Ο δρόμος προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον

- Advertisement -

Από τους 11 Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών που θα συναντήσετε στα ταξίδια σας προς Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και τα νησιά Ιονίου μέσω της Ολυμπίας Οδού, σε 5 σημεία θα ανεφοδιαστείτε με υγραέριο κίνησης (LPG), σε 2 σημεία με φυσικό αέριο (CNG) και σε 3 σημεία θα φορτίσετε το ηλεκτρικό αυτοκίνητό σας. Ο αυτοκινητόδρομος σύντομα θα διαθέτει υπερταχυφορτιστές σε όλους τους Σ.Ε.Α.

Ολυμπία Οδός

Η Ολυμπία Οδός έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με τη βιωσιμότητα από την αρχή της κατασκευής του οδικού τμήματος Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα, ενός από τους μεγαλύτερους και πιο σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Η εταιρεία έχει θέσει τη βιώσιμη κινητικότητα στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της, εφαρμόζοντας διαρκώς καινοτόμες λύσεις για τη μείωση του συνολικού περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών.

Ολυμπία Οδός

Η Ολυμπία Οδός είναι, επίσης, ο πρώτος και μόνος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα που πληρώνουμε αναλογικά με τα χιλιόμετρα που διανύουμε, χάρις στο πρωτοποριακό σύστημα Χιλιομετρικής Χρέωσης HYBRID. Οι οδηγοί-συνδρομητές του πομποδέκτη OΛΥΜΠΙΑ PASSHybrid κάνουν γρήγορες, άνετες και ασφαλείς διαδρομές, χωρίς καθυστερήσεις, πληρώνοντας μόνο για τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει.

Με την εφαρμογή της χιλιομετρικής χρέωσης, η Ολυμπία Οδός κατάφερε να διαμορφώσει μια νέα κουλτούρα στις μετακινήσεις, συμβάλλοντας παράλληλα, στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων.

Το πλάνο βιώσιμης κινητικότητας που υλοποιεί η εταιρεία όμως είναι πολυεπίπεδο, με το το Σύστημα Χιλιομετρικής Χρέωσης HYBRID, να αποτελεί μία μονάχα έκφραση της βιώσιμης φιλοσοφίας της εταιρείας.

Ολυμπία Οδός

«Νερό από τον αέρα»

Φρέσκο, καθαρό και πόσιμο νερό από τον αέρα προσφέρει η Ολυμπία Οδός στους χρήστες του αυτοκινητόδρομου μέσω ενός πρωτοποριακού προγράμματος που αναπτύχθηκε πιλοτικά τον Μάρτιο 2021 στο χώρο στάθμευσης Πανοράματος-Κινέτας (50,8 χλμ) στην κατεύθυνση προς Αθήνα, στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Waterfromtheair” το νερό συλλέγεται από την υγρασία του αέρα, φιλτράρεται ενδελεχώς και εξέρχεται φρέσκο και καθαρό. Το σύστημα διαθέτει και ψύκτη που λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, για τις ζέστες του ελληνικού καλοκαιριού. Έχοντας μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το σύστημα καταφέρνει να δημιουργήσει 12-13 λίτρα νερό καθημερινά ενώ, ετησίως, μειώνει κατά 11.000 τα πλαστικά μπουκάλια νερού που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής του εφαρμογής, το ίδιο σύστημα, θα εγκατασταθεί σε 10 ακόμα χώρους υγιεινής και στάθμευσης του αυτοκινητόδρομου, ενώ μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη για καθαρό νερό. Το σύστημα, το οποίο είναι 100% ενεργειακά αυτόνομο, έχει λάβει το Χρυσό Βραβείο στα EnergyMasteringAwards 2022.

Ολυμπία Οδός

Εξοικονόμηση ενέργειας

Μέσα στο 2021, 17 από τις συνολικά 29 σήραγγες της Ολυμπίας Οδού απέκτησαν έξυπνο και βιώσιμο LED φωτισμό.Το εμβληματικό έργο αντικατάστασης συμβατικών λαμπτήρων με υψηλής απόδοσης φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED σε σήραγγες στην Κακιά Σκάλα και την Περιμετρική Πατρών αποτελεί τμήμα ενός εκτεταμένου προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στις παλαιότερες σήραγγες του αυτοκινητόδρομου.

Η δράση αυτή έφερε την Ολυμπία Οδό ένα βήμα πιο κοντά στον ευρωπαϊκό στόχο για την προστασία του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στη μείωση του ενεργειακού και ανθρακικού αποτυπώματός της κατά 60%, ενώ συνολικά εξοικονομούνται ετησίως περισσότερες από 8 εκατ. kWh και θα εκλύονται σχεδόν 4.000 λιγότεροι τόνοι ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα.

Ολυμπία Οδός

Ενεργειακή Kαινοτομία

Η Ολυμπία Οδός προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια πιστοποιημένη από 100% ανανεώσιμες πηγές για το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του αυτοκινητόδρομου.

Παράλληλα, μέσω του πιλοτικού προγράμματος «Προσαρμοζόμενος φωτισμός στην Ολυμπία Οδό, αξιοποιούνται δεδομένα για την κυκλοφορία, τις καιρικές συνθήκες κ.α. πιλοτικά σε ένα κόμβο του αυτοκινητόδρομου, ώστε να προσδιορίζεται κάθε στιγμή το ιδανικό επίπεδο φωτισμού, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν.

Έτσι, η εταιρεία έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, πετυχαίνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Μετά από εκπόνηση των ανάλογων μελετών, υπολογίστηκε ότι η ρύθμιση του φωτισμού απέφερε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης που φτάνει στο 70%.

Ολυμπία Οδός

Κορυφαίος περιβαλλοντικός σχεδιασμός

Η εταιρεία δεσμεύεται για περιβαλλοντικά ασφαλέστερες εγκαταστάσεις μέσω της χρήσης πιο φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, μειώνοντας τις επιπτώσεις και τις οχλήσεις που προκύπτουν από τις δραστηριότητές της. Τα κτίρια στον Σ.Ε.Α. Ψαθόπυργου αποτελούν ένα πρότυπο φιλικού προς το περιβάλλον σχεδιασμού, ενώ είναι οι πρώτοι στην Ελλάδα που προσέφεραν όλους τους τύπους εμπορικά διαθέσιμων καυσίμων – βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κίνησης, φυσικό αέριο και φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων (πλέον και οι Σ.Ε.Α. Μεγάρων διαθέτουν όλα τα είδη καυσίμου).

Ολυμπία Οδός

Η Ολυμπία Οδός, ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος δημιουργεί, με κάθε της κίνηση, έργα προστιθέμενης αξίας για τον άνθρωπο, την κοινωνία αλλά και τον ίδιο τον πλανήτη αλλάζοντας τα δεδομένα στους αυτοκινητόδρομους της χώρας. 

Ολυμπία Οδός

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ