χανιώτικες παραδοσιακές μαραθόπιτες σε πιάτο
- Advertisement -

Η πίτα της… τεμπέλας είναι μια εύκολη παραδοσιακή χανιώτικη μαραθόπιτα που φτιάχνεται στη στιγμή, για όσες (και όσους) νομίζουν πως οι πίτες είναι μια δύσκολη υπόθεση στην κουζίνα. Μάλιστα θα την κάνετε με δικό σας χειροποίητο φύλλο, που είναι εύκολο στην παρασκευή.

Απευθείας από τα Χανιά, γεμάτη αρώματα παράδοσης και γεύση λαχταριστή, η χανιώτικη μαραθόπιτα είναι μια συνταγή που θα την θυμάστε για καιρό. Ένα παραδοσιακό πιάτο της κρητικής κουζίνας που αξίζει να δοκιμάσετε.

Υλικά συνταγής

Για το φύλλο

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • Νερό, όσο πάρει
  • Αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 1 ματσάκι σπανάκι
  • 5-6 φύλλα φρέσκου σκόρδου
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • 1 πρέζα αλεύρι
  • Ελαιόλαδο, για τηγάνισμα
παραδοσιακές χανιώτικες μαραθόπιτες παρασκευή πίτας

Εκτέλεση

Αρχικά πλένουμε, σκουπίζουμε και κόβουμε τα χόρτα. Ρίχνουμε 1 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο, ανακατεύουμε να πάει παντού και μετά τα τρίβουμε με το χέρι. Από πάνω ραντίζουμε τα χόρτα με λίγο αλεύρι. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το νερό μέχρι να δημιουργηθεί μαι μαλακή ζύμη. Ανοίγουμε για κάθε πίτα 2 φύλλα στρογγυλά σε ίδια διάμετρο και όσο πιο λεπτά μπορούμε. Στη συνέχεια βάζουμε το ένα φύλλο κάτω και από πάνω απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα γέμισης. Μετά τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο. Με μία ροδέλα κόβουμε τριγύρω την πίτα και με ένα πιρούνι πιέζουμε για να κολλήσουν καλά τα δύο φύλλα τριγύρω. Συνεχίζουμε φτιάχνοντας όσες πίτες θέλουμε. Μόλις ολοκληρώσουμε με τις πίτες, βάζουμε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Τοποθετούμε την πίτα και την κουνάμε λίγο, να γλιστράει στη βάση του τηγανιού. Όταν ροδίσει από τη μία πλευρά τη γυρίζουμε από την άλλη. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο για όλες τις πίτες.

5+1 ιστορικά ταβερνάκια της Αθήνας για... γευστικές βραδιές στην πόλη!

Συμβουλές

  • Την ποσότητα από το μάραθο μπορούμε να την αυξομειώσουμε ανάλογα με τα δικά μας γούστα (έντονη γεύση ή όχι).
  • Μπορούμε να φτιάξουμε τις πίτες σε όποιο μέγεθος επιθυμούμε.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε τρίμμα φέτα στη γέμιση αλλά οι παραδοσιακές χανιώτικες μαραθόπιτες γίνονται μόνο με χορταρικά.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ