Η ρύπανση μάς καθιστά ευάλωτους στον κορονοϊό, όπως δείχνει μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη, στην οποία επισημαίνεται ότι οι πληθυσμοί που εκτίθενται σε βαριά ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πολύ περισσότερο ευάλωτοι. Μάλιστα η μελέτη συνεχίζεται για να εξαχθούν συμπεράσματα εάν και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια από ρύπους συμβάλλουν στην εξάπλωση του κορονοϊού.
Η μελέτη φέρει την ονομασία «Υγιές περιβάλλον, υγιείς ζωές: πώς το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία και την ευζωία στην Ευρώπη» και δημοσιεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Διαβάζοντας τη μελέτη, σημειώνονται τα εξής σημαντικά σημεία:
Τα βασικά σημεία της μελέτης & και ο κορονοϊός
• Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πρώτη στη λίστα απειλής για την Ευρώπη, καθώς της αποδίδονται περισσότεροι από 400.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως.
• Οι περισσότεροι θάνατοι από κακές περιβαλλοντικές συνθήκες καταγράφονται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (27%) και το χαμηλότερο στην Ισλανδία και τη Νορβηγία (9%).
• Οι φτωχότερες κοινωνίες εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορρύπανσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι χώρες με μεγάλα ποσοστά πληθυσμού στο όριο της φτώχειας, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, έχουν αυξημένο αριθμό θανάτων τον χειμώνα.
Η εν λόγω έρευνα ασχολήθηκε και με την σχέση που μπορεί να έχει η νόσηση από κορονοϊό με την περιβαλλοντική ρύπανση. Είναι σημαντικό λοιπόν το συμπέρασμα, ότι δηλαδή η ατμοσφαιρική ρύπανση και η φτώχεια συνδέονται με υψηλότερο ποσοστό θανάτων από την πανδημία. Το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα του οργανισμού αποδυναμώνεται όσο πιο πολύ εκτίθεται σε ρύπους, όπως τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, το όζον και το διοξείδιο του θείου, με αποτέλεσμα, όπως είναι φυσικό να διευκολύνεται η προσβολή από τον κορωνοϊό. Εν κατακλείδι, ειδικά στην Ιταλία, για την οποία έγινε και η μεγαλύτερη έρευνα, θεωρείται ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος στη βόρεια πλευρά της χώρας, που προσεβλήθη και περισσότερο από την πανδημία, συνέβαλε στην ταχύτερη εξάπλωση του κορονοϊού.
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr