι σημαντικό που η πόλη είναι ήδη γνωστή και στο διαδίκτυο διατίθενται πολλές πληροφορίες γι′ αυτή.

Να σημειωθεί πως ετησίως περίπου 9 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται το ιστορικό κέντρο της Μπρυζ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές για το 2017, με τους περίπου 126 επισκέπτες ανά ημέρα να αντιστοιχούν σε 100 μόνιμους κατοίκους.

Ακόμα, οι Αρχές της Μπρυζ πραγματοποίησαν συμφωνίες με τις λιμενικές αρχές ώστε να υπάρχουν στο λιμάνι το πολύ δύο κρουαζιερόπλοια την ίδια στιγμή, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί εύκολα να υπάρχουν τέσσερα ή πέντε.

Υπενθυμίζεται πως και το Άμστερνταμ πρόσφατα δήλωσε ότι δεν θέλει να γίνει Βαρκελώνη ή Βενετία που κανονικά υποφέρουν από τους τουρίστες, και παίρνει μέτρα για τον περιορισμό των τουριστών. Το 2018 η Ολλανδία υποδέχθηκε περισσότερα από 18 εκατομμύρια τουρίστες και μέχρι το 2030 ο αριθμός θα σκαρφαλώσει στα 42 εκατομμύρια.

Ρώμη: Νέοι κανονισμοί και απαγορεύσεις για τους τουρίστες

Ρώμη: Νέοι κανονισμοί και απαγορεύσεις για τους τουρίστες

Η Ρώμη, που δέχεται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, φαίνεται πως θέλει να κρατήσει μια ισορροπία και να έχει τον έλεγχο με την εφαρμογή νέων κανονισμών και απαγορεύσεις προς τους τουρίστες.

Πολλές είναι οι πόλεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις ορδές τουριστών, που μπορεί να βοηθάνε στην οικονομία τους, όμως όπως φαίνεται η τάξη, η καθαριότητα και η εικόνα τους, έγιναν ξανά προτεραιότητα.

Όπως αναφέρει η Associated Press, η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, αποφάσισε πρόσφατα να επικαιροποιήσει μερικούς νόμους που υπήρχαν ήδη, αλλά και να προσθέσει νέους κανόνες. Η δήμαρχος λέει πως η τήρηση θα γίνει ακόμη πιο αυστηρή μόλις υπάρξει ενημέρωση και πως δεν θα υπάρξει ανοχή. Εκτός από πρόστιμα, οι παραβάτες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι ακόμη και με 48ωρη «εξορία» από τη Ρώμη.

Trevi Ρώμη

Οι κανονισμοί και οι απαγορεύσεις

Πλέον στη Ρώμη απαγορεύεται να κυκλοφορεί κανείς γυμνός από τη μέση και πάνω και να τρώει ακατάστατα κοντά σε μνημεία όπως οι σκάλες των εκκλησιών ή η περίμετρος ενός συντριβανιού. Οι τουρίστες που τρώνε στο δρόμο θα πρέπει να είναι προσεχτικοί και μην λερώνουν την πόλη ενώ απαγορεύεται επίσης να ακουμπούν με το στόμα τους τις βρύσες των συντριβανιών. Απαγορεύεται επίσης να σέρνει κανείς τροχήλατες βαλίτσες και καροτσάκια σε ιστορικές σκάλες ενώ οι αρχές στοχεύουν επίσης σε μεθυσμένους ή ανθρώπους που τραγουδούν στις δημόσιες συγκοινωνίες και διαταράσσουν την τάξη.Advertisement

Για τις συγκεκριμένες παραβάσεις δεν είναι σαφές εάν θα επιβληθεί ποινή ή απλώς θα υπάρχει παρατήρηση από την τουριστική αστυνομία που περιπολεί στα ιστορικά μνημεία όλο και πιο συχνά.  

Σύμφωνα με το Associated Press, πριν από λίγες μέρες στη διάσημη Πιάτσα ντι Σπάνια, αστυνομικοί ζήτησαν από τουρίστες που ήταν ξυπόλυτοι να φορέσουν τα παπούτσια τους και να μην πίνουν μπύρα δημοσίως. Πιο αυστηρός θα είναι επίσης ο νόμος για όποιον πιαστεί να βουτά μέσα σε κάποιο συντριβάνι.

Τέλος, παράνομο ακόμα θεωρήθηκε και το έθιμο της μπουγάδας με σχοινιά μεταξύ γειτονικών κτιρίων, όπως αναφέρει η Guardian.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ